Eurobasket

Danmark besejrer sensationelt Tjekkiet i sand gyser

Danmark tog søndag eftermiddag et vigtigt skridt mod EM 2022, da man slog mægtige Tjekkiet i en neglebidder af et opgør, hvor Gabriel Iffe Lundberg brændte banen af.

Mathias Bak Christensen(37) Sebastian Åris (2) og Martin Poulsen(rød DK T-shirt) Credit: FIBA

Danmark skulle søndag eftermiddag forsøge at følge op på den sensation, holdet skabte få dage forinden, da man slog mægtige Litauen med 80-76.

Denne gang var det Tjekkiet, der stod på menuen, og her jagtede danskerne revanche, eftersom tjekkerne vandt snævert med fire point sidst, de to hold mødtes.

Der var på forhånd lagt op til en svært opgør for Danmark, da Tjekkiet var klare favoritter, i kraft af at tjekkerne rangerer som nummer ni på FIBA’s verdensrangliste, og blev nummer seks ved det seneste verdensmesterskab.

Tjekkerne gik ind til kampen med to nederlag i bagagen, og søgte derfor oprejsning mod danskerne.

Danmark var fortsat uden profilerne Darko Jukic, Jonathan Gilling og Kevin Larsen, hvilket betød, at Danmark skulle spille op til sit højeste, og dette må man sige, at de gjorde.

Anført at Gabriel Iffe Lundberg formåede Danmark at skabe sensationen, hvor Danmark viste flot spil undervejs. Erez Bittmans tropper vandt kampen med 91-90 i et opgør, der gik ned til sidste skud.

Fornuftig start for Danmark

Det var tydeligt, at Danmark gik ind til kampen springfyldte af selvtillid efter sejren over Litauen. Dette fik det tjekkiske mandskab også at føle fra start, da Danmark kom bedst fra start.

Hurtigt kom danskerne foran med 9-5, da de rødhvide forsvarede sig godt, og samtidigt var yderste effektive i angrebsenden, hvor blandt andet Phillip Hertz og Daniel Mortensen begge satte to 3-pointsskud.

Danmark havde en klar plan for angrebsspillet. Iffe skulle have bolden, hvorfra han skulle sætte spillet og enten gå selv eller finde en fri holdkammerat. Denne gameplan lignede det, at Tjekkiet var forbedret på, men det lykkedes ikke tjekkerne at lukke ned for Iffe, der lavede hele 38 point. Han skabte størstedelen af sine skud selv, da tjekkerne foretræk skud fra distancen, fremfor at han skulle gå mod kurven.

Efter en flot start begyndt tjekkerne dog at spille sig ind i kampen og kom foran med 13-12.

Dette lod ikke til at frustrere danskerne, der svarede prompte tilbage.

Efter tre ramte 3-pointsforsøg fra Iffe Lundberg blev tjekkerne tydeligt frustreret, hvilket fremprovokerede flere umotiverede personlige fejl. Dette udnyttede Danmark til at bringe sig foran 23-17 med få minutter igen af perioden.

Danskerne vandt første periode fortjent med 29-21.

Der var omvendt tjekkerne, der kom bedst ud til anden periode, da de på et minut hentede fem point på danskerne.

Efter en mindre rystet start fra danskernes side, kom Bittmans tropper bedre med midtvejs i anden periode, da Iffe Lundberg forsatte sit flotte angrebsspil, og Jonas Zohore viste sig som en force inde under kurven i både angrebs- og forsvarsenden.

Danskerne havde midtvejs i anden periode ramt 10 ud af sine 15 skud fra 3’eren i løbet af kampen, hvilket var afgørende for, at Danmark fortsat førte an med syv point.

Frustrationerne var til at spore hos Tjekkiet, hvorfor de tog sig en timeout, der skulle vise sig at være et klogt træk. Tjekkerne kom bedre med efterfølgende og udlignede til 42-42 med to og et halvt minut igen af første halvleg.

Tjekkerne lykkedes da også med at ramme flere af deres 3-pointsforsøg, hvorfor de også kunne bringe sig foran med 46-48 med et minut igen.

Det var dog danskerne, der sluttede bedst af, da man vandt første halvleg med 51-48 efter en buzzerbeater-scoring af Adama Darboe.

Selvom danskerne kunne ånde lettet op, var det dog tjekkerne, der gik ud af perioden som de moralske sejrsherrer.

En gyselig afslutning

Anden halvleg forsatte på et højt niveau, hvor Danmark ikke formåede at slå hullet til Tjekkiet og måtte nøjes med at være foran med højest tre point indtil slutningen af perioden.

Her tog Tjekkiet over, hvor særligt tjekkernes Martin Peterka spillede sig op og stod noteret for 19 point og 7 rebounds. Landsmanden Jaromir Bohacik gjorde også en god figur med sine 12 point og 6 assists.

