fbpx
Connect with us

NBA

NBA: Første aktive NBA-spiller springer ud

Centerspilleren Jason Collins blev den første aktive, mandlige atlet i en af de store amerikanske sportsgrene, som sprang ud som bøsse. Og det gjorde han med fynd og klem med forsidehistorien til det nummer af Sports Illustrated, der udkommer den 6. maj, og som kan læses her.

Jason Collins forklarer i artiklen:

I’m a 34-year-old NBA center. I’m black. And I’m gay.

I didn’t set out to be the first openly gay athlete playing in a major American team sport. But since I am, I’m happy to start the conversation. I wish I wasn’t the kid in the classroom raising his hand and saying, “I’m different.” If I had my way, someone else would have already done this. Nobody has, which is why I’m raising my hand.

Som CBS Sports.coms Gregg Doyel forklarer det i en kommentar til artiklen, er problemet for en mand som Collins, at amerikansk sport leverer den illusion, at alle de mandlige atleter er heteroseksuelle. Dermed kommer de til at leve på en løgn, og det kan være et temmelig hårdt liv. Så det er et stort tabu, der er blevet brudt.

Collins fortæller i artiklen, at han begyndte at tænke over sit liv under lockouten i 2011, hvor han var nødt til at bryde de rutiner, som han ellers i høj grad bygger sit liv op om. Det der senere slog hovedet på sømmet for ham, var da det gik op for ham, at han ikke kunne støtte en heteroseksuel ven, som gik med i Boston Gay Pride Parade 2012, uden at skulle lyve om det:

I was proud of him for participating but angry that as a closeted gay man I couldn’t even cheer my straight friend on as a spectator. If I’d been questioned, I would have concocted half truths. What a shame to have to lie at a celebration of pride. I want to do the right thing and not hide anymore. I want to march for tolerance, acceptance and understanding. I want to take a stand and say, “Me, too.”

En af de ting, som Collins har gjort, før han sprang ud, var at vælge trøjenummeret 98 i Boston og Washington, hans to klubber i den netop afsluttede sæson. Det er et årstal, der har stor betydning i homoseksuelle kredse, da et af de værste hate crimes fandt sted i 1998: Matthew Shepard, en ung bøsse, som studerede på University of Wyoming, blev bortført, torteret og efterladt bundet til et hegn. Han døde af de kvæstelser han fik.

Collins fortæller, at hans dobbeltliv har forhindret ham i at komme tæt på holdkammerater. Han har ingen anelse om, hvordan tidligere medspillere eller andre NBA-spillere vil reagere på, at han kommer ud af skabet, men at han er pragmatisk og håber på det bedste, men forbereder sig på det værste.

Hvis man skal tro de første twitterreaktioner i NBA-miljøet, så behøver han ikke, at tage det så tungt, når det gælder kollegerne og mulige kommende arbejdsgivere.

På den anden side skal man også lægge mærke til, at mange taler om Collins’ mod, og det er ud fra visheden om, at det ikke er alle, der er lige tolerante, og at han også vil møde en del had og modstand. F.eks. ESPNs NBA-ekspert Chris Broussard, som både i dag i programmet Outside the Lines og ved tidligere lejligheder, har erklæret, at homoseksualitet er en synd. En holdning man også vil finde, når man kigger på læserkommentarer til artikler om Jason Collins.

Men nu er låget af flasken, og det kommer ikke på igen. Jason Collins blev den første til at bryde tabuet, og mon ikke andre vil følge efter, så sportsverdenen kan følge resten af samfundets udvikling.

 

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Denne profil bruges som forfatter til artikler med indhold fra flere af vores skribenter i samme artikel. F.eks. forudsigelser og gennemgange af hold og spillere, fra diverse turneringer.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in NBA