fbpx
Find os her

Draft lotteriet er mærkværdigt, underholdende og uforudsigeligt i sin grundkerne.

For en stor del af de 14 hold som deltager, er håbet at sæsonens spillerudvikling (Lad os være ærlige, tanking) ikke har været forgæves. NBA belønner det dårligste hold, med den største procentchance for at vinde det højeste draftvalg.

Det er prisværdigt at ville tage sig af de dårligste hold, men desværre bliver NBA’s generøsitet udnyttet på det groveste. GM’s rundt omkring i ligaen går bevidst efter at få det højeste draftvalg, og vejen derhen indebærer desværre, at man taber mange kampe. Mange nederlag er altså lig med en større chance for, at få første valg i draften, og de kloge basket-fans har også accepteret, at det er sådan man bliver bedre på lang sigt.

Selvom det er den hurtigste vej til at blive relevant igen, så må der dog være en grænse for hvad vi som NBA-fans kan acceptere. Den nuværende struktur gør det altså mere fornuftigt at være det dårligste hold i ligaen, end at være det ottende dårligste.

NBA draft-lotteri 2018

Alle er enige om, at den nuværende struktur er uholdbar. Der er for mange kampe, i slutningen af sæsonen, hvor den ene organisation har brug for en sejr, imens den anden organisation har brug for et nederlag. Det er ikke spændende for fansene, og det stiller ligaen i et dårligt lys. NBA, og Adam Silver, vil for alt i verden undgå at et hold tager tanking til det ekstreme, som Sixers gjorde fra 2013-2016. #TrustTheProcess #HeDiedForOurSins

Draft-hjulet

Hele ligaen så, hvordan Philadelphia 76ers lykkedes med deres ekstreme projekt, og lige siden har det været mere almindeligt, og acceptabelt, at tanke. Det er blevet en del af hverdagen.

Problemet kræver en løsning, og der har været flere forskellige løsningsforslag oppe at vende de seneste år. Blandt andet har ’hjulet’ været diskuteret. En helt fin løsning, men underholdningen og spændingen udebliver dog, da alt er fastlagt flere år ud i fremtiden. Hvis man har det første valg et år, så har man året efter valg nummer 25, og sådan er draftrækkefølgen fastlagt 30 år frem.

Retfærdigt, men ikke spændende.

Fra næste sæson er procenterne lidt lavere for de dårligste hold:

Skemaet viser hvordan holdene ikke kan være ligeså sikre på, at nederlag betaler sig, men det er stadig mere attraktivt at være tredje dårligst, end syvende dårligst.

Dette hjælper ikke meget på at udrydde tanking, men de nye lotteri-procenter var det kompromis, som blev forhandlet på plads. Kompromisser kan være nødvendige, men ingen er rigtigt tilfredse.

Ideal-draften

Nu kommer forslaget som giver samtlige hold et incitament til at kæmpe for en playoff-plads, samtidig med at de har en chance for at få første valget i draften.

Den hedder ’NoTankingAllowed’-modellen, og den er udtænkt af undertegnede. Så giv den en chance, og lad os i et øjeblik være kreative og åbensindede sammen.

Lad os gøre sådan her i stedet for:

 • De 14 hold som ikke kommer med i slutspillet, får alle 6 % chance for første valget.
 • De 8 hold som taber i første runde af slutspillet, får alle 2 % chance for første valget.
 • De resterende 8 hold deltager ikke i lotteriet.

Men nu kommer det bedste twist (Stay with me):

 • Der skal være et playoff-hold i top 3, et playoff-hold fra 4-6, 7-9, 10-12, 13-15, 16-18, 19-21 og det sidste playoff-hold får valg nr.22. Det vil sige, at i hvert interval af tre, vil der være et playoff-hold, samt to hold, som ikke kom med i slutspillet.

Er I stadig med? Godt, så forsætter vi.

