fbpx
Connect with us

NBA

Før Draften – Obi Toppin

Selvom den helt store nyhed er Coronavirusset, vil vi stadig se på unge håbefulde spillere, som går ind i dette års draft. Vi er nået til Obi Toppin, som er set som et af de sikreste valg i top 10. Han har været den bedste collegespiller i år, og han havde muligvis ført Dayton hele vejen til finalen, hvis ikke turneringen var blevet aflyst.

Foto: Youtube

Obadiah Richard Toppin, bedre kendt som Obi Toppin, er en af de helt store profiler i dette års draft. Toppin er en af de ældste spillere i draften, da han er fra 1998. Han har ikke taget den samme vej, som de spillere vi har set på tidligere i denne serie. Han er født og opvokset i Brooklyn, New York, men flyttede senere til Florida. Han er vokset op med gode basketballgener, da hans far spillede basketball i små ligaer rundt i New York og i Den Dominikanske Republik. Dog blev det aldrig til mere end det. Obadiah Sr. kan dog se sine sønner udvikle sig til bedre spillere, end han nogensinde var. Obi Toppin har en yngre bror ved navn Jacob, som er to år yngre end ham. Obis vilje til at få succes har inspireret hans bror og har samtidig åbnet øjnene for familiens anden søn. Han spiller lige nu for Rhode Island Rams.

High School uden stor succes

Obi Toppin startede sin High School karriere i Florida. I Florida spillede han for to forskellige skoler, men han var på ingens læber igennem sine første to sæsoner. De sidste to år af sin High School karriere spillede han for Ossining High School, som ligger cirka 50 kilometer nord for Manhattan, New York. Her flyttede han til med sin mor og bror. Toppins Junior sæson ved Ossining var ikke noget specielt, men det fik han vendt i sin Senior sæson. Han voksede med næsten 10 centimeter fra sin Junior sæson til sin Senior sæson. Han var den ledende spiller på holdet, som sluttede med en record på 17-5. Samtidig fik Ossining High School deres første konference titel i 10 år. Toppin havde et fantastisk år for skolen, hvor han præsterede 20,6 points, 8,1 rebounds, 3 assists og 3 steals i gennemsnit. På trods af Toppins stærke Senior sæson blev han ikke mødt med nogen Division 1 college tilbud. Det er det højeste niveau inden for College sport, og det er umuligt at komme i NBA fra Division 2 eller 3. Det så ikke ud til, at Toppin kunne leve af at spille basketball, indtil hans gudfar fik ham ind på en Prepatory skole i Batlimore ved navn Mt. Zion Prepatory School, da han var ven med træneren Rodrick Harrison. Det er ikke et universitet, men Toppin tog til Baltimore for et Postgraduat år. Her spillede han også godt. Han havde i gennemsnit 17 points, 8 rebounds og 4 assists. Toppins gode sæsoner blev endelig belønnet, da han fik otte tilbud fra Division 1 universiteter efter sæsonen. Det var blandt andet tilbud fra Georgetown, Minnesota, Georgia og Texas Tech, som var i finalen ved NCAA turneringen i 2019. Toppin valgte dog at gå med et mindre universitet ved navn Dayton, som ligger i Ohio. Sidste spiller fra Dayton, der er kommet i NBA er Kostas Antetokounmpo. Inden det har der ikke været mange fra Dayton. Sidste gang, de fik valgt en spiller i første runde, var i 1979, hvor Jim Paxson blev valgt.

 

Bedste Collegespiller denne sæson

Obi Toppin kom til Dayton i 2017, men fik ikke lov til at spille i sin første sæson på universitetet. NCAA har regler om deres studerende atleter. De skal have specifikke akademiske kvalifikationer, hvilket Toppin ikke imødekom. Det slog dog ikke Toppin ud. Selvom han ikke måtte spille kampe i første sæson, måtte han dog godt træne med. Han gav alt i træningerne det første år, hvilket gjorde ham klar til næste sæson. Sæsonen efter måtte han spille, hvilket han udnyttede til at spille samtlige 33 kampe, som Dayton spillede. I starten af sæsonen kom han fra bænken, men træner Anthony Grant måtte indse, at Toppin var deres bedste spiller. Han startede derfor Toppin i en masse kampe mod slutningen af sæsonen. Toppin sluttede med 14 points i gennemsnit, hvilket betød, at han førte holdet i points. Han var nummer fire i field goal procenter i hele landet med sine 66,6 %. Han blev kåret til Atlantic-10 Rookie of the year og kom på All-Atlantic 10 holdet som den første freshman siden Lamar Odom. Alt dette betød, at Obi Toppin i 2019 bekendtgjorde sin deltagelse i draften. Selvom Toppin havde workouts med seks hold, valgte han at droppe ud af draften og vende tilbage til Dayton for en sæson mere.

