fbpx
Find os her

Man har uendeligt brug for dem på sit hold. De er tændte…ind imellem overtændte! Men disse spillere kan ændre psykologien i en kamp.

Det danske fodboldlandshold havde i sin tid to kamphaner – Stig Tøfting og Thomas Gravesen. Udover at være fabelagtige fodboldspillere havde de et element med sig, som vi i Danmark ikke rigtig har set siden.

En vindermentalitet samt et umådeligt stort temperament indkapslet i et par spillere, der som nitroglycerin kunne gå af hvert øjeblik med katastrofale konsekvenser efterfølgende. Med årene lærte de to at kontrollere elementet bedre (nogle vil sikkert være uenige med mig her), og det var guld værd for vores landshold. Man kan ikke bygge et hold op om fine teknikere og boldkunstnere alene – man må og skal have de spillere, som kan rive holdet op, når energien eller troen smuldrer undervejs. Tøftings og Gravesens personligheder repræsenterede noget lidt udansk – en nærmest sydlandsk ild, der aldrig rigtig fik ende i deres glødende kompetitive hjerter.

Denne spiller findes også i NBA – og han hedder Draymond Green! Som Tøfting og Gravesen gjorde det, laver han ind imellem ting, hvor man tænker, at det virker ulogisk.

Således også mandag nat, hvor Green fik en teknisk fejl allerede efter 67 sekunder af Conference finalen mod Houston Rockets.

Den geniale svinestreg

Man må kigge tilbage på de foregående 67 sekunder, inden man dømmer Green for hårdt for mandag nats forseelse. For James Harden satte i kampen lynhurtigt tre point for hjemmeholdet, hvorefter Warriors Kevin Durant i det efterfølgende angreb modtog et voldsomt block fra Clint Capela i modsatte ende. Harden drivede derefter igen mod kurven og lagde to point i, og så eksploderede Toyota Center og Houstons fans i jubel.

Rockets fans lugtede blod, og mestrene var i tovene ganske kort inde i første periode. Men så skruede Green bissen på. Efter Hardens scoring skubbe han ham hårdt, og endnu et skub i hals regionen blev sendt af sted med det samme bagefter.

“Uforståeligt og alt for voldsomt”, vil de fleste mene. Men Green fik sendt et signal i kampen. “Hertil og ikke længere!” På en måde, som de fleste sikkert aldrig helt kommer til at forstå, fik han sit hold på ret køl, og energien blev genetableret. Warriors vandt senere kampen med 119-106 og stjal dermed hjemmebanefordelen tilbage.

Træner Steve Kerr fortalte bagefter, at Green havde været overtændt, men forsvarskrumtappen var helt sikkert kalkuleret i sit angreb.

Man skal nok have spillet på topniveau for at forstå udfald som disse fra Green. Flere har sikkert gennem tiden rystet på hovedet af spillere som Laimbeer, Mahorn, Rodman og i dag eksempelvis Green og Beverley.

Når man skader en spiller, går det over stregen, men disse psykologiske spil i en kamp, er decideret gavnlige for flere hold. Hvem ville ikke hade at spille mod Draymond Green eller fra fodboldverdenen Gennaro Gattuso fra AC Milans tidligere storhold. Det er trygt at have spillere som disse i egen fold, og Tøfting og Gravesen var en kæmpe fordel for et dansk landshold tidligere. De bragte den konstante kraft med sig, og spillere som dem havde stort set aldrig udfald. Man kan altid regne med denne type atlet. Man får det samme hver gang, de går på banen – og det er ubetaleligt for et hold. Om man så kan acceptere deres adfærd eller ej!

En kamp vindes på flere fronter

Det man skal vide, inden man bander disse personligheder langt væk er, at en kamp vindes på flere fronter. Gravesen og Tøfting spillede med begge Laudrup brødre, og for at disse to kunne være lige de spillere, de var, så skulle der gøres et arbejde andre steder. Energien, gejsten, arbejdet og troen kom ikke fra de to boldartister. Den kom fra midtbanen og de to “skaldede hævnere”.

Sammenligner man med NBA-mestrene fra Golden State Warriors, så er der en grund til, at man kan have spillere som Steph Curry og Klay Thompson løbende rundt. De er fremragende på banen, men de er ikke personligheder, der psykologisk trækker andre op ved hårrødderne.

Dertil har man Draymond Green! Han kan ind imellem virke usympatisk og unødvendig i sin adfærd, men han udfylder en af de vigtigste roller på mestrenes mandskab. Han er den, man som Warriors fan må elske, mens alle andre hader ham. Han har med tiden lært at gøre de “unødvendige ting” på rette tid, og finalenederlaget til Cleveland for to år siden lærte ham ganske sikkert en lektie vedrørende timing.

Draymond Green bliver afgørende i udekampene mod Houston Rockets, hvor et fjendtligt rødmalet publikum vil gøre alt for at hyle mestrenes stjerner ud af den. Green er der, som Tøfting og Gravesen var der, for i hans lejr at passe på dem alle sammen!

 

Foto: Keith Allison – Flickr

 

Tag med på Fullcourts NBA-rejse til New York - Læs mere her

Mere fra Golden State Warriors