fbpx
Connect with us

FC Barcelona

Barcelona med dansk blod

Det er ikke hver dag, man hører om danske spillere hos FC Barcelona, men Fullcourt har fået en snak med Svend-Erik Skaaning, hvis søn opnåede at få lov at spille for storklubbens ungdomshold.

Foto: Svend-Erik Skaaning

Det er ikke hverdagskost, at vi snakker om danskere i Barcelonas basketafdeling. På fodboldsiden var der Mister aka Michael Laudrup, håndboldsiden har haft en del med Mikkel Hansen som Laudrups pendant.

På basketsiden var Christian Drejer i sine unge år forbi Barcelona, inden en skade satte et stopper for karrieren. Danmarks ukronede konge, der havde potentialet til at nå det forjættede land, NBA.

På ungdomssiden af dansk basket render en ung gut rundt i Aarhus. U12-spilleren, Oscar Fossum Skaaning, spiller til dagligt for Skovbakken, men sidste år fik han en oplevelse, de færreste blot tør drømme om, og som han sent vil glemme.

“Oscar spillede efteråret 2018 hos Skovbakken, men efter jul rejste hele familien – far, mor, storesøster, den ny lillebror og Oscar – til Barcelona, hvor jeg skulle være gæsteprofessor i et halvt år” fortæller Svend-Erik Skaaning, far til Oscar Fossum Skaaning, til Fullcourt.

Den basketverden, der ventede familien Skaaning, var dog en helt anden, end de var vant til fra de sociale og trygge rammer i Danmark, hvor konceptet ‘børnebasket’ er et stort fænomen.

“Det er ikke muligt at tilmelde sig FC Barcelonas ungdomshold, ikke engang til tryouts (prøvetræning, red.). Den eneste måde at komme i betragtning er ved at blive scoutet af en af klubbens mange talentspejdere og derefter gøre det godt til en prøvetræning”.

Når modstanderne er en anelse større end én selv.

Skulle spille sig ind i varmen

Oscar Skaaning begyndte i stedet på Barcelonas basketballskole. Skolen er relativt ny, og faciliteterne er ikke specielt prangende. Banen er udendørs, dog overdækket, men åben i siderne. Banen er en betonbane, og selv i Barcelona kan de åbne faciliteter være en kold fornøjelse om vinteren.

Den unge spiller, som sidsye år var u11-spiller, skulle træne tre gange om ugen á en time med klubbens u11-hold, men allerede efter én træning blev danskeren rykket op til u13-holdet, og efter en måned blev han indstillet til at skulle træne med u12-holdet på klubbens professionelle anlæg.

Det var selveste Robert Dueñas, Barcelona-legenden på 221 centimeter, der spillede ni sæsoner for den catalanske storklub, der fik øje på den lille, vævre dansker.

“Det gik godt for Oscar til prøvetræningen. Faktisk så godt, at han ikke blot blev tilbudt en plads for den kommende sæsons u12-hold, men faktisk blev indlemmet på u12-holdet med det samme”.

“Oscar skulle fortsat træne tre gange om ugen, men i stedet for at træne i en time ad gangen, blev træningsmængden sat op til tre og en halv time – én times skudtræning, halvanden time med forsvars- og angrebsøvelser og afslutningsvis en times fysisk træning”.

“Det blev nogle alvorligt lange dage for Oscar i den periode. Han var i skole fra 9-17, han måtte spise og klare lektier i bilen inden træningen, og oftest var han først hjemme omkring klokken ti om aftenen”.

Oscar Skaaning med Barcelona-legenden Robert Dueñas. 

Fik fornemmelsen for det professionelle liv

Træningen foregik på klubbens anlæg, Ciutat Esportiva Joan Gampar. Anlægget er både er indhegnet og bevogtet og huser klubbens hold i forskellige sportsgrene inklusiv fodboldholdet med Messi som den ubestridt største stjerne. Der var kun adgang for spillere, trænere og klubbens ansatte, så forældre og venner måtte pænt vente udenfor.

“Alt foregik på catalansk. Derudover er basket dernede slet ikke, som vi anskuer børnebasket herhjemme. Hvert hold har tilknyttet en cheftræner, et par assistenttrænere, en fysisk træner og en fysioterapeut. ”

“Træningsmængden var væsentligt større, men til gengæld skulle spillerne på ungdomsholdene, som bestod af 12 spillere, ikke betale kontigent eller tøj. Derudover blev alle omkostninger i forbindelse med stævnedeltagelse, blandt andet transport, hotelophold og restaurantbesøg ved overnatninger, betalt af klubben. ”

Få uger efter at Oscar Skaaning var startet i den mere professionelle ungdomsafdeling, skulle han igennem de obligatoriske lægetjek. En af klubbens læger og fysioterapeuter stod for undersøgelsen, der blandt andet omhandlede en tur på løbebånd med elektroder på kroppen.

Professionalismen oplevedes isærdeleshed i Barcelona. Oscar Skaaning fik et trackingsystem til at måle alle bevægelser, og da han fik en forstrækning i baglåret, blev han fortsat bedt om at møde op til træning, så han kunne tilses af klubbens læger og fysioterapeuter samt gennemføre en særlig træningsplan planlagt af den fysiske træner.

