fbpx
Connect with us

NBA

Spillerprofil: Devin Booker

I high school var Devin Booker et af USA’s mest lovende talenter, og efter et enkelt år hos University of Kentucky blev han valgt som nummer 13 i NBA’s Draft i 2015. Tre år efter skrev han under på en af de største kontrakter i Phoenix Suns’ historie.

Foto: YouTube

Devin Booker er blevet kaldt en scoringsmaskine og en gudsbenådet skytte. I 2017 – da han var 20 år gammel – scorede han 70 point i en udekamp mod Boston Celtics. Han er den femte yngste til at score 5.000 point i NBA og er allerede indehaver af en håndfuld rekorder hos klubben, Phoenix Suns. Og han er kun 23 år gammel.

Han blev valgt som nummer 13 i 2015 af Phoenix Suns og har spillet der lige siden. Han er Suns’ nye håb, og i sommeren 2018 skrev han under på en forlængelse med holdet efter rookie-kontraktens udløb i sommeren 2019. En kontrakt på 158 millioner dollars, der løber de næste fem år. Tidlig kontraktforlængelse er en stor fordel for et hold, der gerne vil beholde en potentiel kommende superstjerne, men det giver også spilleren en generøs jobsikkerhed i årene efter første kontrakts udløb.

I år blev den unge guard for første gang All-Star, da Damian Lillard måtte melde fra på grund af en skade i lysken. Der havde forinden været en del debat, netop fordi Booker, der har spillet en rigtig god sæson indtil suspenderingen, ikke var blevet valgt ind i første omgang.

Den 196 cm høje og 93 kg tunge skarpskytte er en trussel fra mere eller mindre hele banen. Bookers spillestil er før blevet sammenlignet med Kobe Bryants, især for hans evne til at kreere noget selv og få sendt et komfortabelt skud afsted. Selvom Booker endnu har meget at bevise, snitter han gennem sin femårige karriere 44,7% på 17 skud fra gulvet.

Til trods for en velspillende Booker har Suns ikke haft heldet med sig. De har vundet 26 kampe, tabt 39 og ligger lige nu på en 13. plads i Western Conference.


High school – Moss Point HS   

Devin Armani Booker er født i Grand Rapids, der ligger få timer fra Detroit, i staten Michigan. Her boede han med sin mor, Veronica Guitérrez, mens hans far, Melvin Booker, forfulgte sin drøm om en international basketballkarriere. Melvin Booker var point guard for University of Missouri fra 1990 til 1994. Han havde lige før, under og lidt efter sønnens fødsel prøvet kræfter med NBA for Houston Rockets, Denver Nuggets og Golden State Warriors i 1995 til 1997.

Kort efter at faren indstillede sin basketballkarriere i 2008, flyttede Devin fra Michigan til Mississippi for at bo hos ham. Herefter startede han på Moss Point High School, efter et enkelt år på Grandville High School i hjemstaten. Han blev hurtig en vigtig brik for Moss Point Tigers og blev samme sæson kaldt for en af de bedste sophomores (andenårsspillere) på den amerikanske sydkyst.

Han snittede 22,8 point det år, havde flere game winners og scorede 54 point i en kamp mod Northeast Jones High School. Den efterfølgende sommer deltog Booker i Nikes Elite Youth-turnering og i flere camps arrangeret af blandt andet LeBron James og Kevin Durant.

I sit tredje år scorede Booker 40 point i tre perioder mod Ocean Springs High School. I samme tre perioder scorede modstanderne tilsammen 39 point. Moss Point vandt kampen 100-55, og Booker sluttede med 48 point. En lokal sportsjournalist roste igen Booker for hans atletiske evner, hans fantastiske skud og selvsikre spillestil. Han sluttede året med 29,7 point, 8 rebounds og 4 assists i gennemsnit.

Allerede inden sit sidste år i high school fik Booker tilbud fra prominente universiteter som Duke, North Carolina, Florida og Missouri. Under en Nike-turnering i april 2013 så Kentucky Wildcats-coach, John Calipari, Booker spille, og han tilbød ham herefter et scholarship.


College – University of Kentucky

I sommeren inden sit fjerde og sidste år i high school deltog Booker igen i flere camps. Blandt andet NBPA’s (NBA’s Spillerforening) Top 100-turnering, hvor han sammen med ni andre blev kåret til Camp-All Star. Dén sommer havde Booker skåret collegetilbuddene ned til fem: Florida, Missouri, Michigan, Michigan State og Kentucky. Kort efter annoncerede hans high school-coach, at Booker i slutningen af oktober ville tage en beslutning.

Booker har tidligere sagt til The Mississippi Press, at ESPN tilbød ham at filme og sende beslutningen på direkte tv. Booker takkede nej. Ved en ceremoni på Moss Point High School den 31. oktober 2013 meddelte Booker, at han fra den efterfølgende sommer ville blive en Kentucky Wildcat – i høj grad på grund af cheftræner, Calipari. Kun få uger efter skrev Booker under på en særlig kontrakt – National Letter of Intent – der skal sikre både spiller og universitet i en aftale om scholarship.