Danmark bed dog atter fra sig, da man, efter at have været nede med 66-62, kom tilbage i kampen efter en flot 3’er fra Iffe Lundberg, der gjorde det til 67-66.

Dette spil gentog Danmark efter at have vundet forsvarsrebounden, og Iffe Lundberg kunne scorer sit 27. point i kampen og gøre det til 70-66.

Danmark slap grebet om perioden til sidst og kunne gå ind til sidste periode bagud med 71-70.

Tjekkerne kom bedst ud til sidste periode, hvor de udbyggede deres forspring til 75-71 efter tre minutters spil. Jonas Zohore ville det dog anderledes, da han først med et dunk gjorde det til 75-73, og efterfølgende tog en forsvarsrebound, der via en medspiller kunne finde en helt fri Phillip Hertz, som sænkede en 3’er og gjorde det til 76-75 i dansk favør.

Herfra fulgtes holdene ad, og Danmark fik ikke noget større forspring end seks point, da Tjekkiet nægtede at give op.

Med halvanden minut igen af kampen tog Daniel Mortensen en vigtig rebound, da Danmark var foran med 89-85. Danmark fik også fuld valuta for pengene, da Adama Darboe på fornemmeste vis lavede en alley oop-aflevering til Jonas Zohore, der smadrede bolden i nettet til 91-85.

En scoring, der skulle vise sig særledes kampafgørende.

Med 42 sekunder igen blev der nemlig dømt en usportslig fejl mod Danmark, som tjekkerne fik to nemme point på og gjorde det til 91-87. Med boldbesiddelsen efter scoringerne kom Tjekkiet uhyggelig tæt på, da Jaromir Bohacik lavede en 3-pointsscoring og gjorde det til 91-90.

Iffe fik bolden med 31 sekunder igen, der blev presset højt af to tjekkere. Stresset spillede Iffe bolden videre til Adama Darboe, der brændte, hvilket holdkammeraten Jonas Zohore også gjorde efterfølgende.

Dette betød, at kampen skulle afgøres ved sidste skud med en ét-pointsføring til Danmark.

Efter en tjekkisk screening brændte en helt fri tjekke, hvor Jonas Zohore kunne parere bolden væk under kurven og se tiden løbe ud.

Iffe-show

Kampens helt store profil var Gabriel Iffe Lundberg, der sluttede af med hele 38 point, 3 rebounds, 5 assists og gik 7/9 på 3’eren. Iffe var konstant en trussel for Tjekkiet, der aldrig formåede at stoppe ham, og han kan se tilbage på en præstation i verdensklasse.

Mange af Iffes holdkammerater leverede en flot kamp, og særligt Jonas Zohore udmærkede sig. Når centeren var på banen, lavede han 19 point, 10 rebounds og ramte 77 % af hans skud.

Hos tjekkerne var Martin Peterka bedste mand. Han står noteret for 24 point, 8 rebounds, 2 assists og 1 block. Holdkammeraterne Jaromir Bohacik og Tomas Vyoral spillede også en god kamp.

Et vigtigt skridt mod EM

Med to sejre over Litauen og Tjekkiet kan Danmark nu øjnene den første EM-slutrunde nogensinde. Meget skal gøres endnu, men sejrene luner unægtelig, eftersom Danmark nu indtager Gruppe C’s andenplads.

Danmarks næste opgør bliver mod Belgien d. 20. februar 2021, hvor andensidste gruppekamp spilles.

Jeg er skribent på Basketligaen. Når jeg ikke skriver artikler på Fullcourt, skriver jeg helt sikkert på en anden historie, da jeg til daglig studerer journalistik. Jeg har en stor interesse for basketball og et blødt punkt for DeMar DeRozan og Donovan Mitchell.

Internationalt

Jonas Zohore imponerede, da han onsdag debuterede for sin nye arbejdsgiver, indonesiske Rajawali Medan.

Jonas Zohore fortsætter karrieren i Asien, hvor han har indgået en aftale med indonesiske Rajawali Medan.

Eurobasket

Danmarks landstræner Allan Foss er tilfreds med, at de står med en sejr efter de to første kampe i EM-kvalifikationen, men sidder alligevel tilbage...

Eurobasket

Georgien er stadig uden sejr i EM-kvalifikationen, efter de mandag blev slået af Serbien med 63-76.

Eurobasket

Se highlights fra Danmarks nederlag til Finland lige her.

Eurobasket

Det er en ærgerlig fornemmelse, basketekspert Morten Stig Jensen sidder tilbage med, efter Danmark mandag aften tabte til Finland med 89-85.

Eurobasket

Danmark var lige ved at kunne fortsætte drømmestarten på kvalifikationen til EM 2025, men måtte se sig besejret af Finland med 89-85 efter en...

Landshold

I fredagens opgør mod Georgien lod Allan Foss flere af de unge talenter få chancen. Heriblandt Tobias Jensen som Fullcourt fangede efter kampen.