fbpx
Connect with us

NBA

NBA Europe-træner: Europa er en talent-guldmine for NBA

I den forgangne sæson løb tre europæere med priserne til det årlige NBA Award Show. De europæiske spillere udviste en dominans i verdens bedste basketballliga, NBA, og det er hverken første eller sidste gang, de europæiske spillere dominerer i NBA. Fullcourt.dk har fået sig en snak med NBA-Europe træner, Alex Sarama, om NBAs arbejde i Europa i de sidste mange år.

Foto: Serch Carriere

Verdens bedste basketballliga, NBA, er den absolut mest prestigefyldte basketballliga. Et hav af unge basketballspillere verden over drømmer om en dag at drage mod det forjættede land, USA, for at slå igennem i NBA.

Og sæson 2018/19 viste atter igen, at det er muligt for europæere at spille basketball på højeste niveau i landet, som i tidernes morgen grundlagde spillet.

Efter hver sæson uddeles der priser for den forgange sæsons præstationer. Den 24.juni blev – det nu årlige – NBA Award Show afholdt, hvor NBA-stjernernes præstationer belønnes. Most Valuable Player, Rookie Of The Year, Sixth Man Of The Year, Defensive Player Of The Year og Most Improved Player er de mulige priser, som spillerne kan løbe med.

Og i år gik tre ud af fem priser til spillere fra europæiske lande. Græske Giannis Antetekounmpo blev hædret med prisen som Most Valuable Player, Luka Dončić fra Slovenien blev kåret som Rookie Of The Year og sidst men ikke mindst, vandt franskmanden Rudy Gobert Defensive Player Of The Year. 

Spilllere fra Europa fik atter sat sit præg på NBA

Europæiske spillere udviste altså en hvis dominans i den forgangne sæson, og NBA Europe-træner Alex Samara forventer, at Europa altid vil være på forkant, når det kommer til produktionen af NBA-spillere på årlig basis. Samtidigt er dette udbyttet af NBAs hårde arbejde i Europa især i det seneste årti.

“Jeg tror, at Europa altid vil være med til at producere NBA-spillere. Mange af mine ideer til træning og udviklingsarbejde kommer dog fra Australien og Canada, men i Europa er der klubsystemet, som virkelig medvirker til udviklingsdelen af en basketballspiller,” fortæller Alex Samara til Fullcourt.dk

Alex Samara har været en del af NBAs arbejde i Europa i tre år. Samara har i disse år været en fast bestanddel af adskillige NBA events i form af JR NBA og NBAs europæiske elitecamp, Basketball Without Borders – som i år havde dansk deltagelse i form af Alberte Rimdal, der til dagligt spiller for Aabyhøj Basketball. Samara har ligeledes afholdt personlige træninger med NBA-spillere såsom Pau Gasol, Ricky Rubio, Tomas Satoransky og Evan Fournier for at nævne nogle.

NBA i Europa

Og Alex Samara mener, at det er vigtigt for NBA at engagere sig i basketball i Europa, hvilket de – ifølge Samara – heldigvis også er.

“Ligaen (NBA,red) er meget investeret og engageret i, at spillet gror på tværs af kontinenter. I sidste ende er NBA blevet så genkendeligt et brand, at børn har deres respektive yndlings NBA-hold og yndlingsspiller, som de stræber efter at ligne. Derfor synes jeg, at programmer som JR. NBA er et perfekt redskab for NBA til, at børn udvikler en kærlighed til NBA og spillet. Derved tiltrækkes der endnu flere børn til sporten” siger han optimistisk.

Artiklen fortsætter under billedet

Alex Sarama ses her træne på en camp i Afrika med NBA.

Alex Sarama ses her træne på en camp i Afrika med NBA.

I 2011 blev den første NBA Global Games kamp spillet i Europa. Toronto Raptors og New Jersey Nets, i dag Brooklyn Nets, besøgte London og 02 Arena for første gang i en officiel NBA-kamp i NBAs tid. Forinden denne kamp var der blevet holdt adskillige NBA preseason kampe i London, men ikke kampe af betydning.

“NBA kampene i Europa er altid det, fansene ser allermest frem til. Kampene gør en masse for NBA i Europa, og jeg er sikker på, at kampen i Paris næste år nok skal blive en succes,”

En liga konstant i udvikling

NBA har de seneste år som sagt været meget investeret i at være aktive i Europa. Derudover er de også meget aktive i Afrika, Mellemøsten og i Nord Amerika. NBA er konstant i udvikling både på- og udenfor banen.

” I min tid hos NBA har jeg rejst rundt til 35 forskellige lande på tværs af kontinenter. Disse oplevelser har været med til at forme min træningsfilosofi. Jeg tager noget til mig fra hvert land, jeg har besøgt, hvilket også har spillet en stor rolle i NBAs succes med europæiske talenter, hvor vi trænere bidrager med noget nyt, mens de europæiske spillere selv har sine egne filosofier og ideer, der forstærker udvikling yderligere,” fortæller han.

Dog vil Alex Sarama ikke berige NBA Europes Camps verden over længere, da han har søgt nye græsgange grundet ambitioner om, at tage det næste skridt i sin træner-karriere og udvikle de største europæiske talenter helt tæt og følge deres hårde arbejde til dørs, for at de kan opnå deres drøm om at blive draftet til NBA.

Artiklen fortsætter under billedet

Her ses Alex Sarama (i midten) sammen med sine to kollegaer, Joerik Michiels (tv) og Oli Goeteluck (th).

I den forbindelse har han fået nyt job hos Elite Athletic, hvor han er medejer. Derudover er han også teknisk leder hos Elite Academy, som er firmaets akademi, der har base i Antwerpen, Belgien.

Alex Sarama har dog også selv en drøm om en dag i fremtiden at drage mod USA og NBA, for at træne et NBA hold. Han har om nogen styr på europæiske talenter, så mon ikke der vil dukke endnu flere europæiske spillere op i NBA, hvis han en dag skulle blive hyret af et NBA-hold.

” Der er en masse gode trænere i og omkring NBA lige nu – især internationalt – men mit langsigtede mål er stadigvæk at bliver træner for et NBA hold i fremtiden,” siger han.

Alex Sarama og hans to kollegaer, Joerik Michiels and Olivier Goetgeluck, som har stiftet Elite Athletes og ligeledes har mange års trænererfaring, kommer til Danmark i Oktober for at afholde en Coaching Clinic. Campen afholdes den 14. og 15. Oktober i København i samarbejde med Falcon Basketball. Mere info kan ses her.

Skal du med på Fullcourts NBA rejse til Florida til marts? Læs mere her.

18-årig skribent bosat i Aarhus. Jeg dækker både NBA og Basketligaen og kan ofte findes ude i Vejlby-Risskov Hallen til Bakken Bears´ hjemmekampe.

More in NBA