fbpx
Connect with us

Basketligaen

Debat: Hvad er fremtiden for Basketligaen?

Basketligaen har haft nogle turbelente år efter indførelsen af en ny liga struktur. Strukturen har medført en del kritik, og ligaen har også været ramt på tilskuertallene. Men ser det hele egentlig så sort ud?

Nedadgående tilskuertal

Efter mange år med en positiv fremgang i tilskuertallene for den bedste danske basketball række, så har vi de sidste to år set store nedgange i antallet af tilskuere.

Det er noget der påvirker ligaen negativ, hvis klubberne mister tilskuere til kampene. Færre indtægter, færre sponsorer og dårligere tiltrækningskraft af udenlandskespillere.

På Basketligaens egen hjemmeside havde man opstillede et mål om at have 700 tilskuere pr kamp i gennemsnit i sæsonen 13/14 – nu er vi 2020 og tallet ligger på 484,25.

I tabellen nedenunder kan du se tilskuergenemsnittet for ligaens fire største hold over de sidste 10 år.

Tip: Du kan klikke dig rundt i statistikken og trykke på bjælkerne for at se tallene for de enkelte år.

Indførelsen af Pro League A og B

Før sæsonen 18/19 blev strukturen i Basketligaen lavede om. Man fik flere hold, og ligaen blev delt i to – Pro League A og Pro League B. Det er selvfølgelig hovedårsagen, når man skal kigge på klubbernes fald i antallet af tilskuere. Der er kommet flere modstandere af lavere kvalitet, hvilket giver flere kampe med færre tilskuere.

Det er dog ikke hele årsagen, når vi kan se, at tre af de fire største hold også har oplevet en nedgang i tilskuerantal fra 2018 til 2019. I sær Næstved har været hårdt ramt og har i gennemsnit 584 færre tilskuere pr kamp end de havde sidste år – tæt på en halvering. Noget der også i høj grad påvirker ligaens gennemsnit.

Dette kan dog forklares med, at Næstved er skiftet væk fra Arena Næstved, og derved har langt mindre kapacitet end tidligere. Det fremgår af dokumenter fra Næstved, at de blev økonomisk presset ud af arenaen, hvilket har medført det markante fald i tilskuertal.

Team FOG Næstveds direktør, Andreas Larsen, fortæller, at de håber på at nå op på 800 tilskuere i gennemsnit næste år, men at de ikke længere har mulighed for at nå de tidligere års tal grundet den nye mindre spillehal.

Geof Kotila om fremtiden for Basketligaen

Kommisæren for Basketligaen, Geof Kotila, ser overordnet set positivt på Basketligaens nuværende udvikling. Han fortæller blandt andet, at tilskuertallet ikke har været første prioritet de sidste par år, da man skulle have etableret Pro League A og B på en god måde.

“Der er nogle ting omkring tilskuertallene, der bekymrer mig, men hvis man ser på det store billede, så er der rigtig mange positive tendenser i dansk basketball. Flere medlemmer af klubberne, flere ungdomsspillere og vores Pro League B klubber bliver stærkere både sportsligt og økonomisk,” fortæller Geof Kotila.

Man var klar over, at det ville give et overordnet fald i tilskuertallene, da man valgte at ændre strukturen i ligaen. Der ville komme flere hold med færre økonomiske og sportslige kræfter end de etableret, men på lang sigt gav det mening at udvide ligaen.

“Indførelsen af Pro League B var en måde for os at give muligheden til mindre klubber for at kunne udvikle sig på højeste plan. Det er dog stadig ikke en langsigtede løsning.”

“Måske et eller to år ude i fremtiden kunne vi se en sammenlægning af Pro League A og B , så vi har én samlet Basketliga igen. Vi skal dog være sikre på at holdene i Pro League B er klar til udfordringen først. Wolfpack er den næste kandidat til at rykke op i Pro League A, men om de gør allerede til næste sæson, må vi vente at se,” fortæller Geof Kotila.

Dermed er der lagt op til en spændende fremtid for Basketligaen. Og måske ser tingene lidt bedre ud, end tallene viser .

 

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Jeg er Fullcourts Basketligaredaktør og har været det siden starten af 2020. Jeg brænder for basketball og bidrager til både NBA og Basketliga delen af siden.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Basketligaen