fbpx
Find os her

Luka Dončić blev natten til fredag valgt som nummer tre i første runde ved NBA-draften af Atlanta Hawks. Klubben valgte dog ikke at beholde ham. I stedet blev han med det samme tradet til Dallas Mavericks. Atlanta fik til gengæld Trae Young, og et beskyttet fremtidigt første-runde-valg i 2019.

Selvom det oprindeligt var Atlanta, der valgte ham og efterfølgende sendte sloveneren videre, virker Dallas Mavericks umiddelbart til at være et rigtig godt fit for den unge europæer. Det er der flere forskellige årsager til.

Først og fremmest er der den faktor, at Dallas rent faktisk havde stor interesse for Dončić allerede før draften, hvilket i sig selv er ideelt. De elskede Dončić fra starten af, og de har erfaring med at udvikle europæiske spillere.

Dallas var rent faktisk på et tidspunkt bange for, at det ikke kunne lade sig gøre, men er nu lykkelige over at have fået sloveneren, som beskrives som ”En spiller der kan blive en nøglefigur for franchiset,” ifølge cheftræner Rick Carlisle.

Med disse ord er det definitivt indlysende at Dallas Mavericks for alvor begynder at gøre sig klar til en tilværelse uden legenden Dirk Nowitzki.

Point guard, shooting guard, small forward

Dallas Mavericks har en af ligaens bedste trænere i netop Rick Carlisle, som i 2002 blev kåret til årets træner i NBA. Dengang var han hos Detroit Pistons.

Han har stået i spidsen for Dallas Mavericks de seneste ti år, som han i 2011 også vandt et mesterskab med.

Han er ikke er bange for at prøve nye ting af på banen. Han er heller ikke bange for at give bolden i hænderne på en ung spiller. Vi så det sidste sæson med Dennis Smith Jr, og man kan forvente at det formentligt også kommer til at ske med Dončić, hvilket er endnu en af tingene der taler for et perfekt fit.

Carlisle er desuden kendt for at kunne lide at have flere spillere på banen, som kan finde ud af at have bolden i hænderne og ikke mindst spille den rundt, i hans motion angreb.

Ofte har man set Carlisle bruge op til to-tre playmakere på banen samtidigt, og dette er endnu en ting som sloveneren kan nyde godt af. Carlisle kan nemlig bruge Dončić på diverse positioner på banen, uden at gå på kompromis med kvaliteten, eftersom Dončić kan spille flere forskellige pladser.

Det unge talent har igennem sin karriere bevist at han sagtens kan spille både som point guard, shooting guard, og som small forward. Hans bedste position er dog helt klart rollen som guard.

På klubplan har han harmoneret fint med andre hurtige guards i form af spanske Sergio Lllul og argentinske Facundo Campazzo i Real Madrid. Det samme var tilfældet på landsholdet.

Sammen med veteranen Goran Dragić, førte de Slovenien til guldmedaljer ved EuroBasket 2017, og skiftedes om rollerne på guard-positionerne, og samarbejdet virkede rigtig, rigtig godt.

Dennis Smith Jr. og Luka Dončić side om side

Man kan derfor håbe på at Carlisle vil forsøge at parre Dennis Smith Jr. og Luka Dončić på banen side om side. Mange tror dog at dette kan ødelægge udviklingen for Dennis Smith Jr. og hans rolle som initiativtager i angrebsspillet.

Tværtimod er det en parring der formentligt kan blive et rigtig godt samarbejde, hvis de to spillere klikker med hinanden.

Først og fremmest fordi, at de to komplementerer hinandens mangler fint på banen. Dennis Smith Jr. er for eksempel en utrolig atletisk og eksplosiv spiller, imens Dončić er en dygtigere og mere stabil skytte.

Dončić besidder samtidigt en kæmpe basketball IQ, og har gang på gang vist, at han kan trylle med bolden med flashy afleveringer, på grund af sit exceptionelle overblik. Han fører samtidig bolden frem på en enestående måde og er en pick-and-roll maskine, som han udfører som havde han gjort det de seneste tyve år.

