fbpx
Connect with us

NBA

Flere High School stjerner dropper college

Et voksende antal af High School spillere har de senere år valgt at tage en alternativ vej til NBA. Den klassiske vej gennem college er blevet fravalgt, og flere unge spillere vælger at jagte en professionel kontrakt, inden de kommer i NBA.

Foto: Flickr - NBA Meraki

NBA er den største basketballliga i verden. Alle unge basketballspillere drømmer om, at de en dag kan tage en unifrom på fra en af de 30 hold i ligaen. Vejen til NBA har de seneste år bestået af et år i college, hvorefter de fleste unge spillere prøver at tage chancen og komme i NBA gennem draften. Før har man også set spillere, som senere er blevet superstjerner, gå direkte fra High School og ind i ligaen. Det er spillere som Kobe Bryant, Lebron James, Kevin Garnett, Tracy McGrady og Dwight Howard. I alt gik 40 spillere i tidsperioden 1975 til 2005 direkte fra High School til NBA, men i 2005 implementerede NBA en aldersgrænse, hvor spillere minimum skulle være 19 år. Det betød, at efter deres sidste år i High School, var der et år, inden de kunne komme i ligaen. Det betød derfor, at selv de helt store stjerner, som uden tvivl ville nå til NBA, også begyndte at spille college basketball.

De senere år har de unge spillere dog fundet veje uden om NCAA, og med en ændring af aldersgrænsen, formodentligt på vej i 2022, kan NCAA få svært ved at lokke store profiler til collegespillet i fremtiden. Der er mange veje for de unge spillere i disse dage. De kan spille professionel basketball i resten af verden. NBA har lanceret et program i deres udviklingsliga G-League, hvor de unge kan udvikle sig. Nogle vælger også bare at bruge et helt år på at træne uden at spille nogle steder. Det gjorde Mitchel Robinson og Darius Bazley blandt andet. Der er derfor mange muligheder for de unge, hvis college ikke har en interesse.

 

De første, der tog rejsen

Der skal altid være nogle, som skal være de første. I dette tilfælde var det Brandon Jennings, tidligere guard for Milwaukee Bucks, Washington Wizards og mange flere hold. Jennings havde forpligtet sig til Arizona universitet, men valgte i stedet at tage rejsen til Italien. Her skrev han under på en kontrakt med Lottomatica Roma for 1,65 millioner dollars. Samtidig skrev han under på en kontrakt med Under Armour for to millioner dollars. Jennings havde ikke en kæmpe succes i Italien, men han blev valgt som nummer 10 i 2009 af Milwaukee Bucks.

En anden spiller, som tog chancen for at spille professionelt, var Emmanuel Mudiay, som nu spiller for Utah Jazz. Mudiay havde også forpligtet sig til et universitet, men valgte i stedet at tage til Kina for at spille for Guangdong Southern Tigers. Her tjente han 1,2 millioner dollars. Han spillede få kampe, da han desværre blev ramt af skader, men over de 12 kampe, som han spillede, havde han i gennemsnit 18 points per kamp.

Basketball Down Under

Siden Emmanuel Mudiays år i Kina har der ikke været nogle, som har taget turen over havene for at spille professionel basketball efter deres High School karriere – indtil sidste år. Her annoncerede RJ Hampton nemlig, at han ville spille professionelt i den australske liga NBL. Hampton var en af de bedst rangerede High School spillere i sin klasse. Han havde mulighed for at blive en stor stjerne for det universitet, som han ville vælge, men tog chancen og tog til den australske liga. Hampton ville gerne prøve at leve livet som professionel. Det fik han mulighed for ved New Zealand Breakers. Samtidig med, at Hampton fik et hold, skrev han også under med det kinesiske mærke Li-Ning. Li-Ning har allerede annonceret, at de vil udgive en signatursko sammen med Hampton. Nogle mener, at Hampton underpræsterede i løbet af året, og det har derfor også gået udover hans draft-stock. Han havde 8 points i gennemsnit per kamp, hvilket ikke er imponerende. Det har bragt Hampton fra at være et muligt topvalg ved draften til, at han måske falder ud af lotteriet.

Kort tid efter RJ Hampton annoncerede sin tur til Australien, annoncerede endnu et stort navn, at han også skulle spille professionelt i Australien. Her er tale om LaMelo Ball, yngre bror til Lonzo Ball. LaMelo har været i medierne søgelys de sidste mange år, og han er den klart mest omtalte spiller i dette års draft. LaMelos karriere har allerede været en stor rejse. Han har både spillet i Litauen og i sin fars oprettede liga, inden rejsen gik tilbage til USA for at spille High School basketball igen. Efter et senior år fyldt med problemer stod det klart, at LaMelo ikke kom til at spille collegebasketball. Han valgte derfor samme rute som Hampton. LaMelo fandt dog mere succes i NBL. Han havde 17 points, 7 assists, 7,5 rebounds og 1,67 steals i gennemsnit per kamp. LaMelo ser ud til at blive et af topvalgene ved dette års draft, hvor den store guard har en spændende karriere foran sig.

Begge spillere indgik i et program, som NBL har oprettet. Det hedder NBL Next Stars, og det fokuserer på at udvikle talenter til NBA.

 

Amatør mod professionel

Der er store fordele ved at fravælge college. Den helt store fordel er økonomien. Som spiller i college skriver du under på, at du er amatør, og derfor har du ikke rettigheder til at tjene penge. Du får derimod en uddannelse på nogle af de bedste universiteter i verden. NCAA har været under stor kritik i mange år over deres måde at håndtere deres studenteratleter. NCAA tjener nemlig rigtig mange penge på at vise kampene og igennem sponsorindtægter. Derfor er det fristende for de unge at tjene gode penge allerede inden, at man kommer i NBA.

College har dog også en meget stor fordel. Greg Oden blev i 2007 valgt som den første i draften af Portland Trail Blazers. Efter en knæskade satte ham ude af spil i hans rookie sæson efterfulgt af utallige andre skader i løbet af hans karriere, stoppede han karrieren. Han prøvede flere gange at vende tilbage – altid uden stor succes. Han er stadig en af de største draft busts i NBAs historie. Oden spillede college i et år ved Ohio State universitetet, inden han stoppede uddannelsen for at komme i NBA. Oden har dog senere vendt tilbage til universitetet, og han har færdiggjort sin uddannelse. Muligheden for at genoptage sin uddannelse er et meget stor plus ved college-vejen.

 

NBAs nye initiativ

Med en voksende ny trend ved High School spillerne har NBA også præsenteret et nyt initiativ. Det er lavet mellem Adam Silver og Shareef Abdul-Rahim, som er præsident for NBAs udviklingsliga G-League. De var ikke glade for, at de unge spillere skulle rejse til den anden side af verden, hvis ikke de ville spille collegebasketball. Derfor har de lavet et program i G-League, hvor de vil udvikle spillerne. Her vil de unge spillere spille for et hold sammen med nogle veteraner. De skal spille imod G-League hold og internationale hold for at få erfaring. De unge spillere kan få kontrakter på 500.000 dollars, hvilket er med til at gøre dette tilbud meget relevant. De første spillere er allerede begyndt at hoppe på vognen. Jalen Green, som er rangeret til at blive et muligt første valg ved næste års draft, skal spille for holdet næste år. Samtidig har et andet stort navn i High School Isaiah Todd fravalgt Michigan universitet for at få en G-Leauge kontrakt.

Når 2021 draften ankommer, bliver det spændende at se, hvor spillere som Jalen Green og Isaiah Todd står overfor spillere, som har taget den klassiske vej gennem college.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

More in NBA