fbpx
Connect with us

Bakken Bears

Optakt til sæson 2020/21: Bakken Bears

Dette er en del af en optaktsserie til den kommende sæson. Denne gang stiller vi skarp på de forsvarende danske mestre, Bakken Bears, der i disse dage er på Cypern for at spille kvalifikationsturnering til Basketball Champions League. Du kan i denne optaktsartikel læse udtalelser fra Bakken-profil Ryan Evans, cheftræner Steffen Wich og sportsdirektør Michael Piloz.

Arkivfoto: FIBA Europe Cup

Oversigt over ændringer i spillertruppen

Cheftræner: Steffen Wich

Tilgange: 
QJ Peterson (MBC Mykolaiv)
Deshawn Stephens (Basket Scafati)
Justin Dentmon (Elan Bearnais Pau-Lacq-Orthez)
Devaughn Akoon-Purcell (Oklahoma City Blue)

Afgange:
Adama Darboe (Spirou Charleroi)
Nimrod Hilliard (HAKRO Merlins Crailsheim)
Simon Bjørnebo (Randers Cimbria)
Jonathan Galloway
Chris Ortiz
David Efianayi

Fortsætter fra sidste sæson: Tylor Ongwae, Darko Jukic, Ryan Evans, Thomas Lærke, Michel Diouf, Morten Sahlertz, Anton Harbo og Magnus Møllgaard.

Oversigt over slutplacering sidste sæson, antal DM og antal pokaltitler

Slutplacering i 2019/2020-sæsonen: Bakken Bears sluttede på førstepladsen og vandt deres 18. DM-titel
Antal danmarksmesterskaber:
18 (1957/58, 1996/97, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2003/04, 2004/05, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2016/17, 2017/18, 2018/19, 2019/20)
Antal pokaltitler: 
12 (1999/00, 2000/01, 2003/04, 2004/05, 2006/07, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2012/13, 2015/16, 2017/18, 2019/20)

Sæson 2019/20 bød på stor succes

Efter COVID-19s indtog i Danmark i slutningen februar måned, valgte Basketligaen, i samarbejde med Danmarks Basketball Forbund, at aflyse den resterende del af 2019/2020-sæsonen grundet situation omkring COVID-19.

På trods af den forkortede sæson, blev der på et bestyrelsesmøde hos DBBF besluttet, at der alligevel skulle uddeles medaljer. Man lagde den aktuelle stilling til grund for uddeling af medaljer, og det betød, at danmarks mest vindende basketballhold kunne tilskrive sig DM-titel nummer 18 og tage guldmedaljerne.

Udover endnu et dansk mesterskab, bød sæson 2019/20 over hele linjen på stor succes for Bakken Bears. De aarhusianske bjørne tog atter revanche i den danske pokalturnering, efter at de i sæson 2018/19 blev slået ud af den traditionsrige turnering af Horsens IC, men De Gule fra Horsens måtte i den forgangne sæson tage til takke med sølvet. Bakken Bears tog guldet og kunne igen kalde sig pokalvindere.

Successen for Bakken Bears sluttede dog ikke her. Som vi har set i de senere år, har Bakken Bears i den grad slået sit navn fast på den europæiske basketballscene. Bjørnene har været på det ene europæiske eventyr efter det andet, og Bakken har tre år i streg været at finde i slutfasen i FIBA Europe Cup, og sidste sæson var ingen undtagelse.

Bakken Bears nåede hele vejen til semifinalen, men grundet COVID-19 blev semifinalerne aldrig spillet. Sæsonen i FIBA Europe Cup blev ligesom Basketligaen aflyst, selvom at man hos FIBA oprindeligt havde i sinde at få afviklet den resterende del af FIBA Europe Cup. I semifinalen skulle Steffen Wichs tropper have krydset klinger med Bahcesehir Koleji fra Tyrkiet.

God preseason

Den kommende sæson i Basketligaen venter lige rundt om hjørnet. Den 2. oktober åbner Bakkens lillebror, Bears Academy, ballet på hjemmebane mod Team FOG Næstved, og en dag senere tager de forsvarende danske mestre hul på den nye sæson for deres vedkommende i Basketligaen i et opgør mod Copenhagen Basketball.

