fbpx
Connect with us

Euroleagues Final Four anno 2016 står for døren, og som et led i optakten, tager vi et kig på de fire deltagende klubbers største profiler. Til finalestævnet i Berlin, vil der bl.a. være 14 spillere, der har spillet i – eller i det mindste er blevet draftet til – NBA. Af disse 14, har to spillet i NBA uden først at have været valgt i draften, mens en enkelt er lykkedes med at blive draftet, uden dog nogensinde at have spillet. To af dem har været top 10-valg i deres draft-årgang – de spiller begge på samme hold i dag.

Vi starter hos CSKA Moskva:

Første spiller vi kigger på, er – naturligvis – Nando de Colo (billedet øverst i artiklen). Han har været Euroleagues bedste spiller i år, og er fortjent blevet kåret som MVP. Den franske guard blev valgt som nummer 53 af San Antonio Spurs i draften i 2009, hvor han spillede i to år fra 2012-2014. Han nåede sågar finalen med holdet i 2013, hvor det blev til nederlag til Miami Heat. Da holdet året efter fik revanche, var det uden de Colo, der i imellemtiden var tradet til Toronto Raptors, hvor han sluttede 2013-14 sæsonen af. Siden har han optrådt for det russiske storhold.

Om en mulig tilbagevenden til NBA, har de Colo tidligere udtalt, at han gerne vil – men ikke for enhver pris. Han har bevist at han har hvad der skal til, og skal han vende tilbage, skal det være det helt rigtige tilbud. Senest nævnte hoopsrumors.com i februar ham, som en mulighed for Brooklyn Nets, der leder efter en point guard.

Nando de Colo, der er 28 år, har bl.a. vundet EuroCup’en med Valencia i 2010, og VTB United League (det russiske mesterskab) med CSKA i 2015, ligesom det er blevet til sølv og guld ved EM med Frankrig i hhv. 2011 og 2013.

Nando er topscorer i årets turnering med 19 point i snit pr. kamp, ligesom han også er i top 10 på både assist- og tre points procent-listen, hvor han er hhv. nummer ni (fem assists pr. kamp) og syv (46% fra tre’eren).

Den anden store profil vi har valgt hos russerne, er endnu en guard; 29-årige Milos Teodosic.

Milos Teodosic - CSKA Moscow - M. Serbin - cskabasket.com

Foto: CSKA Moscow – M. Serbin – cskabasket.com

Serberen har – sammen med de Colo – udgjort rygraden på det CSKA-mandskab, der fra starten af sæsonen har spillet basket på meget højt niveau.

Milos har aldrig spillet i NBA, men har været jagtet af klubber derfra i adskillige år. Også han blev nævnt som et muligt emne til Brooklyn Nets af hoopsrumors.com i februar. Milos har dog selv udtalt, at han pt. ikke tænker på NBA, men i stedet fokuserer på sin kontrakt med CSKA, der løber i endnu en sæson. Hoopshype.com mener at vide, at denne kontrakt har en værdi af 2,5 millioner dollars, og er uden NBA-klausul. Tidligere har NBC Sports skrevet, at Milos vil kræve en kontrakt til en værdi af minimum tre millioner dollars for at tage springet til NBA.

Teodosics meritter tæller bl.a. sølv ved både EM i 2009 og VM i 2014. Derudover blev han Euroleague MVP i 2010 da han spillede for Olympiacos, ligesom han vandt det russiske mesterskab med CSKA i sidste sæson.

Bedømt på effektivitet, er Milos denne sæsons femtebedste Euroleague-spiller. Han er nummer t0 på topscorerlisten med knap 16 point pr. kamp, nummer seks på assist-listen med 5,6 assists pr. kamp og skyder imponerende 90% fra straffelinjen.

Herfra springer vi videre til Lokomotiv Kuban:

CSKAs landsmænd og modstandere i semifinalen, er Final Four-debutanerne fra Kuban. De er anført af den amerikanske guard Malcolm Delaney.