I efteråret 2014 startede Booker på University of Kentucky, og her spillede han blandt andet sammen med Karl-Anthony Towns, Willie Cauley-Stein og Trey Lyles. Booker spillede en fin sæson i Kentucky, og i en kamp mod Boston University scorede han 15 point, havde 6 rebounds og 7 assists. I de to efterfølgende kampe scorede han henholdsvis 18 og 19 point.

I sine 38 kampe scorede han 10 point i gennemsnit, havde 2 rebounds og 1,1 assists. I april 2015 meddelte Booker, at han var klar til at prøve kræfter med NBA, og den 25. juni samme år blev han valgt lige efter holdkammeraten Trey Lyles. Minnesota Timberwolves havde det første valg og gik med Karl-Anthony Towns.


NBA – Phoenix Suns

Den 13. juli 2015 skrev Devin Booker under på sin første kontrakt med Phoneix Suns. I sæsonens åbningskamp – og Bookers debut – spillede den 18-årige rookie 21 minutter og scorede 14 point på 6 ud af 7 skudforsøg. Suns tabte 111-95 hjemme mod Dallas Mavericks.

I december fik holdkammeraten, Eric Bledsoe, en skade, der gjorde at Booker blev en fast del af den startende line-up, og Booker forbedrede sig gennem sæsonen. Den 19. januar scorede han 32 point i et nederlag til Indiana Pacers, men Booker blev den tredje yngste i ligaens historie til at score mere end 30 point. Kun LeBron James og Kevin Durant var yngre. To uger forinden fik han sin første double-double – som den yngste i Suns’ historie.

Selvom Devin Booker år for år har forbedret sit spil, har det ikke været fem specielt gode år for Phoenix Suns. Denne sæson, der nu er midlertidigt suspenderet, har faktisk været Bookers bedste. 29 sejre er det blevet til, hvilket allerede er fem mere end Suns’ hidtil bedste med Booker i truppen.

Sæson Sejre Nederlag S/N %
2015-16 23 59 .280
2016-17 24 58 .293
2017-18 21 61 .256
2018-19 19 63 .232
2019-20 29 39 .400

Booker er også den yngste til at deltage i NBA’s Three-Point Contest. Han nåede finalen, men det blev kun til en tredjeplads bag Golden States Splash Brothers, Stephen Curry og Klay Thompson. I 2018 vandt Booker konkurrencen og har nu rekorden for flest point (28).

Efter sit første år blev Bookers spil rost af flere NBA-profiler som Dwyane Wade, Kobe Bryant og Klay Thompson. Karl-Anthony Towns vandt Årets Rookie i 2016 efterfulgt af Kristaps Porzingis, Nikola Jokic og Devin Booker på fjerdepladsen.

I starten af sit andet år scorede Devin Booker 38 og 39 point i back-to-back kampe. Senere samme sæson slog han Stephon Marburys 15 år gamle Suns-rekord og scorede 28 point i fjerde periode.

Den 24. marts 2017 scorede han 70 point mod Boston Celtics. Det er den ellevte 70-point-kamp i historien, og selvom Suns tabte kampen 120-130, blev Booker en del af et finere NBA-selskab med legender som Wilt Chamberlain, David Robinson, David Thompson, Elgin Baylor og Kobe Bryant.

Booker har spillet en fremragende sæson indtil suspenderingen af ligaen den 12. marts. I år har han på 36 minutter scoret lige over 26 point, uddelt 6,6 assists og taget 4,2 rebounds i gennemsnit. Han skyder tæt på 49% fra gulvet og 91,6% fra straffekastlinjen. Bag trepointslinjen rammer han 36% på 5,6 forsøg per kamp.

Phoenix Suns har ikke været i slutspillet siden 2010, og dermed har Booker også den oplevelse til gode. Suns har flere unge og lovende spillere, heriblandt center Deandre Ayton, der bliver 22 i år. Ayton blev valgt som den første i 2018 og spillede en fin rookie-sæson.

Alligevel er det nok tvivlsomt, at Suns får lov at prøve kræfter med slutspillet indenfor de næste par år, medmindre de får hentet en stjernekaliber-spiller eller to. Men der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se meget mere til Devin Booker de næste mange år.

Udvalgte rekorder og stats:

  • Flest point i en kamp (aktive spillere) – 70 points VS. Boston Celtics, 24/03/2017
    Tjek op på dette
  • 1 x All Star (2020)
  • NBA Three Point Contest-vinder (2018)
  • NBA All-Rookie First Team

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Har set - og selv spillet - basketball igennem 12 år. Holder med Los Angeles Lakers

More in NBA