fbpx
Connect with us

NBA

Meget mere end Zions skygge

R.J. Barret har imponeret stort hos det legendariske college hold Duke Blue Devils. Det har han på trods af stor konkurrence fra holdkammerater som fænomenet Zion Williamson og Cam Reddish. Han står nu til at blive taget blandt de tre første ved årets draft.

FOTO: Fiba.com

Rowan Alexander Barret er det fulde navn på en ny canadisk NBA stjerne. De sidste to ord er der i hvert fald stor chance for, bliver en realitet. Han er 19 år gammel, spiller small forward, måler 2.01 meter og vejer omtrent 91 kilo, og så hedder hans gudfar Steve Nash.

På et unormalt stjernespækket Duke Blue Devils hold har der aldrig været tvivl om canadierens indiskutable talent.  Talentet har dog forståeligt nok stået en del i skyggen af fænomenet og holdkammeratten Zion Williamson. Det har ikke kun været negativt, da det givetvis har fjernet en del pres. Presset kan dog ikke undgå at komme buldrende tilbage, når Barrett forventes at blive valgt blandt de tre første spillere i årets NBA draft .

Imponerende sæson overskygger Duke skuffelse

R.J. Barrett spillede et brag af en sæson for Duke, hvor han per kamp snittede 22.6 point, 7.6 rebounds og 4.6 assists. Pudsigt nok, er de 22.6 point akkurat det samme antal, som Zion Williamson scorede i snit.

Sammen med resten af Duke-holdet vil Barrett være skuffet over et tidligt exit i slutspillet. Det var ingen hemmelighed, at Duke var udråbt som kæmpefavoritter til at vinde årets NCAA mesterskab. Et choknederlag til Michigan State Spartans på 68-67 sørgede dog for, at det ikke blev nogen dans på roser for de unge Duke stjerner. Sejren sendte Spartans videre til turneringens semifinaler, Final Four. Nederlaget har været en bitter pille at sluge for Barrett, som brændte det ene af sine to straffeskud til sidst i kampen.

Det unge canadiske stjerneskud kan, på trods af den skuffende afslutning, se tilbage på en historisk individuel sæson i college-regi. Følgende bedrifter er blot et udpluk fra Barretts historiske sæson:
– Den mest scorende førsteårsspiller i ACC nogensinde med 724 point.
– Den mest scorende førsteårspiller i Dukes historie.
– Flest kampe med over 20 point af en førsteårsspiller nogensinde (23).

 

En moderne NBA spiller

Der er få ting, som amerikanske eksperter elsker mere end at sammenligne spillere med hinanden. Det er sjovt med disse sammenligninger, men man skal dog passe en anelse på med dem. Når en ung spiller så tidligt i karrieren, bliver målt op mod en rutineret profil, kan det tit skade mere end det gavner. Barrett er mest blevet sat i forbindelse med DeMar DeRozan, hvilket hovedsageligt skyldes deres nærmest identiske fysiske mål.

Hvis man alene kigger på Barrett, så er den måske største styrke hans fysik. Han er ganske enkelt fysisk utrolig stærk. Det er han ikke på grund af kæmpe muskler a la holdkammerat Zion Williamson, men fordi han er dygtig til at bruge sin 2.01 meter lange krop. Kroppen bruger han effektivt i begge ender af banen, hvor han blandt andet er utrolig god til at afslutte under hård kontakt. I det hele taget har han mange forskellige måder at score på. Den stærke fysik gør også, at hans defensive potentiale er stort. Et potentiale som han viste flere gange for Duke.

Barret spillede point guard fra 15 års alderen, hvilket kommer til udtryk i hans naturlige omgang med bolden. Vi har dermed med en spiller at gøre, som kan score, assistere og rebounde. Med et nuværende NBA som indeholder flere spillere med triple-double-potentiale end nogensinde, må Barrett siges at være tæt på den moderne NBA spiller.

Plads til forbedringer

I fodbold bliver spillere tit kritiseret for at være for etbenet, imens det i basketball ikke er et så hyppigt kritikpunkt at være ethåndet. Ikke desto mindre, er det en kritisk del af R.J. Barretts spil, at han er meget venstrehåndet. Flere gange i løbet af sidste sæson resulterede det i turnovers, når modstanderen tvang Barrett til at bruge sin højrehånd til at aflevere med. Afslutningerne med højre hånd er også noget, der skal forbedres.

Generelt er det største problem for unge spillere det mentale pres. Når de mest tilspidsede situationer opstår i kampe, handler det om at kunne holde hovedet koldt. Barrett har haft sine udfordringer med dette. I den føromtalte kamp mod Michigan State Spartans, endte Barrett med syv turnovers. Kampen var uhyre tæt hele vejen, og man kan derfor argumentere for, at de syv turnovers skyldtes en skidt håndtering af presset. Det er en helt naturlig mangel når man kun er 19 år gammel, men er stadig et klart minus. Denne sæsons bedste unge spiller, Luka Doncic, viste for eksempel, at man sagtens kan være moden i en ung alder. Han var den klare leder for Dallas Mavericks på trods af sine kun 19 år.

Som tidligere skrevet, er Barrett på flere områder en moderne NBA spiller. I én disciplin skiller han sig dog negativt ud fra nutidens spillere. Det er mere blevet reglen end undtagelsen, at man rammer sine treere. Barrett er undtagelsen her. Har man ikke et bare nogenlunde trepointskud, så får man det svært, hvis man vel at mærke er en angrebsdominerende spiller som Barrett. Her er man nødt til at drage paralleller til Ben Simmons. Simmons er en profil i NBA, men hans manglende skud har et hav af gange sat Philadelphia 76ers i svære situationer. Problemet er, at modstandere alt for ofte lukker Simmons ned, da de ved, at han ni ud af ti gange afleverer fremfor at skyde. Hvis ikke Barrett forbedrer sine 30,8 procent fra 3’eren samt sine 66,5 procent straffekast, vil han ligesom Simmons til tider blive lukket ned af modstanderen for nemt. Dog skal det siges, at R.J. Barret er en væsentligt bedre skytte end Ben Simmons. Men for en scorende wing bliver NBA rigtigt svært uden et konsistent trepointsskud.

Flere af manglerne burde kunne justeres med den professionelle tilgang som Barrett har til spillet. Bliver manglerne i Barretts spil rettet, får vi en tæt på komplet spiller at se i verdens bedste basketliga inden for få år.

Næste kamp

More in NBA