Malcolm Delaney - techsports - Flickr

Foto: techsports – Flickr

Malcolm er en erfaren rotte i europæisk basket, og har siden 2013 været profil på to af kontinentets største klubber; først Bayern München, og siden 2014 hos Kuban. Den 27-årige amerikaner har aldrig lagt skjul på, at drømmen er hjemlandets store liga, NBA, og at karrieren i Europa var plan B. Han har sågar udtalt i et interview med hoopshype.com, at han ville acceptere en lønnedgang for at spille i NBA. Under tiden i Bayern München, var han meget tæt på et skifte til Houston Rockets, der gerne ville tilknytte ham. Desværre for Malcolm, var hans kontrakt med sydtyskerne uden en NBA-klausul, og man ville ikke lade ham gå, grundet hans vigtighed for holdet.

Malcolm vandt Bundesligaen med Bayern i 2014, i en sæson hvor han også blev både MVP og finals MVP.

Delaney er Euroleague-sæsonens tredjebedste spiller bedømt på effektivitet. Derudover er han fjerdemest scorende med 15,76 point pr. kamp og sjettemest assisterende med 5,66 assists pr. kamp.

Den anden profil vi har valgt hos Lokomotiv Kuban, er Victor Claver. Den spanske forward blev valgt som nummer 22 i draften i 2009 af Portland Trail Blazers, og da han efterfølgende fik kontrakt med holdet i 2012, blev en endnu en i en efterhånden lang række af spaniere, som har spillet for Blazers. Her spillede han i de følgende tre sæsoner, inden turen gik tilbage til Europa, hvor han har tørnet ud for Kuban siden i sommers.

Victor, der i dag er 27 år gammel, vandt i 2009 den spanske dunkekonkurrence. På dette tidspunkt tørnede han ud for hjembyen Valencias baskethold, som han spillede for i seks år fra 2006 til 2012, hvor turen som nævnt gik over atlanten. Foruden dunketitlen, har han et vundet et hav af landsholdsmedaljer med Spanien; EM-bronze i 2013, OL-sølv i 2012 og EM-guld i ’09, ’11 og ’13.

I Euroleague har han haft denne sæsons ottende højeste effektivitet, og derudover er han 13. bedste rebounder med i underkanten af seks rebounds pr. kamp.

Vi runder første Lokomotiv Kuban af med amerikaneren Anthony Randolph. Den amerikanske center har ganske vist ikke været sit holds største profil, men Anthony – der er 26 år og 213 cm. høj – er den spiller i Final Four der har klart mest NBA-erfaring. Seks år spillede han i verdens stærkeste liga, fra 2008 – hvor han var blevet valgt af Golden State Warriors som nummer 14 i draften – til 2014, hvor han skiftede til Kuban. 252 kampe blev det til, heraf 43 som starter (22 af dem i sin første sæson). Bedste sæson havde han i 2010-11 sæsonen hos Minnesota Timberwolves. I denne sæson skød han næsten 50% fra gulvet, og snittede i underkanten af 12 point pr. kamp, krydret med 5,2 rebounds – i denne sæson havde han bl.a. en kamp med 31 point og 13 rebounds. NBA-karrieren bød på to år hos Golden State, en halvsæson hos New York Knicks, halvandet år hos Minnesota og til sidst to år i Denver.

Trods de mange år i NBA, har Anthony ikke umiddelbare planer om at vende tilbage – ikke nødvendigvis i hvert fald. I forbindelse med skiftet til russisk basket i 2014, udtalte han nemlig til Vice Sports’ artikel “Anthony Randolph’s Long Road to Russia”: “Jeg finder ikke motivation i at bevise noget som helst overfor nogle der ikke tror på mig. Jeg finder motivation i, at bevise noget overfor mig selv, og få lov til at spille det spil jeg elsker – uanset om det er i  NBA eller Rusland.” (kilde: https://sports.vice.com/en_us/article/anthony-randolphs-long-road-to-russia)

Anthony har snittet 5,77 rebounds pr. kamp i denne sæson, hvilket gør ham til den 14. bedste rebounder i Euroleague. Kigger vi på gennemsnitlig effektivitet, er Anthony turneringens 13. bedste spiller denne sæson.

Foto: M. Serbin – cskabasket.com

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

More in EuroLeague