Men før Bakken Bears kan rette fokus mod Basketligaen, er Bakken igen i år på jagt – jagt efter europæisk succes. I år kommer europæiske kampe igen til at fylde meget for de aarhusianske bjørne, men der går lige lidt endnu, før de kan stille skarpt mod Basketligaen.

Bakken Bears befinder sig i disse dage i Nicosia på Cypern, hvor en kvalifikationsturnering til Basketball Champions League finder sted, og danskernes første bump på vejen mod deltagelse i Champions League er Hapoel Tel Aviv.

Kampen mod holdet fra Israel er en vind eller forsvind kamp, og der er derfor tale om et opgør med meget på spil for danskerne, som i årevis har prioriteret europæisk basketball højt. Det er altså en kamp, der kan gå hen og definere resten af sæsonen for bjørnebanden.

“Med hensyn til mine forventninger til kvalifikationen,  så handler det for mig altid om at spille så godt som overhovedet muligt, og så må man se, om man rammer dagen. Der er lidt tjubang over kun at spille én kamp, så man skal også ramme dagen, selvom man er godt forberedt, og så må vi se, om det er nok,” fortæller Steffen Wich, cheftræner for Bakken Bears, til Fullcourt.dk.

Sæsonforberedelserne i en tid med Covid-19 har været helt fantastiske

Forberedelserne mod kvalifikationsturneringen – og den kommende sæson – har varet i seks uger, og i disse uger har programmet stået på adskillige træningskampe mod hold som Donar Groningen, London Lions og Alba Berlin, og Steffen Wich er godt tilfreds med, hvordan forberedelserne frem mod Champions League er forløbet.

“Holdet har været samlet tidligere end mange andre, kan jeg fornemme, og vi har brugt seks uger på at forberede os frem mod kvalifikationen, og det lykkedes os i 11. time at få nogle gode træningskampe ind, så jeg tror egentligt, at sæsonforberedelserne i en tid med Covid-19 har været helt fantastiske,” siger han og fortsætter:

“Det har alt i alt gået godt. Vi var lidt shorthandede mod Donar Groningen på grund af skader, hvilket udfordrede os, så det var lidt en hård nyser at spille mod dem. Vi har haft nogle gode første halvlege mod de fleste hold og været oppe at føre i stort set alle kampe, men det kniber lidt at holde gryderne i kog i anden halvleg, men det må vi se, om vi har lært noget af,” siger han videre.

Mange strenge at spille på

Det er altså seks uger siden, at Bakken vendte tilbage på banen, og det har i høj grad gavnet Bakken-spillerne, at forberedelserne startede tidligere end andre år, hvis du spørger Bakken-profilen Ryan Evans. Amerikaneren pointerer derudover, at Bakken har formået at hente nogle rigtig gode spillere til klubben, og at de ser meget stærke ud lige nu.

“Vi startede ret tidligt i år med at forberede os til den kommende sæson, og det har betydet, at vi allesammen er i god form. Vores hold er rigtig godt, især offensivt, hvor vi har mange spillere, der kan score point,” siger Ryan Evans og uddyber:

“Vi har en god chance i Champions League, men vi tager det en dag af gangen. Vi er så forberedte, som man på nuværende tidspunkt på sæsonen kan være – både fysisk og psykisk, og vi bliver kun bedre i takt med, at sæsonen skrider frem,” siger han.

“Vi har mange gode spillere, og det giver os en masse muligheder . Vores spil i den offensive ende er klart der, hvor vi er stærkest, da vi har så mange strenge at spille på, men vi er også gode defensivt. Derfor er det op til os at finde en balanceret tilgang til spillet og spille klogt. Alle spillere på holdet har en høj basketball IQ og spiller på et højt niveau, så det er spændende at være en del af,” fortæller han.

Som Ryan Evans påpeger, fejler truppens offensive kvaliteter intet. Truppens største styrke er i angrebet, og aarhusianerne har adskillige spillere, der er garant for at sætte point på tavlen, men Steffen Wich hæfter sig ved den modsatte ende af banen, som nok er holdets største udfordring.

“Der er ingen tvivl om, at alle de spillere, vi har hentet til klubben, er spillere, der kan score point, så i øjeblikket er jeg ikke så nervøs for vores angreb. Der, hvor vi er lidt udfordret, er vores forsvar og reboundsspillet. Alle vores spillere er atletiske og kan løbe hurtigt, men vi skal lige lære at stå lidt bedre i forsvaret. Ellers kan vi få problemer,” siger den erfarne cheftræner.