“Adgangen til den professionelle hjælp kom i den grad Oscar til gode. Normalt var han bare blevet sendt hjem med beskeden om at holde sig i ro, indtil han var klar igen” fortæller Svend-Erik Skaaning, der bifalder behandlingen af hans søn.

For det er ikke uden grund, at klubben investerer så meget i spillerne. Faciliteterne og behandlinen tiltrækker gode ungdomsspillere, og u12-holdet, som Oscar Skaaning var en del af, vandt suverænt u12-rækken.

“Efter at have vundet u12-mesterskabet i efteråret, blev Oscars u12-hold i foråret rykket op i u13-rækken. Han havde endelig fået sin spillerlicens og stod nu over for væsentligt højere spillere end ham selv. Det gjorde dog ikke noget med Oscars 154 centimeter, for det kompenserede flere af hans holdkammerater for med deres 185 centimeter. ”

“Deres hold vandt også u13-rækken og den efterfølgende Final Four turnering for Barcelona-området med lutter sejre. Ved det catalanske mesterskab vandt holdet komfortabelt med 60 og 40 point i kvart- og semifinalen.”

“Desværre gik der gummiarm i den i finalen, hvor de tabte med tre point. Meget sigende for klubben, så dukkede modstandernes mest dominerende spiller op ugen efter til træning med u13-holdet i Barcelona. ”

U13-holdet som Oscar Skaaning (i midten) blevet mestre med.

Glæder sig til gensyn

Oscar Skaanings sidste oplevelse med livet i Barcelona kulminerede i en international turnering i Albacete. En turnering, der var et stort samtaleemne i 2018, da den blot 12 årige Oliver Rioux, på 208 centimeter, var med. Rioux måler i øvrigt 218 centimeter nu og spiller for Real Madrids u13-hold.

Udover de spanske giganter deltog også storhold som Alba Berlin, Bayern München samt hold med et mix af gode spillere fra Europa, USA og Australien. Barcelona måtte “nøjes” med en plads i bronzekampen mod Real Madrid. Den blev til gengæld vundet med tre point.

“Nu er vi igen hjemme. Oscar har været glad for at se sine danske venner og træne i vante omgivelser under ledelse af blandt andet Jens Jensen og Mads Sigersted. Men der er nu noget særligt over at træne floaters, når en legende som Juan Carlos Navarro kommer og viser sit signaturskud.”

“Netop Navarro er blevet leder af ungdomsafdelingen, og på foranledning af Oscars træner er det blevet arrangeret således, at Oscar skal ned og træne to gange á en uge før jul og tre gange i foråret. Den sidste omgang er fra maj og helt frem til sommerferien. ”

En kæmpe stor oplevelse for en purung knægt fra Aarhus, der, sammen med familien, har ofret meget for at få en så fed oplevelse til at fungere. På trods af de mange skemalagte timer i døgnet og dermed begrænset fritid, så er Oscar Skaaning lykkelig for at have haft chancen for at udleve sin tidlige drøm.

“Det har været sjovt. Det har også været hårdt, men jeg har lært rigtig meget. Særligt forsvarsspillet og min håndtering af bolden” fortæller Oscar Skaaning om livet langt væk fra de trygge rammer hos Skovbakken.

“Alt i klubben foregår meget professionelt. Jeg var nervøs i starten, og det var svært med kommunikationen på catalansk, men trænere og holdkammerater tog godt imod mig. Det var fedt at træne og spille med dem, for de alle var super dygtige og seriøse.”

Som udefrakommende kan det også lyde som en voldsom omvæltning, og man kunne frygte, at så unge spillere ville knække nakken på at træne og leve basket. Det er dog ikke en frygt, Svend-Erik Skaaning har siddet med, og ham og hans kone havde da også aftaler på plads på forhånd for deres søn.

“Oscar har et stort energiniveau, og det er bare fint, at han bruger så meget tid på det frem for at se tv eller spille computer. Desuden har han så mange gode venner på holdet, så det har ikke været på bekostning af det sociale. Tværtimod.”

“Vi har desuden aftalt, at han må spille basket, så meget han vil, så længe han gør det godt i skolen. Jeg har aldrig selv spillet basket, så det er begrænset med input og modstand, jeg har kunne komme med. Til gengæld har vi kunne sørge for, at han spiser sundt, får tilstrækkeligt med søvn og at familieferier ikke ligger oven i basketcamps.”

Med det store arbejde, familien har lagt, i tankerne, så er den unge hovedperson heller ikke i tvivl om, hvad han vil med sin fremtid.

“Forhåbentlig kan jeg holde kontakten med Barcelona, så jeg kan komme ned og spille igen. Men jeg er glad for at være i Skovbakken. Jeg kunne godt tænke mig at spille i NBA, men det kræver vanvittigt meget og er nok ikke sandsynligt. Men i første omgang kan jeg tage turen forbi college.”

 

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Skribent på Basketligaen siden 2013. Dansk basket er den klare favorit, men der følges med i basket på internationalt plan både i NBA og Europa.

More in FC Barcelona