fbpx
Connect with us

Houston Rockets

Spillerprofil: Russell Westbrook

Russell Westbrook III har været en af ligaens største profiler de sidste 10 år. Han er kendt for sin enorme aggressivitet og sin alsidighed, hvilket har medført et hav af triple-doubles (over 10 i tre af de store statistiske kategorier). Han har dog også fået en del af kritik for at sætte sig selv før holdet, blandt andet ved at ”stjæle” rebounds fra holdkammerater for at pynte på sine egne statistikker. Ingen kan dog benægte Westbrooks talent og hans evne til at overtage kampe på egen hånd.

Russell Westbrook blev født i Long Beach, Californien i 1988, og han er den ældste af to brødre. Westbrook er 1,91 meter høj, vejer 91 kilo og spiller point guard for Houston Rockets.

High school

Westbrook gik på high school i Leuzinger High School. Han var ikke anset som noget stort talent i starten af sin high school tid, da han var både lavere og svagere end sine jævnaldrende. Han startede derfor heller ikke for skolens hold før sit tredje år, og fik først tilbud fra colleges i sit sidste år.

Inden sit sidste år i high school voksede Westbrook voldsomt og nåede samme højde som han har i dag. Han viste også endelig tegn på sit talent med flotte gennemsnit på 25,1 point, 8,7 rebounds, 2,3 assists og 3,1 steals pr kamp. Han tiltrak sig ikke så meget opmærksomhed fra de store colleges, indtil UCLA gav ham et tilbud.

College

I sit første år for UCLA spillede Westbrook backup for Darren Collison, og var ikke andet end en rollespiller fra bænken. UCLA kom i semifinalen i NCAA-turneringen, men det var ikke på grund af Westbrook, der primært blev brugt som en god forsvarsspiller.

I sit andet år blev Darren Collison skadet, og Westbrook overtog starterrollen. Han greb muligheden og fik i gennemsnit 12,7 point, 3,9 rebounds og 4,7 assists pr kamp. Han blev også kåret til årets forsvarsspiller i Pac-10 divisionen. UCLA nåede igen til semifinalen i NCAA-turneringen, men det endte igen med et nederlag lige inden finalen.

Efter sit andet år i college valgte Westbrook at melde sig draften. Her blev han valgt med nummer fire af Seattle SuperSonics, der blev til Oklahoma City Thunder seks dage senere.

Oklahoma City Thunder

Westbrook brugte sine to første sæsoner på at vænne sig til NBA. Han klarede sig stadig godt, og havde omkring 15-5-5 i gennemsnit, men det var først i sin tredje sæson i ligaen, at han slog igennem som en All-Star kaliber spiller. I hans tredje år nåede Thunder også for første kan konferencefinalen, hvor de dog tabte 4-1 til de senere mestre i Dallas Mavericks.

I sin fjerde sæson nåede Thunder hele vejen til finalen anført af en trio bestående af Westbrook, Harden og Durant. Harden var dog på dette tidspunkt kun en bænkspiller. I den første kamp i finalerne havde Westbrook 27 point og 11 assists i en Thunder sejr. Det var også den eneste sejr Thunder fik i finalerne, som de tabte 4-1 til Miami Heat.

Året efter var Thunder igen en af favoritterne til mesterskabet efter en førsteplads i vest i den regulære sæson. Westbrook blev dog skadet i førsterunde af slutspillet efter, at Patrick Beverly hoppede ind i knæet på ham. Inden dette havde Westbrook aldrig missede en kamp, hverken i high school, college eller NBA. Uden Westbrook tabte Thunder i anden runde af slutspillet til Memphis Grizzlies.

I både 2014 og 2016 nåede Thunder igen til konferencefinalen, mens de i 2015 sluttede udenfor slutspillet efter, at Durant missede det meste af sæsonen. Nederlaget i konferencefinalen i 2016 var særligt smertefuldt for Thunder, da de var foran 3-1 mod et historisk godt Golden State Warriors hold. Warriors fuldførte et flot comeback, og Thunder måtte se sig slået 3-4. Efter sæsonen valgte holdets anden store stjerne, Kevin Durant, at skifte til Warriors.

I 16/17 sæsonen var Westbrook for første gang i hans karriere den eneste superstjerne på sit hold. Dette resulterede i, at Westbrook gik på et vildt run, hvor han gjorde absolut alt for at vinde på egen hånd. Det lykkedes ham at blive den blot anden spiller i historien til at have en tripe-double i gennemsnit over en hel sæson, da han sluttede med gennemsnit på 31,6 point, 10,7 rebounds og 10,4 assists pr kamp. I den sidste kamp i sæsonen fik Westbrook 50 point, 16 rebounds og 10 assists, plus han scorede en buzzerbeater-gamewinner-3’er. Det var samtidig hans triple-double nummer 42 i sæsonen – en ny NBA-rekord.

I de to efterfølgende sæsoner fik Westbrook selskab af Paul George i Thunder. Begge sæsoner lykkedes det ham igen at få en triple-double i gennemsnit, men Thunder kunne som hold ikke leve op til forventningerne. Begge år blev det til exit i første runde af slutspillet til henholdsvis Jazz og Trail Blazers.

Den 16. juli 2019 blev Westbrook tradet til Houston Rockets i bytte for Chris Paul, to førsterundevalg og to førsterundevalg swaps.

Houston Rockets

Hos Rockets er Westbrook blevet genforenet med sin tidligere holdkammerat James Harden. De har i 19/20 sæsonen udgjort en af ligaens bedste duoer. Westbrook havde en dårlig start på sæsonen og blev især udskældt for sine lave skudprocenter, men det ændrede sig, da man gik ind i det nye år. Han begyndte at drive mere mod ringen og tage langt færre skud fra distancen.

Rockets gik samtidig fuldt ud med small ball konceptet, hvilket skabte mere plads i feltet til Westbrook. Det er første gang i ligaens historie, at vi ser et hold spille på denne måde, og det bliver spændende at se, hvor langt det kan bære. Det har i hvert fald givet Westbrook muligheden for at spille noget af sit bedste basketball i sin karriere.

Udvalgte rekorder og stats

 • 1x MVP
 • 2x All-NBA First Team
 • 9x All-Star
 • 2x Topscorer
 • 2x Assists leader
 • Flest triple-doubles i en sæson (42)
 • Flest kampe I træk med en triple-double (11)
 • Eneste spiller til at have en triple-double i gennemsnit i mere end én sæson
 • Flest point i Thunder/Sonics historie
 • 1x OL Guld
 • 1x VM Guld

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Jeg er Fullcourts Basketligaredaktør og har været det siden starten af 2020. Jeg brænder for basketball og bidrager til både NBA og Basketliga delen af siden.

More in Houston Rockets