fbpx
Connect with us

NBA

NBA titel-racet er helt åben i ’19-20 sæsonen

En begivenhedsrig offseason har vendt op og ned på magtbalancen i NBA før sæsonen 2019-20, der skydes i gang tirsdag d. 22 oktober. Denne udvikling har sat sit aftryk på holdenes styrkeforhold. I modsætning til de seneste år, er der nu flere reelle bejlere til NBA-titlen. I denne artikel ser jeg nærmere på denne udvikling og på titel-racet i NBA.

NBA titel-racet er helt åbent
Foto: findkarina-Flickr, Flickr.com

Fra dynastier til duoer

Siden Toronto Raptors besejrede Golden State Warriors i sidste sæsons finaleserie, har NBA ikke hvilet på lauerbærerne. Flere markante spillere har skiftet klub i denne offseason end vi før har set – se blot denne liste af stjerner: 

Anthony Davies, Kyrie Irving, Paul George, Kawhi Leonard, Kemba Walker, Russell Westbrook, Chris Paul, Jimmy Butler, D’Angelo Russell, Al Horford, Mike Conley og Kevin Durant. 

Netop Durants skifte fra Golden State Warriors til Brooklyn Nets opsummerer den nye tendens i NBA: en overgang fra at styrkeforholdet var centreret i få dynastier (med flere stjernespillere på samme hold) til opblomstringen af flere dynamiske duoer spredt ud på et bredere udsnit af ligaens hold. Durants afsked med Steph Curry, Klay Thompson og Draymond Green var altså også en afsked med det (måske) største dynasti i NBAs historie og med flere års superteams (Cleveland Cavaliers, Miami Heat osv.).

Nu skal Durant, efter sin skade, i stedet forsøge at opbygge et nyt storhold i tandem med Kyrie Irving i Brooklyn. På samme måde har vi de seneste måneder set flere store stjerner finde sammen i nye duoer på nye titelbejlere: Leonard og George hos LA Clippers, Harden og Westbrook hos Houston Rockets, James og Davies hos LA Lakers. Denne duo-udvikling har betydet et stort skifte i klubbernes indbyrdes styrkeforhold.

Titel-racet er helt åbent

Til at illustrere det nye styrkeforhold i NBA ser vi nu nærmere på Fivethirtyeight’s statistiske simuleringer af den kommende sæson. Fivethirtyeight er et website, der specialiserer sig i analyser og forudsigelser inden for politik, økonomi og sport. Hvert år, før NBA-sæsonen starter, simulerer Fivethirtyeight den kommende NBA-sæson 100.000 gange og ser på fordelingen af sejre og nederlag i den regulære sæson samt i slutspillet. På den måde er de i stand til at estimere den endelige stilling, hvilke hold der ifølge analysen kommer i finalen, og hvem der i sidste ende vinder trofæet. I grafen nedenfor ses favorittens titel-chance per sæson de seneste fire år. I forhold til de seneste sæsoner er favorit-værdigheden i NBA faldet markant forud for den kommende sæson, hvor Houston Rockets (26%) er favorit med en lille margen ned til hold som Clippers, Bucks og 76ers – der er i denne sæson fire reelle bejlere i modsætning til de seneste år, hvor to dynastier har kæmpet om trofæet (Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors). 

Vest er fortsat stærkest, men forskellen bliver mindre og mindre

I den regulære sæson forventer Fivethirtyeights simuleringer, at det mest vindende hold i NBA vil vinde 57 kampe. I så fald vil det være første gang siden 2000-2001 sæsonen, at et NBA-hold ikke vil nå grænsen på 60-sejre i den regulære sæson. Toppen i NBA opløses altså i takt med at flere hold nu er konkurrencedygtige, hvilket også afspejler sig i differencen mellem det mest vindende hold i Øst og Vest – styrkeforholdet er her også blevet mindre og konkurrencen større fra sæson til sæson. 

Dog er vest fortsat den stærkeste konference – i hvert fald i den regulære sæson. I tabellerne nedenfor kan vi se den endelige simulerede stilling efter den regulære sæson i Øst og Vest. Hold som Minnesota Timberwolves og Portland Trail Blazers/New Orleans Pelicans ville med deres antal sejre kunne sikre sig en slutspilsplads i Øst, men ender altså uden for top 8 i Vest. I modsat ende finder vi i Øst de 4 markant dårligste hold (Atlanta Hawks, Charlotte Hornets, Cleveland Cavaliers og New York Knicks), der alle forventes at tilkæmpe sig færre sejre end det dårligste hold i Vest (Grizzlies). 

San Antonio Spurs og Portland Trail Blazers uden for slutspillet?

Selvom resultaterne ovenfor, i mine øjne, giver mening langt hen af vejen, så er der dog et par hold, der springer i øjnene. Ifølge Fivethirtyeight er San Antonio Spurs ikke et slutsplilshold i den kommende sæson – de har dem rangeret helt nede på en 12.-13. plads i Vest. Hvis dette er tilfældet, vil det være første gang, at Greg Popovich og co. ikke når til playoffs i 22 sæsoner. I modsætning til Fivethirtyeight har jeg større tiltro til San Antonio Spurs samt til sidste års Conference Finals-deltagere fra Portland Trail Blazers. Jeg forventer, de begge lister sig op i top 8, da jeg ser dem begge som stærkere hold end Oklahoma City Thunder og Dallas Mavericks, som, jeg mener, er markant overvurderet i simuleringerne.

Tror du San Antonio Spurs og Portland Trail Blazers kommer i slutspillet i den kommende sæson? (Egner sig ikke til en artikel men nærmere FB eller lignende)

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in NBA