fbpx
Connect with us

NBA

Før Draften – Tyrese Haliburton

Tyrese Haliburton har gennem sin 2-årige college karriere overrasket alle. Han er gået fra en overset High School spiller til et muligt top 5 valg ved dette års draft.

Foto: Youtube

Tyrese Haliburton er ikke det største navn i dette års draft, men den 20-årige point guard har overrasket alle gennem sine to år i college, og han er klar til at komme i ligaen. Han er en af de klogeste spillere i draften, og han er ekspert i at finde sine holdkammerater og sætte dem op til scoringer.

Haliburton blev født i Oshkosh, Wisconsin i år 2000. Her voksede han op, og senere spillede han også High School basketball i byen. Hans far, John, forsøgte altid at få sin søn til at have høje forventninger til sig selv. Igennem hårdt arbejde og høje forventninger fik Tyrese Haliburton stablet en basketballkarriere på benene, der næste år kan lande ham en NBA kontrakt. Professionel basketball har dog været i familien før Tyrese. Haliburton er nemlig fætter til NBA-veteranen Eddie Jones. Jones spillede 14 år i ligaen for hold som Los Angeles Lakers og Miami Heat, hvor han blev All-Star tre gange. Haliburton deltog i 2019 i U-19 verdensmesterskabet for USA. Her vandt han med sit land en guldmedalje og blev kåret til en af turneringens bedste spillere.

Anonym High School karriere

Tyrese Haliburton spillede High School basketball i byen, som han voksede op i. Han spillede alle år for Oshkosh North High School i Wisconsin. De to første år var han ikke det største navn på holdet, men det ændrede sig i hans Junior sæson. Her blev han til den ledende spiller på holdet, hvor han scorede 18 points per kamp samtidig med, at han havde 6 assists. Hans High School træner Brad Weber har senere rost sin spiller for hans intelligens og evne til at skabe scoringer for hele holdet.

Hans bedste sæson var hans senior sæson for Oshkosh North High School. Her førte han holdet hele vejen til et statsmesterskab – det første statsmesterskab i skolens historie. De tabte kun én kamp hele sæsonen. Den uselviske point guard spillede en fantastisk kamp i februar 2018, hvor han lavede 42 points. Med sine 22,9 poitns, 6,2 assists, 5,1 rebounds, 3,5 steals og 1,7 blocks i gennemsnit per kamp blev han kåret til Wisconsin Gatorade Player of The Year.

Fra ukendt til college stjerne

Med en meget flot High School karriere og en masse individuelle awards skulle man tro, at Haliburton havde massere af universiteter, der ville have ham til næste sæson. Haliburton blev dog ikke rangeret godt af sportsmedierne i USA, og derfor havde han få muligheder. Han var kun en tre-stjernet prospect og rangeret som nummer 177 af 247sports. Han røg derfor under radaren for de store universiteter. Han fik dog tilbud fra universiteter som Minnesota, Nebraska og Cincinnati. Haliburton valgte dog Iowa State. Iowa State Cyclones har ikke været kendt for deres basketball program, men de producerer lidt NBA potentiale en gang i mellem. Her kan blandt andet nævnes Monte Morris, Georges Niang, Abdel Nader, Matt Thomas og Talen Horton-Tucker. Ikke de største navne, men Haliburton ser ud til at blive den Cyclone, som bliver valgt tidligst i draften.

Haliburton ankom til Ames, Iowa uden nogle rigtig vidste, hvem han var. Men efter nogle gode kampe i sin freshman sæson fik han hurtigt rollen som starter. I 35 kampe viste den unge guard, at der var fremtid i ham. Han præsterede også at slå en rekord. Han lavede 17 assists i december 2018 mod Southern. I samme kamp lavede han kun én turnover. Der var snak om, at han skulle tilmelde sig draften sidste år, men han valgte at blive i college. Det ser ud til at være en rigtig god beslutning.

