fbpx
Connect with us

Detroit Pistons

Griffins flugt fra højdepunkterne

Da Blake Griffin i sæsonen 2010/11 debuterede i NBA, skabte han med lynets hastighed en status som leverandør af knusende dunks. Siden da er der løbet en hel del vand i åen, og det er ikke længere den gamle Griffin, der render rundt i NBA.

Foto: Keith Allison - Flickr.com

Den 25. juni 2009 blev Blake Griffin valgt som den første spiller, da der blev afholdt den årlige NBA draft.

Los Angeles Clippers stod for valget.

I sin collegetid for Oklahoma Sooners havde den Oklahoma fødte power forward vist adskillige prøver på nogle nærmest umenneskelige atletiske evner. Det kom til udtryk, når han dunkede hen over diverse modspillere. I sin anden og sidste college-sæson snittede den unge Griffin 22,7 point og 14,4 rebounds per kamp. I Clippers-lejren var man derfor sikre på, at man havde draftet en fremtidig stjerne, som tilmed ville underholde publikum med sine atletiske velsignelser.

Skabelsen af et dunkmonster

Det er i virkeligheden ret imponerende, at Griffin så hurtigt leverede i NBA. Karrieren i verdens bedste liga startede nemlig på den værst tænkelige måde. Nemlig med en skade. I den sidste træningskamp før sæsonstart ødelagde det nye Clippers håb sin venstre knæskal. Dommen var klar. En operation var nødvendig, hvilket betød, at hele 2009-10 sæsonen røg i skraldespanden.

Antiklimakset var fuldendt.

Den efterfølgende sæson var det heldigvis for Clippers, en Griffin der NBA-debuterede i sublim form. Han spillede samtlige 82 kampe i sæsonen, og leverede en storslået rookie-sæson. Faktisk var det så god en første sæson, at Sports Illustrated udnævnte den som en af de 15 bedste rookie-sæsoner nogensinde.

I en første sæson, hvor den populære rookie havde dunket til højre og venstre og blandt andet sat russiske Timofey Mozgov på århundredets plakat, kom det folkelige gennembrud hurtigt. Den absolutte status som ‘Slam dunk’-monster blev cementeret i samme sæson.

Det var blevet tid til den årlige All Star-weekend og ikke mindst publikumsfavoritten i form af dunkekonkurrencen. Griffin skulle deltage.

Det var hurtigt klart for alle, at han nød det uundgåelige rampelys, der altid er tilstede ved disse begivenheder. Hovedpersonen selv vandt dette event ved, at dunke over en KIA bil. Publikum elskede ham, og han elskede dem.

Et nyt atletisk fænomen var skabt, og med sine brutale dunk samt lidt klodsede facon, var det lige før man udbrød ‘I’ts aliiiive!’ i bedste Frankenstein stil.

Mere end en dunkemaskine

Griffin var med sit aggressive spil under kurven blevet en profil i NBA. Flere eksperter stillede dog spørgsmålstegn ved den til tider lidt ensformige spillestil. De mente simpelthen, at han var for afhængig af sine dunks.

Med tiden blev det dog tydeligt, at han sagtens kunne klare sig uden at dunke hvert andet minut. Efter at have sat halvdelen af ligaens spillere på plakater, begyndte den Oklahoma fødte Big Man nu for alvor at udvide sit repertoire.

I sin fjerde sæson (2013-14) begyndte små, men vitale forandringer, at komme til syne. I de første tre sæsoner havde Griffin primært rørt bolden, når det drejede sig om Alley-oop oplæg, dunks eller i kamp om en reboundDét skulle ændre sig.

Den første reelle forandring i hans spil var antallet af de såkaldte Elbow touches (berøringer i området mellem straffelinjen og udkanten af feltet). I dét område havde han 9,1 berøringer per kamp i sæsonen 2013-14 (fjerde mest i hele ligaen), hvilket var en klar indikation på, at han fik mere indflydelse i spillets opbygning. Samtidig forsøgte han sig også med midrange-skud fra det omtalte område, og ramte fra højre side derfra hele 50 procent af sine skud. Sæsonen før ramte han 33,9 procent fra samme sted.

