fbpx
Find os her

Nyhedsoversigt

Joe Benjamin: Tiden lige efter basket var svær

Livet efter en tilværelse som professionel sportsmand kan være hård. Det kan den tidligere spiller, Joe Benjamin, snakke med om.

Foto: Vildmedfoto.dk

Når atleter på et højt niveau stopper med at dyrke deres sport på eliteniveau, hører man om mennesker, der rammer en mur af tomhed og mangel. Store dele af deres liv drejede sig om sporten, og hele den omgangskreds, de var en del af, var i forbindelse med deres sport.

I fodboldens verden ses det ofte, at pensionerede spillere går ind i klubben som træner, agent, sportschef eller kommentator for stadig at være tilknyttet til den verden, de kom fra. I den danske basketverden er mulighederne noget mere begrænsede på grund af den noget mindre interesse, og derfor må pensionerede spillere søge andre veje.

En af de spillere, der for få sæsoner siden stoppede karrieren, er den tidligere forward Joe Benjamin, der nåede at spille for både Aabyhøj, Hørsholm, Team FOG Næstved, SISU og Randers Cimbria.

Han stoppede egentlig karrieren efter 2014/15-sæsonen, hvor han havde spillet for Randers, men hjalp trængte Stevnsgade i en enkelt kamp i december 2015. Det blev dog ved det, og Joe Benjamin skulle omstille sig på et liv uden for banen.

“Jeg oplevede, at der opstod et hul. Jeg havde problemer med at tilpasse mig til mit nye liv uden basketball. Specielt, da hele min identitet havde rødder i sporten.”

“Efter Randers Cimbria Pro-tiden skiftede jeg tilbage til SISU for at komme tættere på min familie. På det tidspunkt havde vi en baby på vej. Jeg ønskede at støtte min familie, og i de fleste danske basketballklubber får man ikke nok i løn til at hjælpe med at forsørge familielivet.”

“Jeg havde kontakt med et par svenske hold, der var villige til at hjælpe mig og min familie ved at flytte os alle til Sverige og komme mit barn i privat skole. Men jeg havde ikke længere mentaliteten eller drivet til at få min krop tilbage i den nødvendige form, og så jeg måtte sige farvel til den sport, jeg elsker.”

Jagten på muligheder

Dermed gik den intensive jagt i gang på, hvad livet nu skulle bringe med sig. Hvilke muligheder er der som pensioneret sportsmand. Tidligere var det ofte problemet, at pensionerede sportsfolk ikke havde en uddannelsesmæssig baggrund, de kunne falde tilbage på.

Mulighederne i dag er dog langt større, da mange prioriterer livet efter elitesport. En del studerer undervejs. I USA er det et krav på universiteterne, at de studerende har gode karakterer, mens de dyrker deres sport. I Danmark er lønnen sjældent nok, så derfor er en del spillere involveret med arbejde eller studie ved siden af.

“Jeg havde allerede en bachelorgrad fra USA, så jeg ønskede at fortsætte min uddannelse i mit nye hjem, Danmark. Jeg blev accepteret på Roskilde Universitet og startede på min kandidat. Imens begyndte jeg at arbejde som personlig træner hos fitnessdk.”

“Jeg var nødt til at tilpasse mig det danske uddannelsessystem og afbalancere mine personlige træningsklienter, uddannelsen og familielivet. Da jeg endelig forstod den danske kultur og balancen mellem arbejde og fritid, begyndte jeg faktisk at nyde at arbejde mindre og bruge mere tid sammen med familien.”

Vejen for Joe Benjamin lå lige for

Livet som personlig træner på den ene eller anden måde, er faktisk en levevej, en del basketspillere tager. Den tidligere SISU- og Næstvedprofil, Thomas Soltau, har sit eget basketball mentorprogram, mens den tidligere Næstved- og Svendborgspiller, Liam Potter, ligesom Joe Benjamin er personlig træner.

At være personlig træner handler i høj grad om at hjælpe andre mentalt og få dem på den rette vej til en sund livsstil, og har mange af de samme elementer, som der er behov for i elitesportsverdenen. Samtidig er der et stort klientel, da der ikke er begrænsninger for, hvem der kunne have behov for at forbedre sin livsstil.

“Lige nu er jeg personlig træner hos fitnessdk på mastertrænerniveau. Mine klienter inkluderer alt fra en tidligere statsminister, forskellige direktører og berømte danske film skuespillerinder.”

“Jeg har hjulpet med at skabe nye koncepter blandt andet i forbindelse med fitnessdk nye Bootcamp model, der er landsdækkende. I mellemtiden er jeg i færd med at færdiggøre min kandidatopgave, som forhåbentlig afsluttes til vinter.”

“Samtidig hjælper jeg også spillere, der kommer til mig for at blive trænet af mig som personlig træner. Jeg hjælper dem med at kommer i deres livs form. Hvorvidt det drejer sig om styrketræning, hvordan man spiser rigtigt eller behandler deres kroppe efter hårdt spil, samt hjælper med små justeringer af deres muskelmasse og kroppe, så de kan spille længere og forstå mekanikken i deres bevægelse.”

Joe Benjamin savner dog stadig livet på banen, men der pt. ikke plads til endnu en bold i luften. Han afviser dog ikke tanken om, at vende tilbage til banen.

“Forhåbentlig, når jeg er færdig med mine studier, vil jeg komme tilbage og hjælpe en klub med min evner. Det jeg savner mest ved at være professionel basketballspiller er de holdkammerater, de venskaber og bånd, man kan skabe gennem sporten.”

Skribent på Basketligaen siden 2013. Dansk basket er den klare favorit, men der følges med i basket på internationalt plan både i NBA og Europa.

Mere fra Nyhedsoversigt