fbpx
Connect with us

Boston Celtics

Spillerprofil: Larry Bird

Larry Joe Bird er en af de bedste basketballspillere nogensinde. Han var kendt for at være en fremragende skytte fra alle steder på banen, hvilket var hans helt store styrke. Bird var dog tæt på en komplet spiller, der også har fået roser for sit playmaking og sit forsvar. Han kom også tit under huden på sine modspillere med trash talking. Han var med til at øge NBA’s popularitet med sin rivalisering med Magic Johnson op igennem 80’erne, og så var han også en del af det amerikanske ”Dream Team” fra 1992.

Larry Bird blev født den 7. december 1956 i West Baden Springs, Indiana. Han voksede op i en fattig familie med fem søskende, og han har flere gange nævnt, hvordan hans opvækst har været med til at motivere ham. Han blev gift med Dinah Mattingly i 1989, som han har to adopteret børn med. Han har også en datter fra et tidligere ægteskab.
Som spiller var Bird 2,06 meter høj, vejede 100 kilo og spillede forward for Boston Celtics.

High school

Bird gik på Springs Valley High School, der lå tæt på, hvor han boede. Hans forældre blev skilt, da han startede, og et år senere begik hans far selvmord. Bird har fortalt, at han brugte basketball som en måde at glemme sine familieproblemer på. I sit sidste år i high school havde han i gennemsnit 31 point, 21 rebounds og 4 assists pr kamp, og blev skolens mest scorende spiller nogensinde.

College

Bird startede ud med at spille for Indiana University Hosiers, men efter en måned måtte han droppe ud, da han havde svært ved at vænne sig til storbyen. Han brugte derfor et år på at gå på det lokale college tæt på West Baden, mens han havde flere jobs ved siden af.

Efter et år valgte han dog at skifte til Indiana State University. Her spillede han to år, før han i 1978 blev valgt af Boston Celtics med sjette valget i draften – Bird var dog ikke færdig med at gå på college, hvor han spillede endnu et år. Reglerne er senere blev ændret, så holdene ikke længere kan drafte en spiller, før spilleren er klar til at starte i NBA.

I sit sidste år i College førte han sit hold til NCAA-finalen, hvor de dog tabte til Michigan State – anført af Magic Johnson. Bird havde i gennemsnit i løbet af sin collegekarriere 30,3 point, 13,3 rebounds og 4,6 assists pr kamp. I sin sidste sæson blev han kåret som National College Player of the Year.

Boston Celtics

Larry Bird underskrev i 1979 den største rookie-kontrakt nogensinde med Celtics. Fra sin første sæson, var Celtics et nyt hold. De vandt hele 32 sejre mere end året før, og sluttede som nummer et i øst. Han blev både All-Star og Rookie of the Year, men sæsonen sluttede i konferencefinalerne, hvor det blev et nederlag til 76ers.

Året efter blev holdet forstærket med Hall of Fame spillerne Robert Parish og Kevin McHale, og det gav pote. Efter at have vendt 1-3 til en 4-3 sejr i konferencefinalen, så stod Bird og Celtics overfor Houston Rockets i finalen. Det blev til en sejr i seks kampe, og gav Bird hans første mesterskab. Finals MVP gik dog til Cedric Maxwell.

De efterfølgende to sæsoner var kendetegnet ved at være lige ved og næsten for Celtics og Bird. Det blev til nederlag i henholdsvis konferencefinalen og i anden runde. Begge år blev Bird også nummer to i MVP-afstemningen. Herefter blev det dog til fire finaler i træk for Celtics.

I 83/84 blev Bird for første gang MVP, og han førte Celtics til finale, hvor de stod overfor Lakers og Magic Johnson. Det blev til en sejr i syv kampe efter en tæt serie, hvor Bird blev Finals MVP.
Året efter blev til endnu en MVP til Bird, og et rematch mod Lakers i finalerne – denne gang tabte de dog i seks kampe.

85/86 Celtics regnes som værende et af de bedste NBA hold nogensinde, og de var anført af Bird, der vandt sin tredje MVP i træk. De vandt 67 kampe i grundspillet, og tabte kun én kamp i slutspillet, på vej til finalerne. Her blev det til en sikker 4-2 sejr over Houston Rockets.

86/87 var Birds måske bedste sæson rent statistisk, da han i gennemsnit havde 28,1 point, 9,2 rebounds og 7,6 assists pr kamp. Han blev desuden den første nogensinde til at komme med i 50-40-90 klubben (Mindst 50% på skudforsøg, 40% på 3-points skudforsøg og 90% på straffekast). Det blev til den fjerde finale i træk, men det endte med et nederlag i seks kampe til Lakers.

87/88 blev Birds sidste store sæson. Han scorede i gennemsnit over 29 point, men Celtics måtte se sig slået i konferencefinalen. De sidste fire sæsoner af hans karriere blev præget af en rygskade, og Celtics og Bird fik aldrig samme succes igen. Det endte med, at Larry Bird gik på pension efter OL i 1992, hvor han havde været en del af det legendariske Dream Team.

Udvalgte rekorder og stats

 • 3x NBA-mesterskaber
 • 3x MVP
 • 2x NBA Finals MVP
 • 9x All-NBA First Team
 • 12x All-Star
 • 2x 50-40-90 klub
 • Trøje nummer 33 pensioneret af Boston Celtics
 • Rookie of the Year
 • National college player of the year
 • 1x OL guld
 • NBA Coach of the Year
 • NBA Executive of the Year

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Jeg er Fullcourts Basketligaredaktør og har været det siden starten af 2020. Jeg brænder for basketball og bidrager til både NBA og Basketliga delen af siden.

More in Boston Celtics