fbpx
Connect with us

Atlanta Hawks

Status på 2017-Draft Class

De unge talenter som blev draftet i 2017, er i skrivende stund i gang med deres tredje sæson i verdens bedste basketball liga. I denne sæson skal de bestå holdbarhedstesten, og bevise overfor alle, og ikke mindst deres nuværende hold, hvorfor de skal belønnes med en stor pose penge til næste sommer.

For godt to år siden kom 60 spillere tættere på deres drøm om en karriere i NBA. Cirka 75 procent af spillerne fra 2017 draften er endnu aktiv for et NBA-hold, og udlever dermed stadig drømmen. En drøm som snart går ind i en ny fase.

I denne sommer fik flere af spillerne fra 2016 draften forlænget deres kontrakt, og få af dem høstede endda store pengesummer – Pacsal Siakam (4 år $130 millioner), Jaylen Brown (4 år $107 millioner) og Ben Simmons (5 år $170 millioner). Med stadig to år tilbage af deres rookiekontrakt, skal størstedelen af spillerne, fra 2017 draften, i denne sæson overbevise deres arbejdsgivere om deres fremtidige værdi.

Her på fullcourt har vi taget os den frihed at hjælpe diverse franschise med at komme nærmere en beslutning omkring deres unge potentielle stjernefrø. Vi har kigget nærmere på de syv mest prominente navne fra 2017 draften, og rangeret dem indenfor fire kategorier. Hvad kan vi forvente af spillerne i den kommende sæson, og hvem gør sig fortjent til den store check?

Spillere som vurderes rangeret efter pick: Lonzo Ball (2), Jayson Tatum (3), De´Aaron Fox (5), Lauri Markkanen (7), Donovan Mitchell (13), John Collins (19) og Kyle Kuzma (27).

Bedste skytte

 1. Tatum
 2. Markkanen
 3. Mitchell
 4. Kuzma
 5. Fox
 6. Collins
 7. Ball

Skyttere er i høj kurs i nutidens NBA, hvor selv big men forventes at kunne træde ud bag trepointslinjen. Markkanen er et fremragende eksempel på tendensen i NBA. Den 213 centimeter høje finne med en kampvægt på 108 kilogram, burde have sit naturlige habitat omkring kurven.

Om det er udsigten bag trepointslinjen, eller tanken om at få tæsk under kurven er uvist, men Markkanen har i den grad forsøgt sig fra lang afstand af. Han har cirka skudt seks 3’ere per kamp for karrieren med en tilsvarende skudprocent på 35,2.

I denne sæson har sigtekornet svigtet en del, hvor kun 28,3 procent af hans trepointsskud er blevet konverteret til point på basis af seks forsøg per kamp.

Paradoksalt nok er nummer tre på listen, Mitchell, den spiller som har ramt flest trepointsskud i en rookie sæson. Antallet af trepointsforsøg er siden faldet, fra syv skudforsøg per kamp i 2017 -18 sæsonen til 5,9 skudforsøg per kamp i denne sæson.

Trods de fine meritter, har både Markkanen og Tatum en stor fordel sammenlignet med Mitchell – de er begge væsentlig højere end Mitchell på 185 centimeter. Højde har stor indflydelse på afviklingen af skuddet, og dermed forsvarsspillerens chance for at blokere.

Det giver Markkanen et større potentiale på netop dette punkt, og solidere Tatum’s postition som værende den bedste skytte blandt de syv. Tatum skyder cirka 40 procent bag trepointslinjen for karrieren, og har i denne sæson øget volumen af trepointsskud, uden det har påvirket hans procenter væsentlig (36 procent på 6,5 forsøg per kamp).

Bedste scorer

 1. Mitchell
 2. Kuzma
 3. Tatum
 4. Markkanen
 5. Fox
 6. Collins
 7. Ball

Til forskel fra den rendyrkede skytte, vurderes spillerne ud fra deres evne til at score point i alle spillets facetter. Hvordan udnytter spilleren sin kropsbygning til sin fordel, og kommer spilleren til scoringsmuligheder via egne evner, eller skal personen sættes op af medspillerne.

Mitchell viste sig hurtigt at være en alsidig angrebspiller, hvilket også var krævet på et sløjt Utah Jazz hold (ren angrebsmæssigt). I denne sæson snitter han 25,9 point per kamp, hvilket er det bedste i hans korte karriere, og væsentlig bedre end resten af 2017 draften.

Hans pointfordeling har ændret sig signifikant på de få år han har været i ligaen. Som nævnt tidligere er hans rate af trepointsforsøg faldet forholdsvis meget, men for Mitchell har det ikke betydet dårligere TS% (Medtager at et trepointsskud er mere værd).

I denne sæson har han en TS% på 55,6, hvilket er en forbedring sammenlignet med de foregående år. Mitchell har formået at konvertere en del af tidligere trepointsforsøg til straffekast. Han får i gennemsnit tildelt 5,6 straffekast per kamp i denne sæson, en forøgelse på cirka to straffekast per kamp sammenlignet med hans første sæson.

Mitchell lærer efterhånden at bruge sine atletiske evner til at trække fejl i spillet omkring ringen, en evne som få mestre. På nuværende tidspunkt er han bedre end Kyrie Irving, Chris Paul og Kemba Walker (for at nævne et par stykker) til at komme på straffekastlinjen.

