fbpx
Connect with us

Analyser

Før Draften – James Wiseman

NBA’s draft er 134 dage væk. Selvom der er lang tid til, begynder Fullcourts optakt allerede nu. Over de næste måneder vil vi lægge fokus på den klasse af unge spillere, som går ind i draften og skal være en del af fremtidens NBA. Vi tager én spiller af gangen, og vi starter med en spændende center.

Foto: Flickr - The Hosier

I en draft fyldt med guards vil den første spiller, vi lægger fokus på, skille sig ud. Med sine 216 centimer er James Wiseman en af de største spillere i dette års draft. Hans fysik kan bedst sammenlignes med Joel Embiid, da han var på samme alder. Wiseman er set som et sikkert top fem valg ved dette års draft, mens nogle eksperter har ham som et muligt first pick.

Moderne Chamberlain i High School

James Wiseman dominerede i High School. Efter nogle fantastiske år, hvor han så ud til at være ustoppelig, blev han i 2019 udnævnt af ESPN som den bedste High School spiller i deres top 100 recruits rangliste. Det er første gang nogensinde, at en person over 7 fod har fået den ære. Wiseman spillede sine første High School år ved The Ensworth School i Nashville, inden han i 2017 skiftede til Memphis East High School. Her blev han trænet af den tidligere NBA spiller Penny Hardaway. Ved Memphis East High School voksede Wiseman både fysisk, men også som spiller. Han førte holdet til et statsmesterskab i første sæson, hvor han fysisk var altdominerende. I sin sidste High School sæson leverede han dog en endnu bedre sæson. Han leverede nemlig 25,8 point, 14,8 rebounds og 5,5 blocks per kamp. Han førte holdet til statsfinalen igen, men denne gang tabte de. Efter sin imponerende sæson blev han kåret til Gatorade Player of The Year og udtaget til den ikoniske McDonald’s All-American kamp.

Suspenderet i College

Efter store spekulationer angående, hvor én af de mest dominerende spillere fra High School skulle spille collegebasketball fik man et, for nogen, overraskende svar. Valget faldt på Memphis Universitet i staten, som Wiseman voksede op i. Nogle rygter gik på, at han ville vælge større universiteter som Kentucky og Kansas, men i sidste ende blev det Memphis. En stor grund til, at Wiseman valgte universitetet var, at hans tidligere træner Penny Hardaway året før blev cheftræner for holdet. Det ville dog vise sig at skabe et stort problem for Wiseman, der kun nåede at spille tre kampe for Memphis, før NCAA suspenderede ham i 12 kampe for at bryde en såkaldt ”booster” regel. Wisemans familie modtog for flere år siden $11,500 fra Penny Hardaway til flytteudgifter. Penny Hardaway er anset som ”booster”, fordi han tilbage i 2008 donerede 1 million dollars til universitetet.

I sine tre kampe viste Wiseman, at han stadig er et stort talent, men også, at han har meget at arbejde på. Hans stats fejlede dog ikke noget, da han leverede 19,7 point, 10,7 rebounds og 3 blocks i gennemsnit per kamp. Det gjorde han, mens han skød 76 % i sine field goal procenter.

Efter hans karantæne blev annonceret, valgte Wiseman at forlade Memphis for at forberede sig til draften. Det annoncerede han på sin Instagram d. 19. december. Hvis han havde valgt at blive ved Memphis, kunne han efter sin karantæne spille 16 kampe mere – derfor bliver der nu sat mange spørgsmålstegn ved Wiseman. Han er en meget rå spiller, og han har brug for spilletid for at udvikle sig.

View this post on Instagram

Today I formally withdrew from the University of Memphis and I will be preparing for the next chapter of my life. Ever since I was a little kid, it’s been a dream of mine to play in the NBA. Throughout this process, I’ve asked God to ordain my steps and lead me in the right direction. God is my lord and salvation, and throughout this process he has comforted me. This was not how I expected my freshman season to be, but I’m thankful for everyone who has supported my family and me throughout this process. I want to thank the coaches and staff for all their support and my teammates for pushing me everyday at practice. I feel blessed for the opportunity to be a Tiger and for having the honor to play with these special group of guys. I can’t wait to see what all they accomplish this season. The friends and fans of Tiger Nation will always hold a place in my heart. #GoTigersGo 🐯🔵🐯

A post shared by James Wiseman (@bigticket_j13) on

 

Spilleranalyse

James Wiseman er en af de bedste spillere i draften på papiret, men med kun tre college kampe på sit CV kan det være svært for NBA scouts at vide, hvor han står. Wiseman er meget mobil til trods for sin størrelse. Han løber godt med i fastbreak situationer, hvor hans utroligt lange reach bidrager positivt til at gribe alley oop afleveringer. Han har et stort fysisk potentiale, men han bruger ikke sin styrke nok. Han har bevist både i college og High School, at han er en god rebounder både offensivt og defensivt. Han har et langt vingefang, hvilket sammen med hans højde gør, at han nemt kan ud-rebounde de fleste. Wiseman har et udemærket midrange skud, men i High School ville han gerne vise sig som en strech big man, hvilket han ikke havde stor succes med. Han har dog et godt fodarbejde, som sætter stepbacks og andre skud op omkring feltet. Han er venstrehåndet, og han foretrækker i de fleste situationer at bruge venstre hånd. Dog kan han lave hook skud omkring kurven med højre. Det mest spændende ved Wiseman er hans defensive potentiale. Han har potentialet til at blive en fantastisk rim protector. Dog har han et stort arbejde foran sig defensivt, hvor de fleste af hans svagheder viser sig. Han skal have mere styrke både i over- og underkrop for at stå imod de stærke centere i NBA. Han sætter svage screens i angrebet, som både guards og forwards har nemt ved at smutte forbi. Wisemans disciplin i forsvaret er dårlig. Han går tit efter spektakulære blocks, hvilket får ham til at hoppe på nærmest alle skudforsøg. Han har en lav basketball IQ til tider, hvor han har svært ved at se, hvor han skal hjælpe i forsvaret. Wiseman er på trods af sine svagheder et kæmpe talent, som bliver spændende at følge.

Hvis man skal sammenligne ham med en NBA-spiller, falder sammenligningen på Hassan Whiteside fra Portland Trail Blazers.

 

Næste stop NBA

D. 25. juni 2020 kan James Wiseman håbe, at hans navn bliver det første navn, der bliver nævnt. Dog er det ikke sikkert, at NBA-hold vil satse alt på en spiller, vi nærmest ikke har set. Han er et råt talent, men hvis man vælger Wiseman, vil det være for hans skyhøje potentiale. Holdene, der lige nu står med den bedste mulighed for at drafte Wiseman, er Golden State Warriors, New York Knicks, Atlanta Hawks og Cleveland Cavaliers. Efter trade deadline har både Hawks og Cavaliers fået nye centere i henholdsvis Clint Capela og Andre Drummond. New York Knicks har nok i Mitchell Robinson, hvilket betyder, at Golden State er et muligt bud på et hold, som godt kunne bruge en center. Wiseman vil passe godt ind i Warriors trup, og han vil komme ind på et hold fuld af talent, som næste år vil have deres stjerner tilbage. Wiseman kunne godt forventes at have en langsom start i NBA, men potentialet til at blive noget specielt er bestemt i ham.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Jeg har været skribent hos Fullcourt siden august 2019. Jeg har været fan af NBA i mange år, og jeg har også en stor interesse for NCAA.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Analyser