Draftrækkefølgen under nuværende system (Playoff-hold markeret med fed)

 1. Phoenix Suns
 2. Sacramento Kings
 3. Atlanta Hawks
 4. Memphis Grizzlies
 5. Dallas Mavericks
 6. Orlando Magic
 7. Chicago Bulls
 8. Cleveland Cavaliers fra Brooklyn Nets
 9. New York Knicks
 10. Philadelphia 76ers fra Los Angeles Lakers
 11. Charlotte Hornets
 12. Los Angeles Clippers fra Detroit Pistons
 13. Los Angeles Clippers
 14. Denver Nuggets
 15. Washington Wizards
 16. Phoenix Suns fra Miami Heat
 17. Milwaukee Bucks
 18. San Antonio Spurs
 19. Atlanta Hawks fra Minnesota Timberwolves
 20. Minnesota Timberwolves fra Oklahoma City Thunder
 21. Utah Jazz
 22. Chicago Bulls fra New Orleans Pelicans

Potentiel Draft rækkefølge med ‘NoTankingAllowed’-modellen

 1. Phoenix Suns
 2. Washington Wizards
 3. Atlanta Hawks
 4. Dallas Mavericks
 5. Philadelphia fra Los Angeles Lakers
 6. San Antonio Spurs
 7. Los Angeles Clippers
 8. Chicago Bulls
 9. Chicago Bulls fra New Orleans Pelicans
 10. Sacramento Kings
 11. New York Knicks
 12. Minnesota Timberwolves fra Oklahoma City Thunder
 13. Atlanta Hawks fra Minnesota Timberwolves
 14. Denver Nuggets
 15. Charlotte Hornets
 16. Los Angeles Clippers fra Detroit Pistons
 17. Phoenix Suns fra Miami Heat
 18. Cleveland Cavaliers fra Brooklyn Nets
 19. Milwaukee Bucks
 20. Orlando Magic
 21. Memphis Grizzlies
 22. Utah Jazz

Den flade procentstruktur giver alle ikke-playoffs-hold lige stor chance for at få det højeste draftvalg, hvilket fjerner incitamentet til at tanke.

I dette tænkte scenarie bliver Memphis og Orlando straffet for at tanke.

Ingen i Memphis ville acceptere, at organisationen bevidst spillede dårligere spillere, hvis ikke det var fordi, der var en garanti for at få et højt draftvalg. Denne garanti er fjernet, og i stedet for 19 pinlige kampe i træk uden sejr, så ville der blive gjort mere for at vinde med ’NoTankingAllowed’-modellen.

Samtidig så springer et hold som Washington op til nummer to, hvilket bestemt ville gavne. De har i flere år nu haft et fint playoff-hold med John Wall og Bradley Beal i spidsen, men mangler tydeligt et par spillere mere for at true de bedste i ligaen.  Talent-indsprøjtningen i dette scenarie vil bestemt gavne Washington.

Det kommer bestemt også til at gavne spillerne som kommer fra college eller Europa. I stedet for at være et top draftvalg med stor chance for at havne i en giftig organisation, så som Sacramento Kings (undskyld til Kings-fans i Danmark (Hvis de altså findes)), så kan man f.eks. som sjette valg ende i San Antonio.

Forestil jer Trae Young eller Mo Bamba, i et godt og sundt basketmiljø, med de rigtige trænere og medspillere, i stedet for at deres udvikling risikerer at stagnere på grund af dårlige forhold. Det er da bestemt at foretrække for alle parter.

Med ’NoTankingAllowed’-modellen er incitamentet til tanking væk. Playoff-hold som ikke er helt gode nok til at true de bedste, kan få en hurtig talent-indsprøjtning, og dårlige hold får ikke serveret unge stjerner på et sølvfad.

Underholdningen og spændingen er ikke blot intakt, når der er Draft lotteri, men steget. De dårligste hold har stadig størst chance for at få de bedste spillere, men nu er tanking ikke længere en attraktiv mulighed for GM’s i NBA.

Tanking er et produkt af strukturen som den er nu, og det kan NBA ikke være tilfredse med.

Værsgo NBA! Her er løsningen.

Tag med på Fullcourts NBA-rejse til New York - Læs mere her

NBA-skribent, basketball-elsker og man kan følge med i mine NBA-Odds på twitter @OddserKunNBA.

Mere fra NBA