Med andre ord, var han nu delvist flyttet væk fra sin vante position under kurven, og på samme tid blevet et større våben offensivt.

Lidt over fem år er gået siden programmeringen af ‘version 2.0 Blake Griffin’ startede. Det er ikke just småændringer, der er sket siden da.

For fem år siden skød han 0,6 3’ere per kamp. Det er lige en halv 3’er mere end, hvad Shaquille O’Neal skød for sin karriere.

Fra dags dato forsøger Griffin sig 5,9 gange fra downtown per kamp (rammer 2,6 per kamp). Det er mere end, hvad LeBron forsøger i øjeblikket. Det er en forandring der er til, at få øje på.

I det hele taget er de forskellige skudprocenter forbedret drastisk. I sin anden NBA-sæson ramte han sløje 52 procent af sine straffekast. Sidste sæson endte det tal på 78 procent. De markante forbedringer i disse to kategorier gør, at Griffin har langt flere måder at score på. Modstanderholdet skal nu tænke mere grundigt over, hvordan de vil dække ham op. De forskellige hold kan blandt andet ikke tillade, at fejle ham alt for ofte, da det nu i langt højere grad vil resultere i point ved efterfølgende straffekast.

Den nødvendige benzin for Motor City og karrieren 

Som det stort set altid er, så er en aggressiv spillestil ikke ligefrem opskriften på en lang NBA-karriere. Det er et marginalt antal spillere, som kan klare de mange ‘tæv’ som den type spillestil kræver uden, at misse et sted mellem 10-20 kampe per sæson.

Griffin selv har ikke, kunne klare spillestilen. Faktisk har det slidt så meget, at han siden 2014-15 sæsonen ikke har spillet mere end 67 kampe på en sæson (vi ser lige bort fra det tåbelige slagsmål, som kostede en brækket hånd).

Man kan klart argumentere for, at de nye tiltag i hans spil mere eller mindre har reddet karrieren. Om ikke andet så har de forlænget den.

Det har dog ikke kun været skader, som har fået Griffin til, at gå nye veje med sit spil.

I sin Clippers tid udgjorde han og DeAndre Jordan makkerskabet under kurven. Jordan hverken kunne eller kan skyde. Derfor har det i efterhånden en del år været end nødvendighed for Griffin, at udvikle et skud, da det offensive spil i høj grad har været afhængig af ham.

Clippers blev i sidste sæson skiftet ud med Detroit Pistons, og her er situationen noget nær den samme.

Med endnu en center som ikke kan skyde i form af Andre Drummond, er det som fortsat Griffin, der skal stå for mange af pointene. Drummond er til gengæld den bedste rebounder i NBA, og lige præcis dét giver en større frihed for Griffin.

Han behøver kort sagt ikke, at bekymre sig alverdens om det ‘beskidte arbejde’. Derimod kan han med rette fortsætte med at udvikle sit angrebsspil i endnu højere grad. Konstellationen med en elite rebounder og en moderne power forward gør Detroits spil mere alsidigt.

Det andet og afgørende kapitel i karrieren er i gang.

Hvis fysikken ikke har taget for meget skade af fortiden, kan det blive et lovende kapitel.

Han vil altid blive nævnt som en historisk god dunker, men han er med alderen blevet meget mere end det. Den ældre version er nødt til, at være skånsom ved sin krop. På trods af stadig at kunne kaste bolden hårdt igennem kurven, skal man affinde sig med en mindre ‘underholdende’, men mere effektiv Blake Griffin.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Denne profil bruges som forfatter til artikler med indhold fra flere af vores skribenter i samme artikel. F.eks. forudsigelser og gennemgange af hold og spillere, fra diverse turneringer.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Detroit Pistons