fbpx
Connect with us

Fenerbahce og Real Madrid er i EuroLeague-finalen, efter at de slog henholdsvis Zalgiris Kaunas og CSKA Moscow, ud af semifinalen fredag aften.

Kan professoren vælte endnu en elev på vejen til EuroLeague titlen? Željko Obradović, beskrives som ‘faderen’ i europæisk basketball, og dette er ikke blot et tilfælde. Ved dette Final Four, har Obradović nemlig en tilknytning til alle trænerne.

Han har været træner for Zalgiris nuværende træner, Sarunas Jasikevicius, som han slog ud i semifinalen, og Dimitris Itoudis i CSKA, har været hans assistenttræner i mange år i Panathinaikos.

Nu står endnu en af hans elever på hans vej mod EuroLeague-titlen, nemlig Real Madrid’s cheftræner Pablo Laso, som spillede under Obradović i hans tid i Real Madrid.

Obradović og Madrid jagter hver især deres tiende titel

Fenerbahce er i finalen for tredje år i træk med Zeljko Obradovic i trænersædet. De forsvarende tyrkisk mestre jagter, det andet trofæ i klubbens historie, hvilken ville være det andet i i træk.

Det er kun Maccabi Tel Aviv (2005) og Olympiacos Piraeus (2013) som har formået at vinde to titler i træk i EuroLeague siden 2000.

Obradović derimod kan vinde sit 10. trofæ i karrieren, hvilket er mere end nogen klub nogensinde har prøvet at vinde!

Aftenen kan blive endnu mere speciel for serberen, da det kan ske på ‘hjemmebane’ i Beograd, hvor hans karriere startede som træner. Det var nemlig her at han vandt sin første titel tilbage i 1992, med Partizan Beograd.

Den serbiske træner-legende er i sin 12. finale, og det siger en del om den fantastiske statisik han besidder. Det eneste der taler imod at han vinder i aften er dog at han ALDRIG har vundet back-to-back titler i hans karriere med den samme klub. Han har dog gjort det med to forskellige klubber, nemlig med Joventut Badalona i 1994 og Real Madrid i 1995.

Turneringens mest vindende hold i historien, Real Madrid, kæmper ligeledes om deres 10. trofæ i EuroLeague. Dette er klubbens 18. gang i en Final Four finale, som de senest vandt i 2015, på hjemmebane i Madrid.

De to har mødt hinanden to gange i denne sæson, hvor det er blevet til en sejr til hvert mandskab. Fenerbahce vandt i Madrid med 83-86, imens Real Madrid vandt i Istanbul med 77-79.

Artiklen fortsætter under billedet

Zeljko Obradovic kan søndag aften vinde sin 10. EuroLeague-titel, og dermed have vundet flere titler end noget andet hold i Europa nogensinde har prøvet at vinde før – Foto: fenerbahce.org

Videre til finalen efter intense og tætte opgør

Fenerbahce’s vej til finalen ved Final Four gik over Zalgiris, som de slog med 76-67 i semifinalen fredag. Her dukkede Bobby Dixon ud af det blå i slutningen af kampen, med en stærk præstation som sikrede Fenerbahce pladsen i finalen.

Dette var ideelt eftersom Jan Vesely, Marko Gudurić og Brad Wanamaker, som har været tre af holdets største profiler i denne sæson, ikke satte det største præg på kampen, imens James Nunnally og Jason Thompson, var godt og vel anonyme, og fik meget få minutter.

Real Madrid slog i den anden semifinale CSKA Moscow, med 92-83. Madrid var ellers utrolig presset i første periode, men russerne sænkede paraderne i forsvaret, og det udnyttede spanierne i resten af opgøret.

Især Sergio Llull, Trey Tompkins, Gustavo Ayon og ikke mindst den unge Luka Dončić viste klassen i madrilenernes lejr.

Sidstenævnte har spillet en fantastisk sæson i år, og kåret til EuroLeague Rising Star, ALL-EuroLeague First Team, og lørdag kom den største pris af dem alle, nemlig kåringen som turneringens MVP.

I aften kan han så blive kronet som EuroLeague-mester for første gang i sin karriere, og måske også løbe afsted med kåringen som Final Four MVP, inden han måske til næste sæson tager afsted til NBA.

Stik modsatte sæsoner for de to klubber

Den fulde vej til finalen, har dog været noget så anderledes for de to klubber. For imens Fenerbahce formentligt er stærkere end nogensinde, og spillet en af de bedste sæsoner i klubbens historie, samt domineret med 21 sejre og 9 nederlag i den regulære del, så har det været stikmodsat for Real Madrid.

Spanierne har døjet med utrolig mange skader. Sergio Llull var ude indtil kvartfinalerne, imens Anthony Randolph og Gustavu Ayon også har været ude i en stor periode. Madrid har rent faktisk stadigvæk Ognjen Kuzmić ude.

Kongeklubben har i den regulære del vundet 19 og tabt 11, og slog på højest overraskende vis Panathinaikos ud af kvartfinalen. De har måttet slide langt hårdere for deres sejre, hvor held også har været en del af sæsonen. Helt fortjent er det dog at de står her i dag.

Kampen mellem de to mandskaber, bliver et opgør mellem turneringens bedste forsvar (Fenerbahce) og andenbedste angreb (Real Madrid), hvilket i den grad øger spændingen omkring, hvilken taktik vil vinde.

De to klubber under Željko Obradović og Pablo Laso har siden 2014-15 sæsonen, stået overfor hinanden 11 gange. Ud af de 11 gange har Fenerbahce vundet 7 og Madrid 4.

Artiklen fortsætter under billedet

Opbakningen for Fenerbahce vil være enorm på lægterne i finalen ved Final Four i EuroLeague i Stark Arena i Beograd – Foto: fenerbahce.org

Enorm opbakning til Fenerbahce

I fredagens semifinale var det svært at se forskel på om kampen blev spillet i Stark Arena, Beograd, eller tyrkernes hjemmebane i Istanbul, Ulker Arena. Tyrkerne skabte nemlig en fantastisk lydkulisse, og i aften forventes det at blive endnu bedre.

Opbakning til Fenerbahce er nemlig enorm på lægterne, og der anslåes at over 10.000 tyrkiske fans har taget turen til Beograd i denne weekend, for at hjælpe holdet på vej til endnu en titel.

Real Madrid’s fans er ankommet i et langt færre antal, med blot et par få hundrede tilskuere. Presset bliver derfor vanvittigt højt på det spanske mandskab, som godt og vel spiller på udebane.

Finalen mellem Fenerbahce og Real Madrid, spilles i aften med kampstart kl. 20.00. Indtil da kan du se vores interviews med to af profilerne fra de to hold, Anthony Randolph og Jan Vesely, som vores reporter i Beograd fangede ved lørdagens åbne træning, ved at klikke her.

Finalen i EuroLeague vises umiddelbart ikke på TV3 kanalerne, som har rettighederne til turneringen i Danmark. Kampen kan dog streames enten på VIAPLAY eller EuroLeagueTV.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

More in EuroLeague