fbpx
Connect with us

Boston Celtics

Magtkampen i øst – hvem ender øverst? 2/3

Roen har så småt fundet vej til NBA-land igen, efter en off-season lidt udover det sædvanlige. De mange spillerskift har skubbet ved magtbalancen i verdens bedste basketballliga. I denne artikel kigger vi nærmere på toppen af Eastern Conference og dets hierarki.

Foto: Chensiyuan

Enevælden har ikke officielt været aktuelt i Danmark i over 100 år, og derfor kan det for os dødelige danskere være svært at forestille sig et scenarie, hvor et enkelt individ sætter dagsordenen. Tager du turen til Boston eller Indianapolis og møder en lokal NBA fan, vil de nok argumentere for at enevælden har præget deres liv de seneste ni år.

Fra 2011-18 kontrollerede LeBron James Eastern Conference. Det statuerede han ved at vinde den i samtlige otte sæsoner, fordelt ligeligt på Miami Heat og Cleveland Cavaliers. En sådan præstation er ikke set siden Bill Russels’ Boston hold tilbage i 60’erne.

Med LeBrons tilgang i Los Angeles Lakers, og dermed Western Conference, øjnede et flertal af holdene i Eastern Conference en reel mulighed for det forjættede land; NBA Finals. Fortællingen om 2018-19 sæsonen for holdene i Eastern Conference, blev dog, for nogen, en gentagelse af de sidste otte sæsoner.

Kawhi Leonards seneste præstationer i playoffs snakker for sig selv. Men alt imens Toronto Raptors fejrede klubbens første mesterskab, voksede bekymringerne hos de slagne hold i øst. Sandsynligheden for endnu en periode med enevælde var med ét forøget, efter mesterskabet til Raptors. For hvad skulle nu holde Kawhi fra at blive i Toronto?

I dag ved vi at den beslutning aldrig blev aktuelt, og at Kawhi tilmed skiftede Conference. Det åbner nok engang for spekulationerne om hierarkiet i øst. Hvem gør krav på stolen for enden af bordet, og hvor mange har en reel chance for at nå Conference Finals?

Med udgangspunkt i bookmakernes favoritter til at vinde Eastern Conference, er der udvalgt syv hold, som med rimelig sandsynlighed går i playoffs (forudsat at der ikke kommer yderlige skader). De syv hold er inddelt i tre lag, alt efter deres potentiale – Her kommer midterlaget. (Denne artikel vil blive udgivet af tre omgange)

Lag to: Kvalitet med et men

I det midterste lag blinker et kæmpe rødt skilt, med teksten ’Under ombygning’. Nogle af hovedpersonerne fra off-season er at finde på de respektive hold i dette lag. Om skiltet forfalder og efterlader en forladt byggeplads, eller tages ned i løbet af sæsonen, er umuligt at spå om. For hver af de tre hold står med et kæmpe spørgsmålstegn ud fra deres holdnavn.

Boston Celtics

For bare et år siden var der ingen grænse for hvad Boston Celtics kunne opnå. De kunne blive det nye dynasti som alle ville frygte. Unge talenter med lysende fremtid, og mange flere i piplinen. Et godt miks af rutine og ungdommens atletisme. En stjernespiller som havde bevist sig i NBA finals før, og en konstant flirten med en af ligaens bedste big-men.

Men deres stjernespiller, Kyrie Irving, pillede stille og roligt truppen fra hinanden, og endte i sidste ende med at forlade holdet sammen med holdets rygrad, Al Horford.

Til den kommende sæson er forventninger noget mere afdæmpet. Kemba Walker skal forsøge af udfylde det offensive hul efter Irving. Sammenligner man de rå statistikker for karrieren, er der ingen tvivl, Irving er den bedre spiller.

Per kamp Pts Ast Stl Tov eFG%
Kyrie Irving 22,2 5,7 1,3 2,6 52,5
Kemba Walker 19,8 5,5 1,3 2,2 48,2

Men modsat Irving, er Walker ikke kendt for at bidrage til disharmoni i truppen. Han har ellers haft belæg for at være frustreret, som stjernespiller hos et franchise uden strategi og viden om cap-space.

Afgangen af Horford og Irving betyder også et farvel til i alt 16,6 win shares, baseret på sidste sæson. Dvs. at Horford og Irving havde direkte indflydelse på 16,6 af Celtics samlede 49 sejre i den regulære sæson.

Ydermere var de, de eneste med en PER betragtelig over gennemsnittet (ligger på 15) af de Celtics spillere med over 1500 minutter i sæsonen. Jayson Tatum og Gorden Hayward havde henholdsvis 15,1 og 15,6, modsat Irving på 24,3 og Horford på 20,2.

Måske finder Celtics tilbage til 2017-18 sæsonen hvor det var holdet som skabte resultaterne og ikke individuelle præstationer. Defensiven kan formodentlig ikke rede dem denne sæson, men Irving er væk og det må da betyde noget?

Brooklyn Nets

Uden tvivl en af off-seasons store vindere, med signingen af Kevin Durant, Kyrie Irving og en halvafdanket DeAndre Jordan. Wall-Street har efterhånden svært ved at opnå samme risikovillighed som Nets organisationen.

De var ellers kun lige kommet over deres sidste store satsning, hvor hele fremtiden blevet lovet væk for et par gamle stjerner. Nu har de så igen accelereret processen, i håbet om at vinde mestreskabet indenfor de kommende år.