2019-2020 sæsonen blev et stort år for Obi Toppin. Han vendte bedre tilbage til Dayton med erfaring i rygsækken. Toppin leverede 20 points, 7,5 rebounds og 2,2 assists i gennemsnit over sæsonen. Samtidig skød han lige under 40 % bag trepointslinjen og 70 % indenfor trepointslinjen. I en sæson fyldt med individuelle awards, som Associated Press Mens Basketball Player of The Year og en All-American udtagelse, var Toppin nærmest ustoppelig. Dayton havde dog langt fra kun Obi Toppin denne sæson. Toppin var lederen og den klart bedste spiller på holdet, der vandt Atlatic-10 og sluttede med en record på 29-2. Dayton var en af favoritterne til at komme i Final Four denne sæson, men deres eventyr stoppede brat, da NCAA aflyste March Madness turneringen på grund af Coronavirusset. Efter aflysningen gik der ikke lang tid, før Toppin bekendtgjorde deltagelse i dette års draft. Det bliver selvfølgelig en mærkelig optakt til draften, da vi ikke ved, hvornår NBA sæsonen starter op igen – hvis den overhovedet bliver spillet færdig i år. Draften er dog programlagt til den 25. juni – andet ved vi ikke.

Spilleranalyse

Obi Toppin var i denne sæson den bedste collegespiller. Han leverede fantastiske kampe og førte sit hold til et konferencemesterskab.

Hans store styrke er hans evner til at tage bolden til kurven. Alle skud omkring kurven har han godt styr på. Han er en alley-oop trussel fra de fleste steder og en drøm for point guards. Han er mobil for sin størrelse, og han er god i kontraspillet. Han var den mest effektive post-scorer i college i denne sæson. Her havde han et godt spin-move og gode hooks med både højre og venstre. Han er god til at cutte mod kurven og fange forsvaret. Han laver nogle falske screeninger, som gør, at han kan rulle mod kurven til et frit skud. Han har et godt skud, når han fri, men er bedst i catch and shoot situationer. Han lavede kun ét jumpshot off the dribble i 31 kampe denne sæson. Han har dog et lidt specielt release og skal have plads for at sende skuddet afsted. Han har et godt overblik, og han kan finde den frie mand. Nogle gange betvivler han dog første beslutning og smider bolden væk.

Han har et stort defensivt potentiale, men forsvaret er også hans største svaghed. Han er ikke særlig mobil i forsvaret, og han havde gennem sæsonen svært ved at holde sig foran spillere. Han hopper på næsten alle fakes for at blokere dem. Det resulterer i, at han nemt kan komme til at se dum ud, hvor han opgiver et nemt skud. Hans hjælpeforsvar var ikke eksisterende det meste af sæsonen. Han blev domineret af store centere i college spillet. Centerrollen kan han ligeledes risikere at få i NBA, hvilket betyder, at han skal blive stærkere for at kunne stå imod. Den dårlige defensiv kan skyldes, at hele offensiven gik igennem ham, og at han derfor sparede sig gennem sæsonen. Rebound spillet var nogenlunde, men med plads til forbedringer. Han glemmer nogle gange at boxe ud, hvilket resulterer i points næsten hver gang. Offensivt er han ikke den bedste ball-handler, men det er heller ikke forventet af ham.

Hvis man skal sammenligne Obi Toppin med en NBA spiller, vil sammenligningen falde på Amar’e Stoudemire. Han spiller med den samme offensive energi.

Hvor ender han?

Obi Toppin er helt klart et af de store talenter i dette års draft. Han spiller med hjertet og har kæmpet sig til, hvor han er i dag. Toppin er et af de talenter, som de fleste NBA hold kan bruge. Golden State Warriors, Minnesota Timberwolves og New York Knicks er alle hold, som kan bruge ham. Han vil helt sikkert finde succes i NBA, men man er usikker på, hvorvidt han kan blive en stjerne i ligaen eller endnu en rollespiller. Når draften engang bliver afviklet, bliver Obi Toppin uden tvivl blandt de første 10 spillere, der bliver valgt.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

More in NBA