fbpx
Find os her

Når tyrkiske Fenerbahce, og litauiske Zalgiris Kaunas, mødes i EuroLeague semifinalen ved Final Four 2018 i Beograd, Serbien, bliver det med to herrer på trænerposten, som har en rig fortid sammen.

Zalgiris har været sæsonens eventyrfortælling. Klubben med et af de mindste budgetter i turneringen, har leveret overraskelse efter overraskelse i den regulære del af sæsonen, hvor de blandt andet har slået storhold som Panathinaikos, Fenerbahce og CSKA Moscow på deres vej hertil.

Til sidst kom den største overraskelse af dem alle i kvartfinalen. Her slog litauerne højest overraskende sidste års finalister, Olympiacos, ud sammenlagt 3-1 i serien. Dermed var Zalgiris videre til Final Four for første gang siden 1999, hvor de rent faktisk også vandt EuroLeague-titlen.

Šarunas Jasikevičius og hans soldater

Statistikkerne taler for sig selv i år for Zalgiris, som med 18 sejre og 12 nederlag sluttede af på en sjetteplads i den regulære del.

Klubben er det femte mest offensive hold med i alt 81,82 point pr. kamp, og har ligeledes haft turneringens femte bedste forsvar, og tilladt 80,12 pr. kamp.

De er det bedste hold fra tre-pointslinien med 42,41%, og det andet mest assisterende hold med 19,56 pr. kamp. Deres største problem har været turnovers, og her er de mest skrøbelige, sammen med den manglende erfaring i disse store kampe.

Zalgiris er et hold, der er sammensat af en række store litauiske profiler, krydret med udenlandske kræfter. Kevin Pangos, Brandon Davies, Paulius Jankunas, Arturas Milaknis, Edgaras Ulanovas og Vasilje Micić er blot nogle få af de spillere, som har været på alles læber.

Den person, som dog har tiltrukket sig mest opmærksomhed, har været den tidligere litauiske spiller, og legende om man så må sige, den nuværende træner Šarunas Jasikevičius. Han har prøvet at vinde turneringen fire gange som spiller, men aldrig som træner.

For fire år siden startede han som assistenttræner i klubben. I 2016 overtog han rollen som cheftræner, og her i hans anden sæson, har han leveret mirakler. Han har sammensat et interresant hold med en uovertreffelig fightervilje, der har bevist at penge ikke altid betyder succes.

Et hold med litauiske profiler som har en lang fortid i klubben de seneste mange år, samt udenlandske profiler, som virkelig har forstået hvad der kræves af dem i Zalgiris-trøjen.

En overraskelse i semifinalen er derfor ikke helt usandsynligt, eftersom Zalgiris i den regulære del har tabt en kamp (78-85) og vundet en (89-90), over deres kommende modstander, de forsvarende mestre fra Fenerbahce.

Tyrkerne er helt klart store favoritter til at gå i finalen, og ikke mindst vinde titlen, men Jasikevičius’ soldater vil langt fra være bange for at tage udfordringen op!

Professor Željko Obradović kæmper om sin tiende titel

Det bliver derfor langt fra en nem opgave for Zalgiris og Jasikevičius, som står overfor sin gamle læremester Željko Obradović. I perioden 2007–2010, spillede litaueren for netop Obradović i Panathinaikos.

Sjov fact er at Željko Obradović, har en historie med alle trænerne ved Final Four hvilket er et helt unikt scenarie.

Udover Jasikevicius, har han også været træner for Real Madrids, Pablo Laso (1995–1997), imens Dimitris Itoudis, har været assistenttræner for serberen, i hele hans periode i Panathinaikos (1999–2012).

Den 58-årige serbiske legende er desuden ikke en hvilken som helst træner. Med sine ni EuroLeague-titler, med fem forskellige klubber, betegnes han som en af de bedste på hele kloden.

I denne sæson kan han vinde sin tiende titel, og så endda på hjemmebane, hvor den store karriere startede, da han vandt sin første EuroLeague-titel med Partizan tilbage i 1992 i netop Beograd.

Siden sin ankomst til Fenerbahce i 2013, har han ført tyrkerne frem til fire Final Four i træk, og to finaler i træk. Sidste år vandt klubben EuroLeague-titlen for første gang i historien, og som den første tyrkiske klub nogensinde, og i år vil de gentage succesen.

Selvom at klubben i sommers mistede deres største profiler i form af Ekpe Udoh, og Bogdan Bogdanović, så har de nytilkomne tilpasset sig utroligt godt. Ind er istedet kommet Marko Gudurić, Nicolo Melli, Brad Wanamaker og Jason Thompson, og Fener har været mere dominerende end nogensinde før.

Sammen med de rutinerede kræfter Lugi Datome, Nikola Kalinić, Muhammed Ali, Kostas Sloukas og Jan Vesely, har Fenerbahce alle forudsætninger for at gå i finalen for tredje år i træk.

I den regulære del sluttede holdet af på en andenplads med 21 sejre og 9 nederlag. I kvartfinalen fejede de Baskonia af banen sammenlagt 3-1 i serien, uden de store problemer. Obradović er kendt for sin defensive tilgang til spillet, og det har også kommet til udtryk i denne sæson.

Fener har nemlig haft turnerings bedste forsvar og blot tilladt 76,12 pr. kamp, imens offensiven har haltet en smule og har været det syvende bedste med 81,56 pr. kamp. Fenerbahce har dog været utrolige skarpe fra distancen, og nærmest på niveau med Zalgiris, hvor de har ramt 42,23%.

De er mod Zalgiris kæmpe favoritter til at skabe mere succes, og skrive nye rekorder.

Litauere og tyrkere strømmer til Beograd

Štark Arena i Beograd med plads til 18.000 tilskuere, forventes pænt fyldt op til opgøret mellem Fenerbahce og Zalgiris.

Akkurat som på banen, vil der på lægterne derfor også at være kamp til stregen, eftersom der forventes at tusindvis af både litauiske og tyrkiske er på vej til Beograd, og til opgøret mellem de to giganter. Derfor er det forventligt at stemningen vil blive helt og aldeles elektrisk.

Helt nøjagtigt forventer man mellem 1.500-2.500 litauiske tilskuere. De tyrkiske fans forventes at dominere billedet i Beograd med mellem 3.500-5.000 fans, hvis ikke flere, da interessen de seneste dage har været enorm.

Semifinalen mellem Fenerbahce og Zalgiris Kaunas skydes igang fredag aften kl. 18.00.

Senere i dag kan du læse mere om den anden semifinale-opgør mellem CSKA Moscow og Real Madrid. Indtil da kan du hygge dig med at høre vores EuroLeague Podcast hvor vi kommer hele vejen rundt om turneringen og ikke mindst de fire Final Four hold.

Kampen vises umiddelbart ikke på TV3 kanalerne, som har rettighederne til EuroLeague i Danmark. Kampen kan dog streames enten på VIAPLAY eller EuroLeagueTV.

Herunder kan du to videoer der viser vejen til Final Four i EuroLeague, for begge mandskaber

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Mere fra EuroLeague