2019-2020 sæsonen har været en rigtig stor sæson for Tyrese Haliburton. Han har spillet meget god basketball for et meget dårligt hold. Han har forsøgt hele sæsonen at få Iowa State i gang, men holdet bag ham har været for svagt. De 6,5 assists, han har leveret i år, har været meget misvisende, da han konstant har sat sine holdkammerater op. De har bare ikke ramt deres skud. Han kunne have 10 assists minimum per kamp, hvis han spillede for et bedre hold. Derfor har han også selv skulle skabe scoringer, hvilket han dog også har gjort. Han gik fra 6 points per kamp i sin freshman sæson til at score 15,2 points per kamp denne sæson. Det er gode college stats, når man samtidig skyder 50 % fra gulvet og 41,9 % bag trepointslinjen. Hans sæson blev dog afbrudt allerede inden, at Covid-19 aflyste alt. Han brækkede nemlig sit venstre håndled i februar og blev meldt ude for resten af sæsonen. Efter det offentliggjorde Haliburton, at han er i dette års draft.

Spilleranalyse

Tyrese Haliburton er en af de bedste holdspillere i denne draft. Han finder sine holdkammerater i alle situationer. Hans største styrke er klart hans evne til at aflevere bolden. Hans basketball IQ er også en af de største i draften. Han ved, hvornår han skal aflevere, og hvornår han skal skyde selv. Han er virkelig dygtig til at læse modstanderens forsvar, hvilket gør, at han ved, hvilken beslutning, der er bedst. Han læser screens, og han har mange forskellige metoder at få point på tavlen ved disse screens. Om det er at finde en åben holdkammerat, et stepback skud eller et hårdt drive mod kurven, så tager han næsten altid den rigtig beslutning. Ved screens er han allerede et perfekt eksempel på en NBA point guard. Han er også en fantastisk spiller i kontra spillet. Han har god fart i kroppen, og han både scorer og assisterer fremragende i kontrasituationer.

Skal man se på nogle af Haliburtons svagheder, kommer hans vægt i tankerne. Med sine 79 kilo får han svært ved at stå imod nogle af spillerne i NBA. Det skal han arbejde på, hvis han for alvor skal slå igennem. Hans jumpshot er langsomt og ser lidt akavet ud, og det er ikke helt optimalt. Han har brug for plads for at få sendt gode skud afsted. Når man kombinerer vægten med hopskuddet kan der opstå situationer, hvor han vil blive presset i NBA. Hvis han ikke kan slå sin mand, kan han være nødt til at tage et contested midrange skud, hvor han ikke har stor succes. Dog har han i de situationer indtil videre været god til at finde holdkammerater. Han har et fornuftigt defensivt potentiale og er en rigtig dygtig holdforsvarsspiller i form af hjælpeforsvar. Han hopper dog på lidt for mange fakes og tager nogle gange chancer for at lave et steal, hvilket bliver til nemme points for modstanderen. Han har dog et langt vingefang, der kan gøre ham til en farlig forsvarstrussel i fremtiden.

Tyrese Haliburton minder meget om Lonzo Ball. En god sammenligning mellem to meget kloge basketballspillere, som er gode i kontraspillet og har et stort potentiale.

Hvor passer han ind?

Tyrese Haliburton er på papiret alt, man har brug for i en point guard i det moderne NBA. Med en forøget kropsstørrelse kan han fungere perfekt i et NBA, hvor man har to playmakere i sin backcourt – ligesom de for eksempel har i Oklahoma City Thunder med Chris Paul og Shai Gilgeous-Alexander. Haliburton har fløjet op og ned på diverse mock drafts. I starten var han udenfor lotteriet, men mange er blevet overrasket over Haliburton, og han nærmer sig en topplacering i draften. Han kan blive valgt alt fra top 5 til det 15. valg. Han kan passe godt ind ved næsten alle hold, og han har et potentiale, som ikke falder ud af første runde.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

More in NBA