Find os her

Det er hverken en fugl eller et fly, vi runder, i denne omgang af “Husker du”, men ingen ringere end Ed (red. Edward) Morris, der gennem to sæsoner fastlåste sig i Basketligaens fans hukommelse med spektakulære dunk og blocks.

Han var en de mest altdominerende spillere i ligaen tilbage i sæsonerne 09/10 og 10/11, og var i sin første sæson tæt på at sikre Aabyhøj medaljer for første gang i næsten et årti.

For Ed Morris startede det europæiske eventyr i Spanien. Efter det klassiske ophold på college, hvor han spillede for Pittsburg State Gorillas i NCAA II, rejste han i 2007, i en alder af 23 år, til byen Torrevieja for at være en del af Estructuras Cruz Torrevieja fra den tredjebedste, spanske række.

Her nåede den 204 cm høje forward at spille et halvt år, inden klubben måtte lukke på grund af rod i økonomien. Herefter skiftede han til AB Merida, der ligeledes lå i den tredjebedste række, hvor han fuldførte sæsonen.

Ed Morris havde en god halvsæson i Torrevieja, mens opholdet i Merida var mere middelmådigt. Han kigger dog tilbage på tiden i Spanien som en god start på den professionelle karriere.

“Det var ikke en så stor forandring for mig at gå direkte fra college til Spanien. Da jeg begyndte på college, vidste jeg, at jeg ville være professionel basketballspiller, så jeg gjorde mig klar til livet væk hjemmefra. Da jeg fik muligheden for at blive professionel i Spanien, var jeg klar.”

“Grunden til, at jeg tog til Spanien, ligger i, at jeg havde en gammel klassekammerat, der var agent i Spanien. Han hjalp mig med at få de rette forbindelser. Da jeg kom, var sproget selvfølgelig en stor barriere, men ellers var det ret nemt at falde til, især på banen.”

Efter tiden i Spanien tog Ed Morris et smut forbi australsk basket, som man ser mange basketballspillere gøre det, mens der er sommerpause i Europa. Her spillede han for Stirling Senators i SBL, en af de mange regionale semi-professionelle basketligaer.

Her spillede han blandt andet over for danske Chris Christoffersen, og netop han blev delvist skyld i, at Ed Morris tog turen til Aarhus for at spille for Aabyhøj.

“Det var lidt pudsigt. For at være helt ærlig, så virkede det som om, at den eneste grund til, jeg endte i Danmark var, at jeg i en kamp mod Chris Christoffersens hold lavede et dunk over ham. Det gav opmærksomhed omkring mig som spiller. ”

“Jeg kendte intet til Danmark eller Aarhus, så det var en ny og spændende oplevelse, da jeg først var endt i Aabyhøj.”

Glæden ved spillet
Ed Morris kom til et Aabyhøj-hold, der primært bestod af danske spillere. Udover ham selv var Bobby Guyton holdets anden udenlandske profil. Ligesom Ed Morris var Bobby Guyton forward, så spillet blev ført frem af blandt andet danske Alan Madsen.

Udover de to amerikanere og styrmanden Alan Madsen bestod holdet blandet andet af et par unge talenter i form af Anton Elsner og Rasmus Søby samt klubmanden Ronny Leier.

Selvom Ed Morris kom til holdet som en af holdets to amerikanere, så følte han aldrig det pres, man ellers kunne forvente, en de amerikanske stjerner får på sig.

“Jeg følte aldrig noget pres på mig, da jeg spillede i Danmark. Der var ikke nogen, der krævede, at jeg spillede perfekt. Jeg spillede med min passion for spillet, og det bragte mig langt. Jeg var bare glad for at have fået chancen for at spille basket i Danmark, og jeg nød at gøre det.”

“Jeg nåede kun at opleve en enkelt sæson med Alan Madsen. Jeg husker ham som en god spiller, men jeg nåede ikke at opleve ham på toppen. Jeg har hørt historien om legenden Alan Madsen. Jeg ville ønske, vi havde spillet sammen, da han var bedst.”

“Han var ved enden i sin karriere, så hans drive var ikke, hvad det havde været. Men engang imellem fik man glimt af, hvilken spiller han var, og hvor gode vi kunne have været for hinanden, hvis vi havde spillet sammen tidligere.”

“Anton (Elsner, red.) og Rasmus (Søby, red.), husker jeg, voksede markant over sæsonen. Jeg er glad for, jeg var med til at have en indflydelse på de unge spillere.”

Aabyhøj havde tidligere været en klub, der i ny og næ kunne kæmpe med om medaljer.

Da Ed Morris kom til, var man langt fra storhedstiderne, og i mellemtiden var man blev overhalet inden om af Bakken Bears, der på et årti var gået fra ikke at have vundet noget til nu at være en af Danmarks førende basketballklubber.

Læs mere om Ed Morris’ ophold i Aabyhøj i næste del, hvor han blandt andet fremhæver en vis Darko Jukic fra deres fælles tid.

Husk du kan se Basketligaen live på fanseat.com

Skribent på Basketligaen siden 2013. Dansk basket er den klare favorit, men der følges med i basket på internationalt plan både i NBA og Europa.

Mere fra Basketligaen