Bedste overall forsvarspiller

 1. Ball
 2. Tatum
 3. Collins
 4. Mitchell
 5. Fox
 6. Markkanen
 7. Kuzma

Statistisk er denne kategori en anelse misvisende. En del afhænger at trænerens filosofi og holdets sammensætning. Eksempelvis spiller Mitchell på et defensivt orienteret mandskab, hvor forsvaret er en stor del af holdets succes. Det påvirker selvfølgeligt hans defensive rating til en vis grad, men udelukker ikke at Mitchell stadig er en habil forsvarsspiller.

Collins, ball og Tatum er grundet deres størrelse og atletiske evner, mere fleksible forsvarsspillere som kan dække flere positioner. I nutidens NBA er det en efterspurgt vare, og gør dermed de tre spillere en anelse mere attraktiv i forsvarsenden.

Ball har gjort det klart fra første sæson, at han er en udpræget forsvarspiller. Det ses blandt andet på hans gennemsnit af deflections per kamp henover karrieren. I 110 kampe er det i gennemsnit blevet til 2,8 deflections per kamp, hvilket er bedst af alle i 2017 draften.

Deflections er når forsvarsspilleren får hånden på en aflevering, uden at det bliver til et steal. Det siger meget om spillerens energi i forsvarsenden, samt evne til at forudse spillet. Oftest er det de bedste forsvars-guards og forwards som rangerer højest i denne kategori.

Ball’s evne til at bevæge fødderne sidelæns, og dermed oftest være foran sin modstander, har bidraget til hans elite forsvar. Vi kan meget vel se ham komme på et NBA-ALL Defensive team i de kommende år, hvis altså hans angrebsspil tillader ham at være relevant i ligaen.

Bedste overblik

 1. Fox
 2. Ball
 3. Mitchell
 4. Tatum
 5. Kuzma
 6. Collins
 7. Markkanen

Kun tre ud af de syv spillere har snittet over tre assists per kamp henover en hel sæson, inklusiv den nuværende sæson, og kun Fox og Ball har snittet over fem på en sæson.

Fox har spillet relativt få kampe i år til at det er repræsentativt for den nuværende sæson. Derfor ser vi tilbage på sidste sæson, hvor han viste prøver på sit sublime overblik omkring kurven. For forsvaret omkring ringen, er det svært at dæmme op for en atletisk point guard, som enten selv kan afslutte eller hænge i luften indtil der åbner sig en sprække til en medspiller.

Sammenlignet med de andre seks spillere, havde Fox, i forrige sæson, den bedste Ast/To ratio skarpt efterfulgt af Ball. Afleveringer til en medspiller er ofte forbundet med en risiko i form af turnovers, og derfor er det vigtigt at inddrage turnovers i vurderingen af en spillers afleveringsevner. I forrige sæson leverede Fox 2,6 assists for hver bold han smed væk, en respektabel fordeling.  

Samlet set

Samlet set har hver af de syv vurderede spillere en fremtid i NBA. Nogle af dem har måske allerede nået deres fulde potentiale, mens andre stadig mangler at få udløst deres. Ikke desto mindre har vi på fullcourt forsøgt at vurdere hver enkelt spillers spillemæssige loft, og herefter rangeret dem på baggrund af de fire kategorier.

ALL-NBA

 1. Tatum
 2. Mitchell

Tatum og Mitchell har nogenlunde samme rolle på deres hold. De er holdets primære scorer i denne sæson, med henholdsvis 20,5 point per kamp (Tatum) og 25,6 point per kamp (Mitchell). I deres forholdsvis unge alder har de allerede en del slutspilskampe under huden. De er en del af en vinderkultur, og ved hvad det kræves fysisk, såvel mentalt, for at komme langt. Fortsætter Tatum og Mitchell deres udvikling, er det ikke umuligt at de en dag kommer på et ALL-NBA team.

All-Star

 1. Fox

Skridtet fra ALL-NBA-team til All-Star er nødvendigvis ikke så stor igen. Forskellen er, at fans af NBA har mulighed for at stemme på diverse spillere, og hermed får eksperterne lidt mindre indflydelse.

Fox har de atletiske evner, og ikke mindst farten, til at dominere størstedelen af hans modstandere. Kritikkerne vil argumentere for at han ikke udnytter den fordel optimalt. Kan han mestre sin fart og forbedre skudprocenterne, er han på niveau med Mitchell og Tatum. Lige nu må han nøjes med et loft som en potentiel All-Star spiller.

Rolle spiller

 1. Collins
 2. Markkanen
 3. Ball
 4. Kuzma

Hver af de fire mangler flere facetter i deres spil, men er på områder en potentiel elite. Collins er en fremragende rebounder, og en klassisk atletisk energi spiller. Markkanen er en moderne big man, som alle hold higer efter. Ball er en klassisk point guard, hvis evner ligger i forsvaret og afleveringerne. Og Kuzma er en komplet angrebsspiller.

Deres specifikke evner gør dem attraktive for bestemte hold, og de vil uden tvivl kunne spille en vigtig rolle på slutspilshold. De kommer desværre bare ikke til at være den bærende spiller på et relevant hold, dertil mangler de for meget.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

More in Atlanta Hawks