fbpx
Connect with us

LA Lakers

Spillerprofil: Magic Johnson

Earvin ”Magic” Johnson Jr. er en af de mest legendariske basketballspillere, der har været i NBA. Han havde sin storhedstid i 80’erne, hvor han terroriserede de andre NBA-hold med sin fantastiske evne til at overtage kampe. Han var kendt for at spille med flair, et smil på læben og være en af de bedste afleverer i ligaens historie. Han var på størrelse med en forward, men havde teknikken som en guard. Han kunne det hele: scorer, assistere, rebounde og spille forsvarsspil. Han er bredt betragtet som den bedste point guard nogensinde, og en af det bedste spillere overhovedet.

Magic Johnson blev født d. 14. august 1959, og var en del af en søskendeflok på 10 (tre halvsøskende). Som spiller var Magic 2,06 meter høj, vejet 98 kilo og spillede primært point guard for Los Angeles Lakers.

High school

Magics drøm var at gå på Sexton High School, der var kendt for deres meget succesfulde basketprogram, men drømmen gik i vasken, da et amerikansk initiativ til at få blandet sort og hvide i skolerne blev sat i gang. Magic blev tvangsoverført til Everett High School, der var en primært hvid high school. Her blev Magic udsat for racisme og diskrimination, hvilket betød, at han havde store problemer med at komme på basketballholdet, da de andre spillere simpelthen ikke ville aflevere til ham. Det blev dog bedre, og i sit andet år blev han for første gang navngivet ”Magic”, efter en kamp hvor han havde 36 point, 18 rebounds og 16 assists.

I sit sidste år i high school førte Magic sin skole til en 27-1 record og et statsmesterskab, efter en sejr i overtime i finalen. Han blev betragtet som et af de største talenter i USA, og blev kåret til McDonald´s All-American.

College

Magic fravalgte de største colleges for at kunne spille tættere på sit hjem. Han valgte derfor at gå på Michigan State. I sit første år i college gik Michigan i kvartfinalen i NCAA-turneringen, men endte med at tabe til de senere mestre fra Kentucky.

I sit andet år tog Michigan turen hele vejen til finalen, hvor de stod overfor Indiana State anført af Larry Bird. Det var første kamp i, hvad der skulle vise sig at blive en legendarisk rivalisering. Magic og Michigan vandt kampen 75-64. Magic sluttede sin collegekarriere med gennemsnit på 17 point, 7,9 rebounds og 7,4 assists pr kamp, da han efter sin anden sæson valgte at melde sig til NBA-draften. Her blev Magic valgt med valg nummer et af Los Angeles Lakers.

Los Angeles Lakers

Magic gik direkte ind og tog ligaen med storm. Han dannede en legendarisk duo med Kareem Abdul-Jabbar, og sammen tog de holdet hele vejen til finalerne. Her var Lakers foran 3-2 mod Philadelphia 76’ers, da Abdul-Jabbar pådrog sig en ankelskade, der holdt ham ude. Magic overtog Abdul-Jabbars center position i den sidste kamp, som Lakers vandt efter en vanvittig præstation af Magic, der havde 42 point, 15 rebounds, 7 assists og 3 steals. Magic blev den første – og indtil videre eneste – rookie til at vinde Finals MVP.

Magics anden sæson blev en rodet omgang, hvor især skader hæmmet både ham og Lakers. Der var også rygter om kontroverser mellem Magic og Lakers’ træner, Paul Westhead. Efter et nederlag i førsterunde af slutspillet blev Westhead fyret og erstattet af den legndariske træner, Pat Riley. Det gav potte, og Magic vandt sit andet mesterskab og Finals MVP i sin tredje sæson, efter endnu en finalesejr på 4-2 over 76’ers. I hans fjerde sæson i 1983 blev det til endnu en finaleserie mod 76’ers. Denne gang tabte Magic og Lakers dog, blandt andet på grund af en masse skader.

Fra 83/84 sæsonen og frem begyndte rivaliseringen mellem Magic Johnson og Larry Bird for alvor. Det blev til endnu en finale for Lakers i 1984, hvor de stod overfor Boston Celtics og Larry Bird. I en tæt syvkampsserie vandt Celtics 4-3, blandt andet på grund af flere afgørende fejl fra Magic i både kamp et, fire og syv.

