fbpx
Find os her

Israels stolthed Maccabi Tel Aviv, har i årevis fejlet med at komme til tops på den europæiske trone i EuroLeague. I den anledning vil klubben nu omtænke deres koncept, og stille med to hold i næste sæson.

De sidste par år har været nogle af de værste i klubbens historie. De seneste tre sæsoner i træk er klubben røget ud i semifinalen i den bedste israelske række, og har ikke vundet mesterskabet siden 2013-14 sæsonen. 

Dette er samme sæson hvor de sidst var at finde på toppen af Europa, blandt de fire bedste hold i EuroLeague og hvor de vandt turneringen, da de slog Real Madrid i finalen.

Siden da har klubben stræbet efter succes i begge turneringer, men fejlet gang på gang på gang. Seneste store succes var tilbage i 2016-17 sæsonen, hvor de vandt pokalturneringen.

Endnu et år med nedture

I år har historien ikke været anderledes. Skuffelserne startede da de tabte pokalturneringen til danske Chanan Colman og Hapoel Holon i Israel.

I EuroLeague blev det ligeledes til en skuffelse. Her stod de længe til at gå videre til kvartfinalen for første gang i flere år. Holdet kiksede da de blandt andet tabte til Baskonia med to runder tilbage, som istedet overtog deres plads.

Den israelske liga er endnu ikke afgjort, men her er Maccabi Tel Aviv nummer på tabellen i grundspillet, bag Hapoel Holon med Chanan Colman i truppen.

Med de mange skuffelser i bagagen har Maccabi Tel Aviv derfor valgt at tage en noget så desperat, utraditionelt og ikke desto mindre en modig metode i brug i den kommende sæson.

En klub – To rostere – To turneringer

Den israelske storklub har for nyligt været ude med en pressemeddelelse, der fortæller at Maccabi fra næste sæson af vil stille med to forskellige hold. Et hold med et trænerteam og spillere i EuroLeague, og et andet hold med et andet trænerteam og spillere, i den israelske liga og pokalturneringen.

Vores EuroLeague-ekspert mener at Maccabi Tel Aviv’s plan både kan få en negativ effekt på EuroLeague og og den israelske liga.

”Jeg tror at det bliver dårligt både for EuroLeague og den israelske liga,” indleder Boba Keseric med at fortælle og fortsætter med at beskrive hvorfor. ”Der bliver kun spillet 30 kampe i grundspillet i EuroLeague, og jeg tror det bliver svært for dem at bevare intensiteten, når der kan gå meget længe før de spiller kampe.”

Han understreger samtidigt at han selv ikke er fan af et sådan tiltag, da det kan komme til at betyde en forringelse af den israelske liga.

”Det er en modigt træk, men jeg er ikke fan af deres plan. Dette kan i værste fald vil betyde at de vil nedprioritere den israelske liga. Maccabi er nemlig på en ti-årig kontrakt med EuroLeague og derfor behøver de ikke vinde mesterskabet for at deltage i turneringen.”

Han mener samtidigt at konsekvenserne for et sådan valg ville betyde både en forringet konkurrence og niveau i den bedste israelske række, men at det næppe bliver en tendens vi vil se fra de øvrige hold i hverken Israel eller EuroLeague.

”Niveauet vil falde i Israel hvis de vælger at bruge ‘dårligere’ spillere i turneringen hvilket er utrolig ærgerligt. Heldigvis tror jeg næppe det er noget som de øvrige hold i de to turneringer (EuroLeague og israelske liga red.) kunne finde på at gøre.”

På trods af alt er der dog alligevel en smule positivt at finde i den model som Maccabi har tænkt sig at implementere fortæller han.

”Det positive jeg ser i denne model er at spillerne ikke spiller +60 kampe på en sæson som hidtil. Vi kan jo se hvad der sker i NBA de seneste par år med de mange skader, og det er ikke noget man ønsker at se i Europa.”

Helt præcis hvordan denne model vil fungere er der ingen der endnu ved så meget om. En ting er dog sikkert. Europæisk basketball står måske foran en revolutuoerende udvikling, hvis andre klubber vælger at følge trop.

Mere fra EuroLeague