fbpx
Connect with us

Bakken Bears

Danmarks mest succesrige sportsdirektør: Fra Aars til Aarhus (Del 1)

Den danske basketmastodont Bakken Bears har i årevis haft stor succes på banen i den hjemlige liga, og i de senere sæsoner har klubben også oplevet stor fremgang på den europæiske scene. Fullcourt har taget en snak med en af bagmændene til den aarhusianske klubs store succes. Artiklen er den første af tre om sportsdirektør Michael Piloz.

Arkivfoto: Vildmedfoto.dk

I basketinteresserede kredse i Danmark er der ingen tvivl om, at Bakken Bears er den største klub herhjemme. Klubben har vundet flest mesterskaber, har det største budget, har de mest professionelle rammer og er det eneste danske hold, der prøver sig af i europæiske turneringer. Endda med stor succes.

Men succesen er faktisk relativt ny. Klubben har i alt vundet 17 danske mesterskaber, men 16 af dem er kommet siden 1996/97-sæsonen. Og klubben, der dengang hed Idrætsklubben Skovbakken Basketball, var faktisk kort forinden nede og spille i landets næstbedste række.

Og én mand har været fast genganger i alle de sæsoner – sportsdirektøren Michael Piloz. Piloz flyttede i 1993 fra Aars til Aarhus for at studere, og han endte hurtigt med at blive engageret i Skovbakken.

”Den daværende formand, Hans Graversen, vidste godt, at jeg havde været formand og alt-mulig-mand i bestyrelsen i den hæderkronede Aars Basketball Klub, og jeg blev hurtigt lokket ind i bestyrelsen. Allerede året efter var jeg rodet ind i eliteholdets aktiviteter – et elitehold, der spillede i landets næstbedste række i 1993/94-sæsonen,” fortæller han til Fullcourt.dk.

Han havde i starten en række roller i organisationen, der var en traditionel idrætsforening med fokus på hoved damer, herrer, børn og voksne. Piloz fik dog hurtigt rettet fokus på eliteherreholdet, som han senere blev sportsdirektør for.

Siden Piloz begyndte at engagere sig i klubben har klubben haft stor succes, hvor de hurtigt rykkede op, inden det blev til 16 danske mesterskaber, seks sølvmedaljer, en bronzemedalje, 11 pokaltitler og fem gange sølv i pokalen.

Ingen normal arbejdsdag

I år 2000 udskilte Idrætsklubben Skovbakken Basketball eliteafdelingen fra moderklubben, hvor de i samme omgang skiftede navnet til Bakken Bears. Arbejdet har ifølge Piloz udviklet sig meget fra dengang, hvor klubben var del af en forening, hvor alle var ulønnede til nu, hvor klubben har et kontor med 5-6 administrativt ansatte.

Livet som sportsdirektør i Danmarks største basketballklub giver nogle meget varierende arbejdsdage, der ofte adskiller sig fra hinanden. Og ofte ikke ender, som han havde forestillet sig.

”Der er ingen normal arbejdsdag, idet der er enorm forskel på en dag, hvor det primært handler om at forhandle spillerkontrakter og sætte preseasonkampe op, en kampdag i Ukraine, hvor der er mange breaks ind i mellem, men virkelig tryk på under og efter kampen, og en hjemmekampdag, hvor opgaverne er mange og forskelligartede,” siger han og fortsætter:

”Uanset hvad er der dog meget ofte dage, hvor det udførte arbejde afviger markant fra det, jeg om morgenen havde forestillet mig, jeg skulle bidrage med.”

Aldrig ansæt folk med principper

I store dele af Piloz’ tid som sportsdirektør i Bakken Bears har han også haft glæde af Steffen Wich som cheftræner. Wich er den mest vindende danske baskettræner nogensinde, og samarbejdet med hele trænerteamet har fungeret godt i mange år.

”Det er klart, at det er nemmere at arbejde sammen med Steffen Wich, Mathias Bach og Jakob Freil, som alle har været en del af vores system i rigtig mange år, end hvis der er tale om en ny træner, hvor der skal slibes en masse kanter,” siger han og fortsætter:

”Alle trænere har deres ideer om, hvordan de gerne vil gøre tingene, og der er folk, der er mere hysteriske omkring deres ’principper’ end andre. Det har lært mig aldrig at ansætte folk, der har principper…”

Piloz pointerer dog, at klubben i nyere tid kun har haft gode mennesker inde omkring klubben, hvor han eksempelvis stadig holder kontakt med de tidligere cheftrænere Israel Martin og Ville Tuominen, som Piloz beskriver som virkelig behagelige at arbejde sammen med.

Anden del i artikelserien Danmarks mest succesrige sportsdirektør udkommer fredag, som følger op på de danske mestres store succes i Europa.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Jeg er sidens Basketligaredaktør og har været en del af Fullcourt-holdet siden 2014. Jeg kommer fra den basketglade by Svendborg, men har siden 2013 boet i København, hvorfor du ofte kan finde mig i hallen til basketkampe i Storkøbenhavn.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Bakken Bears