Vinderkultur

I dag kl. 15.30 lyder startskuddet til Bakkens gyser af en kamp mod Hapoel Tel Aviv. En kamp, der kan gå hen og definere bjørnenes sæson. En Bakken sejr betyder videre avancement til den næste og afgørende kamp om en plads i det forjættede land, Basketball Champions League, og Ryan Evans er ikke et sekund i tvivl om, hvad forventningen til kampen mod Tel Aviv er.

“Vi har haft en god preseason og er klar til at vinde. Vi går ind til kampen på onsdag ( i dag, red.) for at vinde. Vi er målrettede og ved, hvad der skal til. Jeg forventer at vinde. Bears har en god tradition for at vinde: forventningen er altid at vinde,” siger en determineret Ryan Evans.

“Jeg synes, at holdet nu er længere fremme og bedre, end hvad vi har været på dette tidspunkt i de to seneste sæsoner. Det er altid en udfordring, at holdet skal blive ved med at træne hårdt og stræbe efter at blive bedre hver evig eneste dag, men det er meget opmuntrende, at holdet er så velspillende allerede nu,” siger han.

Ryan Evans skal til at spille sin tredje sæson i Bakken Bears-trøjen, og den 202 centimeter høje forward påtager sig gerne lederrollen, men tidligere MVP i Basketligaen påpeger, at alle spillere er gode til at tage ansvar, når dette kræves – og det er han stor tilhænger af.

“Jeg ser mig selv som en leder på holdet, men på banen tager vi alle ansvar på hver vores måde, og det er noget, jeg synes er virkelig fedt ved det her hold. Nogle tager ansvar i omklædningsrummet, andre tager ansvar på banen, og derfor synes jeg, at vi komplementerer hinanden rigtig godt på mange forskellige måder,” siger Ryan Evans.

“Vi er gode til at hjælpe og presse hinanden til at blive bedre og opnå vores fulde potentiale. Morten (Sahlertz, red.), Mich (Michel Diouf,red.) og Darko (Jukic,red.) tager eksempelvis hver især et stort ansvar, så vi har et hold, der hver især tager ansvar, og det ser jeg som en fed måde at respektere hinanden på. Det er gensidig respekt,” fortsætter han.

Erfaring prioriteret højt i år

Bakken Bears står altså overfor sæsonens hidtil største udfordring denne eftermiddag. Hele sæsonopstarten har haft fokus på Champions League-kvalifikationen, og den danske basketball-mastodont har uden tvivl sigtet efter et gensyn med Champions League – en turnering, de ikke har deltaget i siden 2016 – fremfor FIBA Europe Cup.

Bears har i denne offseason hentet flere spændende såvel som prominente navne til klubben. Justin Dentmon, en spiller med erfaring fra NBA og Euroleague, og den gamle Bakken-kending DeVaughn Akoon-Purcell, der havde foden indenfor i NBA hos Denver Nuggets og senest har spillet G-League for OKC Blue, har begge skrevet under på en kontrakt med Bakken Bears.

Tilføjelsen af Justin Dentmon og DeVaughn Akoon-Purcell understreger tydeligt, hvor meget Bakken Bears gerne vil med i gruppespillet i Champions League. Foruden Dentmon og Akoon-Purcell, der begge er hentet til klubben på kortvarige kontrakter med udløb efter kvalifikationen, har man også hentet QJ Peterson og Deshawn Stephens til Aarhus, og Bears har altså rystet posen i denne off season.

“Vi har hentet spillere med et rigtig godt CV. Hvor vi tidligere har haft en blanding af rookies og erfarne spillere, har vi i år fokuseret meget på erfaringen. Vi har så suppleret med to spillere på korte kontrakter – det er ikke noget vi har benyttet før, men vi kan se, at det benyttes en del i europæiske klubber. Når de to spillere på korttidskontrakter forlader os, er udgangspunktet, at vi evaluerer,” siger Michael Piloz, sportsdirektør for Bakken Bears, til Fullcourt.dk og uddyber:

