fbpx
Connect with us

Internationalt

Mød Tim Waale – Danskeren der brager frem i Vietnam

Da Tim Waale i sit sabbatår i 2016 drog afsted mod sit hjemland, var det ikke med tanken om at starte en professionel basketballkarriere. Sabbatåret tog en uventet drejning, og fire år efter bor Tim fortsat i Vietnam, hvor han nu på vej mod sit femte år som professionel basketballspiller i den vietnamesiske liga, VBA.

Foto: Nguyen The Anh

Tim Waale er 22 år gammel og født i Vietnam. Han har dansk blod i årene, og har tilbragt store dele af sit liv inden for de danske grænser. I øjeblikket bor han i Vietnams største by, Ho Chi Minh city.

Da Tim i 2016 færdiggjorde sin gymnasiale uddannelse i Birkerød, tog han afsted på et sabbatår til sit hjemland. Planen var at rejse tilbage for at studere i Danmark, når året var omme. Denne plan ændrede dog skikkelse efter en optagelsesprøve hos det lokale basketballhold, Saigon Heat. Tim havde før kun spillet basketball i et år, men gjorde så stort indtryk på holdets træner, at han fik en plads i spillertruppen.

Holdet, som Tim blev en del af, var på nippet til at begynde den første sæson i den splinternye liga, VBA. (Vietnamese Basketball Association.) Ligaen består af syv forskellige hold, der alle er fra Vietnam. Udover den vietnamesiske liga, spiller Saigon Heat også i ABL, hvilket er en liga, som omfatter lande fra hele Sydøstasien.

Livet som professionel

Pladsen på holdet betød, at Tim nu kunne kalde sig professionel basketballspiller. Den første tid som professionel var præget af mange minutter på bænken, hvilket der ifølge Tim var god grund til.

”I starten af min karriere, var jeg overhovedet ikke en god basketballspiller. Jeg var stor og stærk, og træneren så mit potentiale. Det eneste mål for mig var derfor at blive bedre, så jeg kunne få flere minutter på banen.”

Med en fast plads i spillertruppen blev Tims hverdag vendt på hovedet. Han havde nu en fuldtidsstilling som basketballspiller, og skulle for første gang træne professionelt og seriøst. Ambitionerne var høje, og Tim gjorde hurtigt store fremskridt.

Foto: Nguyen The Anh

Foto: Nguyen The Anh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Jeg arbejdede hårdere og spillede hårdere end andre spillere på banen. Der skete derfor konstante forbedringer. Jeg bliver bedre år for år, min krop bliver stærkere og mine færdigheder bliver forbedret.”

Sæson for sæson blev minutterne på bænken udskiftet med minutter på banen, og Tim er i dag en af de bærende spiller på holdet. Det hele kulminerede i sidste sæson, hvor Saigon Heat for første gang vandt mesterskabet. I finalen stod Saigon Heat over for Cantho Catfish i en duel, der skulle afgøres i bedst af syv kampe. Først da slutfløjtet lød i den syvende kamp, kunne Saigon Heat løfte trofæet og kalde sig mestre. Særligt den fjerde kamp i finaleserien, fik ekstra stor betydning for Tim, da han blev hædret med titlen som kampens mest værdifulde spiller.

”Jeg er ikke den spiller med flest tekniske færdigheder, så der er er mange, der tvivler på mine evner. Det var derfor et meget følelsesladet øjeblik for mig, hvor jeg endelig fik mulighed for at bevise mit værd”

Et kig ud i fremtiden

Med en mesterskabstitel i baggagen er Tim og resten af holdet netop begyndt på en ny sæson. De har spillet de fire første kampe, hvoraf de har vundet tre. Tims rolle på holdet er voksende, og han fungerer nu som mentor for de nye og unge spillere der kommer til. Med den mere betydningsfulde rolle, og en voksende opmærksomhed omkring VBA, er planerne for den nærmeste fremtid fortsat i Vietnam.

”Jeg synes det er en helt unik mulighed, at få lov til at spille basketball på et professionelt niveau. Lige nu rider jeg på en bølge, og målet er at blive på bølgen så lang tid som jeg kan.”

De oprindelige planer om at vende tilbage til Danmark for at studere, er sat på standby lidt endnu. Med blikket rettet mod en mere fjern fremtid, er Danmark dog ikke helt ude af billedet.

“Lige nu er mit eneste mål at vinde mesterskabet i Vietnam. Længere ude i fremtiden ønsker jeg dog at komme til at spille basketball i Danmark – hvis jeg altså får muligheden for det.”

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Internationalt