fbpx
Find os her

Det serbiske landshold knuste Australien med 87-61 i semifinalen, og er på vej til OL-finalen for første gang nogensinde. Jugoslavien har været der før, men i aften sikrede de sig en plads for første som en selvstændig nation, og under navnet Serbien.

Heller ikke fjerde gang var nemlig lykkens gang for Australien der endnu engang må se deres drøm om en plads i finalen forsvinde. I 1988, 1996 og 2000 var de alle gange tæt på, men blev alle gange slået ud i semifinalen, og igen i år, lider de samme skæbne.

Kigger man på det første opgør mellem de to nationer ved OL, så skulle denne her kamp have været en tæt og intens kamp. Men tingene går ikke altid som man forventer. Istedet leverede Serbien det rene poesi i sejren over Australien. De startede gruppespillet med to sejre og tre nederlag, men har lige siden vokset, og spillet bedre og bedre.

Det kan man omvendt ikke just sige om Australien, der indtil i aftes havde spillet en fantastisk turnering, med udsigter og en favoritrolle til en plads i finalen. I gruppespillet slog de sågar Serbien med 95-80, men i dag var melodien anderledes, og de var langt fra det niveau vi hidtil har set.

Dette betyder derfor at de igen må nøjes med en kamp om bronze, imens serberne skal spille om guldet.

Det er første gang siden 1996 ved de Olympiske Lege i Atlanta, da Jugoslavien vandt sølv, at Serbien, under dette navn skal kæmpe om medaljer ved OL.

Aron Baynes - Australien - Nikola Kalinic - Serbien - OL 2016 - FIBA.com

Serbien leverede en fantastisk forsvarspræstation og knuste efterfølgende Australien med sikre cifre og fik sig en historisk plads i finalen – Foto: FIBA.com

Serbien dominerede kampen på alle fronter

Serbien og landstræner Sasa Djordjevic havde læst på lektien inden deres andet opgør med Australien ved denne turnering. De formåede nemlig at lukke helt ned for de store stjerne, og duoen Bogut og Baynes fungerede slet ikke i dag, eftersom Serbien brugte deres egen medicin mod dem med to store spillere på gulvet under hele kampen, i form af Raduljica, Macvan og Jokic.

Matthew Dellavedova blev desuden lukket helt ned, og har højest sandsynligt lyst til at glemme denne kamp hurtigst muligt. En smule bedre kom Patty Mills ud af kampen, der dog også var langt fra niveau og blev holdt ude af kampen med succes af en velspillende Stefan Markovic, der måske spillede sin bedste kamp i karrieren for landsholdet.

Med et 8-0 run startede Serbien fantastisk i første periode. De bevægede bolden flot, og spillede suverænt i forsvaret. Et forsvar der holdte Australien nede på blot fem point i første periode, imens Serbien ført an af Milos Teodosic der tidligt i kampen så skarp ud. Serberne vinder de første ti minutter med 5-16.

I anden periode fortsatte samme tendens. Serbien ødelagde Australiens spilrytme, og spillede stærk forsvar. Det faktum at Australien på ingen måder kunne ramme kurven, hjalp dem ikke tilbage i kampen. Efter anden periode skyder Australien nemlig blot 27% for to point (4/15) og 14% for tre point (2/14).

Serbien skød ikke meget bedre fra distancen, men det var kampen under kurven som de vandt. De dominerede i reboundsspillet, og dette gav en masse andet-forsøg hvilket de udnyttede suverænt. De går til pause med en føring på 14-35.

Efter halvlegspausen i tredje periode slapper Serberne ikke af. Australien formår at skabe en smule mere pres, og kommer ud mere fokuseret. De spiller aggressivt forsvar, men til ingen nytte, for Serbien bliver bare ved og ved. Efter 30 minutters spil står det 38-66.

De sidste ti minutter af kampen, trækker serberne i håndbremsen, men det holder ikke Carioca Arena i at hylde de serbiske spillere med ole-råb, hvergang de rører bolden.

På trods af det, udnytter landstræner Djordjevic muligheden til at hvilke sine spillere på skift. Der bliver roteret meget, og med fem minutter igen får bænken spilletid. Australien der er presset til det yderste, formår ikke at skabe yderligere, og bruger de sidste ti minutter til at sende flere panikskud fra distancen der ikke går i.

Andrew Bogut - Australien - OL 2016 - FIBA.com

Australien kollapsede i semifinalen mod Serbien – Foto: FIBA.com

Australien slutter kampen af med blot 12.9% fra distancen (4/31) til forskel for Serbiens 31.2% og (5/16). Reboundsspillet dominerede serberne også og vinder denne duel med 43 mod Australiens 30.

Serbiens bedste spiller blev Milos Teodosic med sine 22 point, 5 assists og 2 rebounds, efterfulgt af Stefan Markovic med sine 14 point, 5 assists og 3 rebounds.

Miroslav Raduljica sluttede af med 11 point og 6 rebounds, 3 assists og 2 steals, imens Milan Macvan også spillede en rigtig god kamp med 12 point, 3 rebounds, 2 steals, og 2 assists. Nikola Jokic var tæt på en double-double med sine 9 point og 11 rebounds.

For Australien var den mest iøjefaldende spiller Joe Ingles med sine 12 point, 7 rebounds og 2 steals, efterfulgt af Brock Motum med 13 point og 2 assits, samt Patty Mills der sluttede af med 13 point og 2 assists.

Svær kamp i vente i finalen for Serbien

Med sejren over Australien, skal Serbien møde USA i finalen søndag aften. Dette bliver anden gang. En modstander som de kender udemærket, eftersom de to nationer mødtes i OL-gruppespillet, hvor de var tæt på at gå i forlænget spilletid med amerikanerne. De tabte kampen med 91-94, men har helt sikkert en sult på mere denne gang.

Serbien og USA mødtes også i VM-finalen for to år siden i 2014 ved VM i Spanien. Her vandt USA med 129-92, men var dengang langt stærkere, og så mere frygtindgydende ud, end ved denne slutrunde.

USA sikrede sig deres tredje OL-finale i træk her til aften, efter en relativ nem kamp over Spanien med 76-82.

Finalen mellem USA og Serbien spilles søndag aften kl. 20.45, imens bronzekampen mellem Australien og Spanien er på programmet kl. 16.30. Begge kampe vises live på TV2 Sport.

Foto: FIBA.com

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Mere fra Landshold