“Vi er klar til at køre sæsonen igennem med en smallere trup, men om vi har behov for en enkelt spiller mere, afhænger også af hvordan programmet ser ud for de kommende måneder. FIBA Europe Cup spilles ikke før januar, så der er tale om to helt forskellige scenarier, afhængig af hvordan resultaterne er på Cypern. Vi vil rigtig gerne i Basketball Champions League, men vi ved også, at det er ekstremt svært,”

“DeVaughn Akoon-Purcell kom i sidste øjeblik, da der viste sig en mulighed. Egentlig var planen, at det kun var Dentmon, der skulle være på en kort aftale. Overvejelserne har været, at vi var klar til at gå med en smallere trup, hvis vi kunne hente spillere med større CV. At vi kunne hente Akoon-Purcell oven i en stærk trup, er virkelig noget, vi er glade for,” fortæller en tilfreds sportsdirektør for Bakken Bears.

Uvished

Selvom at basketballligaerne snart starter op igen, er sport i en tid med Covid-19 fortsat præget af uvished og en masse ubesvarede spørgsmål. BCL-Kvalifikationsturneringen på Cypern er et alternativ til at få afviklet kampe på tværs af landegrænser, men det er endnu uvist, hvordan de europæiske turneringer vil blive afviklet denne sæson. For Bakken er en ting dog sikkert: At præstere så godt som muligt.

“Det bliver en meget anderledes sæson, hvor mange ting ændres med kort varsel. For eksempel er vores preseason-program blevet ændret konstant, og kvalifikationen til BCL er også blevet justeret. Sædvanligvis fylder europæisk deltagelse meget, men at spille på tværs af landegrænser synes rigtig svært i øjeblikket, så lad os se, hvordan turneringerne afvikles. Målet er at præstere så godt som muligt – det vil forhåbentlig give nogle sejre over de hold, vi skal sammenligne os med,” siger Michael Piloz.

Basketligaen

Forberedelserne til den kommende sæson har haft stor fokus på BCL-kvalifikationen. Bakken har spillet nogle træningskampe mod enkelte hold fra Basketligaen, men ellers har fokus helt og holdent været rettet mod Champions League.

“Der har været så meget fokus på Covid-19 og vores europæiske eventyr, at vi har ikke snakket om forventninger til Basketligaen. I første omgang handler forventningerne om den her uge nede på Cypern, og når vi er færdige med det, ser vi på, hvordan tingene ser ud,” siger Steffen Wich og fortsætter:

“Vi har som sådan ikke forberedt os på den kommende sæson i Basketligaen, men vi har jo spillet mod Team FOG Næstved, Horsens IC og Svendborg Rabbits, så vi har alligevel gjort det inddirekte og fået målt os lidt med de danske hold. Vi følger meget med og glæder os til at spille i den danske liga, men lige i øjeblikket har vi fuldt fokus på Basketball Champions League på Cypern,” siger den succesfulde cheftræner.

Siden 2017 har Bakken Bears vundet det danske mesterskab hvert år, men selvom at bjørnene har været intet mindre end dominerende i Basketligaen, har de ikke sat sig et minimumskrav til den kommende sæson i Basketligaen eller i europæisk-regi.

“Vi har aldrig haft en resultatmæssig målsætning for vores deltagelse i turneringer, hverken nationalt eller internationalt. Vi ønsker at forbedre os i forhold til tidligere sæsoner – rekruttere bedre, træne bedre, have bedre rammer, osv. Det betyder, at vi vil spille op til det niveau vores spillere, stab og organisation har. Så vil det vise sig om andre klubber kan præstere bedre end det, vi kan,” siger Michael Piloz.

“Det er naturligt, at vi gerne vil vinde den næste kamp, men det giver ingen mening at kigge på ligatabellen på et tidspunkt, hvor vi ikke aner hvor stærke vi er, hvilket hold konkurrenter stiller med, hvordan vi matcher op imod hinanden, osv,” afslutter Michael Piloz med at fortælle til Fullcourt.dk.

Vinderen af dagens kamp skal møde enten polske Anwil Woclawek eller belgiske Belfius Mont-Hainaut i gruppefinalen i Basketball Champions League.

Du kan se Bakkens kamp mod Hapoel Tel Aviv idag kl. 15.30 ved at lige klikke her.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

19-årig skribent bosat i Aarhus. Jeg dækker både NBA og Basketligaen og kan ofte findes ude i Vejlby-Risskov Hallen til Bakken Bears´ hjemmekampe.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Bakken Bears