Magic og Lakers fik dog revanche i finalerne i 1985, hvor de tog sejren i seks kampe over Celtics. Det lykkedes ikke for Lakers at kvalificere sig til finalerne i 1986, men i 1987 var de tilbage igen til endnu et finaleopgør mod Larry Bird og Celtics. 86/87 sæsonen havde været Magics bedste regulære sæson, hvor han i gennemsnit havde 23,9 point, 6,3 rebounds og 12,2 assists pr kamp, og vandt sin første MVP. I finalerne vandt Lakers 4-2, og Magic modtog sin tredje og sidste Finals MVP.

Året efter kom Lakers endnu engang i finalerne, hvor de denne gang skulle stå overfor Isaiah Thomas og Detroit ”bad boy” Pistons. Det blev til en tæt serie, men Lakers tog til sidste sejren i syv kampe. Det endte med at blive Magics sidste NBA-mesterskab.

I 88/89 sæsonen vandt Magics sin anden MVP efter en flot regulær sæson med over 22 point og 12 assists pr kamp i gennemsnit. I finalerne vendte Pistons endnu engang, men Magic måtte udgå efter kamp to med en skade. Lakers endte med at tabe alle fire kampe i serien. I 89/90 vandt Magic sin tredje MVP, men Lakers nåede ikke længere end anden runde af slutspillet, hvilket var første gang i ni år. I 1991 nåede Magic til sin sidste finaleserie, hvor Lakers stod overfor Chicago Bulls og Michael Jorden. Selvom Magic spillede en flot serie, så blev det til en nederlag på 4-1 til Bulls.

HIV og OL i 92

Før sæsonen 91/92 blev Magic Johnson testet positiv for HIV, og han valgte som følge at gå på pension. På dette tidspunkt var der stadig meget stigmatisering omkring sygdommen, der havde store dødstal som følge. Selvom han ikke spillede en eneste kamp, så blev Magic stemt ind som All-Star. Dette var til stor utilfredshed fra flere spillere, der var bange for at blive smittet. Kampen blev dog spillet, og Magic blev All-Star MVP.

Selvom han officielt var gået på pension, så blev Magic Johnson alligevel udvalgt til OL i 1992 for det såkaldte ”Dream Team”. Dette var første gang, at USA stillede med professionelle spillere ved en slutrunde. Sammen med blandt andre Larry Bird og Michael Jordan, så vandt USA og Magic OL-guld.

Danmark

Magic havde i 1996 et kort comeback for Lakers, hvor han spillede 36 kampe, inden han gik på pension igen. Efter et enkelt år i Sverige, så blev Magic i år 2000 præsenteret for den nye danske klub ”Magic Great Danes”. Han nåede kun at spille to kampe i den nordeuropæiske basketball-liga (NEBL), men var med til at skabe stor opmærksomhed omkring basketball i Danmark.

Efter terrorangrebet i forbindelse med 9/11, så annoncerede Magic, at han ikke turde flyve til Europa mere, og derfor ville stoppe sit samarbejde med den danske klub. Magic gik derefter på pension for tredje og sidste gang – efter at have spillet sin sidste kamp i karrieren for et dansk hold. Du kan læse mere, om Magic Johnsons tid i Danmark her.

Udvalgte rekorder og stats

 • 5x NBA-mesterskaber
 • 3x MVP
 • 3x Finals MVP
 • 9x All-NBA First Team
 • 12x All-Star
 • 4x Assists leader
 • 2x Steals leader
 • Nummer 32 pensioneret af Los Angeles Lakers
 • 1x NCAA-mesterskab
 • 1x OL Guld
 • Højeste assists pr kamp gennemsnit NBA’s historie
 • Flest playoff assists nogensinde
 • Flest assists i Lakers’ historie.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Jeg er Fullcourts Basketligaredaktør og har været det siden starten af 2020. Jeg brænder for basketball og bidrager til både NBA og Basketliga delen af siden.

More in LA Lakers