På grund af sit fleksible skud, kan Dončić dermed sprede gulvet ud for Dennis Smith Jr., som i mellemtiden kan forsøge at bryde modstanderens forsvar mod kurven. Noget som i øvrigt kan kan gå begge veje, og som formentligt kommer til at skabe en masse Dončić/Smith Jr. alley-oops i den kommende sæson.

Der er altid et hvis, og uvished om et samarbejde kan fungere, men hvis Dennis Smith Jr. og Luka Dončić klikker på banen, kan makkerparret blive en af NBA’s farligste guard-duoer!

Smid så Harrison Barnes ind i denne her cocktail, og Rick Carlisle har en interessant parring til sin offensive tilgang. Holdet kan blive endnu giftigere, skulle Dallas Mavericks formå at hente enten Clint Capela, Deandre Jordan, DeMarcus Cousins eller Dwight Howard som ønsket har været.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: ACB Photo – A. Martinez

Dirk Nowitzki som mentor

Som beskrevet i starten af teksten så forventer klubben at Luka Dončić, kan blive en nøglespiller for Dallas Mavericks, og hvem bedre at lære af, end den kommende Hall of famer Dirk Nowitzki.

Netop dette er også en af de store grunde til at den 19-årige Dončić kan få et godt ophold i klubben. Nemlig på grund af Dirk Nowitzki’s tilstedeværelse.

Man kunne forestille sig at Nowitzki, som i flere omgange har været ude og rose sloveneren de senere år, meget vel kunne blive Dončić’s mentor i klubben, hvilket kan hjælpe sloveneren til succes fra start.

Han kan lære ham, hvordan han skal håndtere spillet i NBA, og hvordan det er i Dallas, både på og udenfor banen.

Tyskeren kender til hele turen fra at komme fra Europa til USA og NBA, og kan måske give et råd eller to til den unge slovener.

Nowitzki ved, hvordan det er at komme til USA som ung. Han kom selv til NBA som 20-årig. Han kender presset og udfordringerne.

De to spillere har endnu ikke mødt hinanden, men har allerede udvekslet et par ord til hinanden på twitter, hvor den unge Dončić tiltaler tyskeren med titlen ‘legende’.

Dončić skal forsøge at komme skeptikerne til livs

Dončić er utrolig ung, men samtidig produktiv, og kan tilbyde enormt mange ting for et Dallas Mavericks hold, som står foran en genopbygningsfase.

Selvom han var en stor profil i Europa, så er han rent faktisk ikke en person der søger spotlyset. Han er ydmyg for sine omgivelser, og det er også tydeligt at se, hvor rolig en person han er udenfor banen.

Han er hårdtarbejdende og ingen træner eller spiller har nogensinde haft problemer med ham, hverken på eller udenfor banen. Sidst, men ikke mindst har han utroligt meget erfaring og succes i forhold til sin utroligt unge alder.

ALL-EuroLeague First Team, EuroLeague Rising Star, EuroLeague MVP, EuroLeague Finals MVP, Liga ACB MVP, All Liga ACB First Team, ACB Best Young Player.

Alle de ovennævnte personlige titler er vundet af Dončić blot i denne sæson i Europa. Herudover blev det også til et mesterskab i Europas bedste klubturnering EuroLeague, den spanske Liga Endesa, samt en guldmedalje med Slovenien ved Eurobasket 2017 (EM red.).

Hvis Dončić spiller med samme selvtillid og gåpåmod i NBA, som han har gjort de seneste to sæsoner i Europa og ikke tager for let på opgaven, vil han helt sikkert få succes ovre på den anden side af Atlanten.

Mange har været skeptiske om, hvorvidt han kan blive den dominerende spiller i NBA, som han var i Europa de seneste to sæsoner. Nu er det op til ham at bevise, hvad han er værd.

Du kan læse meget mere om Dončić , og de øvrige europæiske talenter i NBA-draften ved at klikke her. Du kan også se alle de ti europæiske spillere som blev valgt i draften ved at klikke her.

Tag med på Fullcourts NBA-rejse til New York - Læs mere her

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Mere fra Blog