fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Basketligaen

Debat: Hvad er fremtiden for Basketligaen?

Basketligaen har haft nogle turbelente år efter indførelsen af en ny liga struktur. Strukturen har medført en del kritik, og ligaen har også været ramt på tilskuertallene. Men ser det hele egentlig så sort ud?

Nedadgående tilskuertal

Efter mange år med en positiv fremgang i tilskuertallene for den bedste danske basketball række, så har vi de sidste to år set store nedgange i antallet af tilskuere.

Det er noget der påvirker ligaen negativ, hvis klubberne mister tilskuere til kampene. Færre indtægter, færre sponsorer og dårligere tiltrækningskraft af udenlandskespillere.

På Basketligaens egen hjemmeside havde man opstillede et mål om at have 700 tilskuere pr kamp i gennemsnit i sæsonen 13/14 – nu er vi 2020 og tallet ligger på 484,25.

I tabellen nedenunder kan du se tilskuergenemsnittet for ligaens fire største hold over de sidste 10 år.

Tip: Du kan klikke dig rundt i statistikken og trykke på bjælkerne for at se tallene for de enkelte år.

Indførelsen af Pro League A og B

Før sæsonen 18/19 blev strukturen i Basketligaen lavede om. Man fik flere hold, og ligaen blev delt i to – Pro League A og Pro League B. Det er selvfølgelig hovedårsagen, når man skal kigge på klubbernes fald i antallet af tilskuere. Der er kommet flere modstandere af lavere kvalitet, hvilket giver flere kampe med færre tilskuere.

Det er dog ikke hele årsagen, når vi kan se, at tre af de fire største hold også har oplevet en nedgang i tilskuerantal fra 2018 til 2019. I sær Næstved har været hårdt ramt og har i gennemsnit 584 færre tilskuere pr kamp end de havde sidste år – tæt på en halvering. Noget der også i høj grad påvirker ligaens gennemsnit.

Dette kan dog forklares med, at Næstved er skiftet væk fra Arena Næstved, og derved har langt mindre kapacitet end tidligere. Det fremgår af dokumenter fra Næstved, at de blev økonomisk presset ud af arenaen, hvilket har medført det markante fald i tilskuertal.

Team FOG Næstveds direktør, Andreas Larsen, fortæller, at de håber på at nå op på 800 tilskuere i gennemsnit næste år, men at de ikke længere har mulighed for at nå de tidligere års tal grundet den nye mindre spillehal.

Geof Kotila om fremtiden for Basketligaen

Kommisæren for Basketligaen, Geof Kotila, ser overordnet set positivt på Basketligaens nuværende udvikling. Han fortæller blandt andet, at tilskuertallet ikke har været første prioritet de sidste par år, da man skulle have etableret Pro League A og B på en god måde.

“Der er nogle ting omkring tilskuertallene, der bekymrer mig, men hvis man ser på det store billede, så er der rigtig mange positive tendenser i dansk basketball. Flere medlemmer af klubberne, flere ungdomsspillere og vores Pro League B klubber bliver stærkere både sportsligt og økonomisk,” fortæller Geof Kotila.

Man var klar over, at det ville give et overordnet fald i tilskuertallene, da man valgte at ændre strukturen i ligaen. Der ville komme flere hold med færre økonomiske og sportslige kræfter end de etableret, men på lang sigt gav det mening at udvide ligaen.

“Indførelsen af Pro League B var en måde for os at give muligheden til mindre klubber for at kunne udvikle sig på højeste plan. Det er dog stadig ikke en langsigtede løsning.”

“Måske et eller to år ude i fremtiden kunne vi se en sammenlægning af Pro League A og B , så vi har én samlet Basketliga igen. Vi skal dog være sikre på at holdene i Pro League B er klar til udfordringen først. Wolfpack er den næste kandidat til at rykke op i Pro League A, men om de gør allerede til næste sæson, må vi vente at se,” fortæller Geof Kotila.

Dermed er der lagt op til en spændende fremtid for Basketligaen. Og måske ser tingene lidt bedre ud, end tallene viser .

 

Jeg er Fullcourts chefredaktør. Jeg har det overordnet ansvar for sidens indhold, og jeg brænder for alt basketball, hvor jeg bidrager til både NBA- og Basketligadelen af siden.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

BK Amagers Andrew Sims var flyvende med 28 point, men en stor fjerde periode sikrede BC Copenhagen en smal sejr på 88-83.

Basketligaen

19-årige Jack Sørensen leverede en ny career high i Basketligaen, da han med 21 point hjalp Holbæk-Stenhus til en sejr på 78-74 mod BMS...

Basketligaen

Op mod 2,500 var til basketball, da Randers Cimbria i sidste uge slog dørene op til kampen mod Bakken Bears, og den nye tilskuerrekord...

Basketligaen

Horsens IC har længe været flyvende i denne sæson, og den flotte stime forlængede de, da de bankede Randers Cimbria på udebane. De gule...

Basketligaen

Team FOG Næstved tog mandag aften i mod Værløse Blue Hawks. Inden kampen må hjemmeholdet siges at have været store favoritter til at tage...

Bakken Bears

Klasseforskellen var igen for stor, da Bakken Bears mandag udspillede Svendborg Rabbits med 100-70.

Bakken Bears

Bakken Bears´ 17-årige stjerneskud Frederik Drejer Erichsen kom godt fra land til ungdomsturneringen Adidas Next Generation Tournament i Dubai, da han med 11 point...

Bakken Bears

Værløse Blue Hawks viste lovende takter i kampens første 25 minutter, da de torsdag mødte Bakken Bears, men måtte sande, at aarhusianerne var en...