Det er svært at argumentere imod Durant og Irvings kvaliteter, især i offensiven, men medregnes deres skadeshistorik, alder og teamwork egenskaber, har pessimisten en pointe.

Durant fylder 31 år den 29. september og vil formentlig side ude størstedelen, hvis ikke hele sæsonen, med en overrevet akillessene. Det er langtfra den første skade Durant har haft, så det vil være forståeligt hvis bentøjet gav efter igen.

Irving er 27 år med en historik for mange ´mindre´ skader. I hans otte sæsonen i ligaen, mangler Irving stadig at spille en komplet regulær sæson, med 82 kampe over seks måneder og dertil playoffkampe.

Skraller vi personligheden og skadeshistorikken væk, står vi tilbage med to altdominerende angrebsspillere – på hver deres måde.

Durant er eksemplet på den perfekte angrebspiller, hvor højde, fundamentels og atletisme flyder sammen til en 4x scoring champ, 2x finals MVP, 1x MVP og 9x All-NBA team. Hvem vil ikke have ham på holdet?

Irving kan præstere samtlige driblinger i denne verden, og er blandt de bedste i en mod en spillet. Tillæg dermed en sublim layup teknik, og du har hermed en verdensklasse angrebsspiller.

Ydermere kan begge bryste sig af at have afgjort mesterskabet på hver deres måde. Irving med et ikonisk trepointsskud i de døende sekunder af kamp syv. Durant med to gange finals MVP, hvilket eksemplificerer hans vigtighed i finalerne.

På sin vis er holdet skruet rigtig sammen til at kunne bære så dominerende angrebsspillere. Et par Big-men som ikke kræver bolden, en solid back-up point guard og en talentfuld wing som kan ramme 3’ere og dække forsvar.

Alt sammen ville være perfekt, hvis de ikke lavede andet end at spille basketball dagen lang. Men holdsport handler også om kemi blandt holdkammeraterne, og en fælles forståelse for den taktiske retning.

Det er let at forstille sig et scenarie hvor potentialet aldrig bliver forløst, men lad os nu for en kort stund drømme og forestille os følgende:

…. Irving bor nu i en by hvor hans kæmpe ego kan mættes. Det har gjort ham eftertænksom og  opmærksom på menneskerne omkring ham. Jorden er ikke længere flad, holdkammeraterne er andet end træningskegler, og med den rette mængde træning spiller han samtlige kampe i sæsonen.

Durant falder, i fortabelsen stund, i netflix fælden, hvor han tilfældigvis ser filmen Wolverine. Inspireret af Wolverine karakteren, vælger han at få indsprøjtet adamantium i begge ben (husk vi drømmer stadig), som et værn mod fremtidige skader….

Moralen i drømmescenariet er, at satsningen med Durant og Irving på samme hold, kan blive alt fra den ultimative succes til kæmpe fiasko. Det afhænger i høj grad af Irvings teamwork-tilgang og Durant’s niveau på den anden side af skaden. Den kommende sæson bliver ’fri leg’ for Nets mandskabet, før de skal gå planken ud i 2020-21 sæsonen.

Toronto Raptors

De forsvarende mestre skal bruge den kommende sæson til at nyde forrige sæsons præstation. Sandsynligheden for at Raptors igen kan løfte NBA trofæet, må siges at være ubetydelig lille. På trods af ihærdigt lobbyarbejde af Toronto, og det canadiske folk, valgte Kawhi Leonard at søge nye udfordringer på USA’s vestkyst.

Og man forstår jo godt hvorfor Toronto ville sælge deres sjæl, værdighed og mere til for at beholde deres superstjerne. Hans præstation i det foregående playoffs var bemærkelsesværdi. Målt på win shares er Kawhi’s 2019 playoffs, det sjette bedste i NBA’s historie, kun overgået af LeBron James (tre gange), Dirk Nowitzki og Tim Duncan.

Uden Kawhi, bliver omdrejningspunktet i den kommende sæson den camerounske power forward, Pascal Siakam. Dette års playoffs var et gennembrud for den atletiske forward.

Per kamp FGa FG% Pts Reb Stl
Playoffs 2018 4,1 61 6,6 3,6 0,1
Playoffs 2019 16 47 19 7,1 1

Alt står eller falder ikke med Siakam, men hans præstationer, især i de afgørende sekvenser af spillet, kan betyde meget i sidste ende, når rangeringen af de otte pladser til playoffs skal fordeles. Rutinen med Marc Gasol, Serge Ibaka og Kyle Lowry, kombineret med en bred bænk skal nok få Raptors ind blandt de otte bedste.

Men kan Siakam fortsætte takterne fra playoffs, er Raptors en seriøs top fire kandidat. De beviste så sent som i sidste sæson, at niveauet uden Kawhi er relativt højt. I 17 ud af de 22 kampe hvor Kawhi var tilskuer, endte Raptors som det vindende hold.

Afhængig af præstationerne i den kommende sæson, kan det ikke udelukkes at Raptors vil påbegynde et rebuild. Flere af deres aldrende spillere, Marc Gasol, Kyle Lowry og Serge Ibaka kan stadig spille en afgørende rolle for mesterskabsaspiranter. Det gør dem til mulige trade-objekter, hvilket giver Raptors muligheden for at bytte sig til fremtidige draftpicks.

Bliver det aktuelt med et rebuild, kommer vi med alt sandsynlighed ikke til at se Raptors kæmpe med i toppen.    


Skal du se hvordan det går de ovenstående hold, så starter NBA sæsonen den 22 oktober. 

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Boston Celtics