fbpx
Connect with us

Milwaukee Bucks

Magtkampen i øst – hvem ender øverst? 3/3

Roen har så småt fundet vej til NBA-land igen, efter en off-season lidt udover det sædvanlige. De mange spillerskift har skubbet ved magtbalancen i verdens bedste basketballliga. I denne artikel kigger vi nærmere på toppen af Eastern Conference og dets hierarki.

Foto: Chensiyuan

Enevælden har ikke officielt været aktuelt i Danmark i over 100 år, og derfor kan det for os dødelige danskere være svært at forestille sig et scenarie, hvor et enkelt individ sætter dagsordenen. Tager du turen til Boston eller Indianapolis og møder en lokal NBA fan, vil de nok argumentere for at enevælden har præget deres liv de seneste ni år.

Fra 2011-18 kontrollerede LeBron James Eastern Conference. Det statuerede han ved at vinde den i samtlige otte sæsoner, fordelt ligeligt på Miami Heat og Cleveland Cavaliers. En sådan præstation er ikke set siden Bill Russels’ Boston hold tilbage i 60’erne.

Med LeBrons tilgang i Los Angeles Lakers, og dermed Western Conference, øjnede et flertal af holdene i Eastern Conference en reel mulighed for det forjættede land; NBA Finals. Fortællingen om 2018-19 sæsonen for holdene i Eastern Conference, blev dog, for nogen, en gentagelse af de sidste otte sæsoner.

Kawhi Leonards seneste præstationer i playoffs snakker for sig selv. Men alt imens Toronto Raptors fejrede klubbens første mesterskab, voksede bekymringerne hos de slagne hold i øst. Sandsynligheden for endnu en periode med enevælde var med ét forøget, efter mesterskabet til Raptors. For hvad skulle nu holde Kawhi fra at blive i Toronto?

I dag ved vi at den beslutning aldrig blev aktuelt, og at Kawhi tilmed skiftede Conference. Det åbner nok engang for spekulationerne om hierarkiet i øst. Hvem gør krav på stolen for enden af bordet, og hvor mange har en reel chance for at nå Conference Finals?

Med udgangspunkt i bookmakernes favoritter til at vinde Eastern Conference, er der udvalgt syv hold, som med rimelig sandsynlighed går i playoffs (forudsat at der ikke kommer yderlige skader). De syv hold er inddelt i tre lag, alt efter deres potentiale – her kommer de bedste. (Denne artikel vil blive udgivet af tre omgange)

Lag et: De klare Favoritter

I det øverste lag, fornemmer man en spirende optimisme og tiltagende selvtillid efter Kawhi’s skifte til Western Conference. De to hold har valgt forskellige strategi gennem off-season, og er på det punkt hinandens modpol. Vil det blive kontinuitet eller det rå talent som sejre i slaget om Eastern Conference?

Milwaukee Bucks

Sidste års Eastern Conference vinder ligner igen i år en af favoritterne til at ende som første seed. Ikke meget har ændret sig på holdkortet sammenlignet med sidste sæson. Nogle af de bærende spillere har fået forlænget deres kontrakter (Brook Lopez og Khris Middleton), mens man har måtte vinke farvel til Malcom Brogdon.

Som erstatning for Brogdon, har Bucks hentet to udprægede trepointskyttere i Wesley Matthews og Kyle Korver. En indikation på at cheftræner, Mike Budenholzer, ønsker at opretholde raten af trepointsskud.

Bucks var i sidste sæson det hold som sendte næst flest trepointsskud afsted per kamp, hele 38,2 af slagsen. Sammenlignet med 2017-18 sæsonen var det en fremgang på 54,8 procent, og en direkte effekt på et trænerskifte hos Bucks.

Budenholzer praktisere et simpelt men effektivt angrebssystem. Omgiv Giannis Antetokounmpo med fire trepointsskyttere, og placer dem bag trepointslinjen. Herved søger forsvarsspillerne væk fra feltet, hvilket giver Giannis gode betingelser i en mod en spillet. Kommer der opbakning til den ’uheldige’ forsvarspiller til Giannis, vil resten af Bucks teamet være i overtal bag trepointslinjen.

Det er tydeligt, at Bucks organisationen har vægtet kontinuitet højt i deres fremtidsplaner. Max-kontrakten til Khris Middleton og ’pæne’ kontrakter til både Brook Lopez og Eric Bledsoe, har gjort det klart for alle, og dermed også Giannis, at de er tilfredse med kernen på holdet. Næste sommer har Bucks mulighed for at tilbyde Giannis en fem-årig $253,75 millioner super-max kontrakt.

Før det kan blive aktuelt, skal holdet dog vise at sidste sæson ikke bare var en enlig svale, men derimod starten på et nyt dynasti. Heldigvis for Bucks er der ingen Kawhi, før en eventuel NBA-finals.

Philadelphia 76ers

For lidt under et år siden, skrev vi her på fullcourt om 76ers lysende fremtid med deres dynamiske duo i Ben Simmons og Joel Embiid. På daværende tidspunkt var det offentligt kendt at Jimmy Butler ville skifte til 76ers.

Siden da, har 76ers ændret narrativet – om en lysende fremtid – til at være en fortælling om nutidens muligheder, koste hvad det vil.

Ifølge FiveThirtyEight er 76ers det hold som har den største chance for at vinde mesterskabet. Det skal siges at spådommen udelukkende er baseret på statistik, og dermed fortidens præstationer. Men det giver en fin indikation af 76ers potentiale.

Deres styrke ligger i forsvaret, og evnen til at tryne de andre hold rent fysisk. I deres startopstilling, vil Josh Richardson, på 198 centimeter, være deres mindste mand. Resten af startopstilling er Ben Simmons (208 centimeter), Tobias Harris (206 centimeter), Al Horford (208 centimeter) og Joel Embiid (213 centimeter).

Med den størrelse, vil det blive svært for modstanderne at finde et mismatch, specielt fordi alle fem, tilnærmelsesvis kan dække minimum fire ud af fem positioner. Embiid har tilmed tilkendegivet at han går efter at blive årets forsvarsspiller.

Prøvelsen for dette hold bliver i angrebet. Med afgangen af Jimmy Butler og J.J Redick, har 76ers mistet deres clutch-spiller og eliteskytte. Det gør holdet sårbart i de momenter hvor kampene skal afgøres. Ingen af de startende fem har erfaring med at skulle afgøre tætte kampe.

Embiid vil være det naturlige valg som stjernen på holdet, men det kræver noget andet at stå med ansvaret i de døende sekunder. I sidste sæson var han den dårligste clutch-spiller af de startende fem, målt på netrating, og endda ret klart.

Det nye projekt i Philadelphia er værd at følge, både som fan af holdet, men også for den almene NBA tilhænger. I en årrække har trenden blandt holdene været på raten af trepointsskud og det positionsløse basketball.

Med 76ers har vi nu et hold, hvis styrke ligger i det fysiske spil tæt på kurven, kombineret med agile forsvarsspillere, som stadig kan bytte på screeninger og følge med bag trepointslinjen. Hvordan vil resten af ligaen dæmme op for det?


Skal du se hvordan det går de ovenstående hold, så starter NBA sæsonen den 22 oktober. 

Køb dit NBA-gear her

More in Milwaukee Bucks