fbpx
Find os her

Basketligaens playoff er i gang, hvor der blandt de fire semifinalister skal findes to finalister. Basketligaen har i de seneste tre sæsoner bestået af otte hold, så alle holdene har været med i playoff. Grunden til at der ikke er flere hold i Basketligaen er, at det er en bekostelig affære, og flere af holdene har ikke kunne finde ressourcerne, der gør det muligt at være en del af Basketligaen.

Nedrykningsfinalen har derfor været sløjfet i de seneste sæsoner, og chancen for endnu færre hold i landets bedste række er desværre til stede. Traditionsklubben SISU trak stikket sidste år og lod sig nedrykke til 2. division, og tidligere på sæsonen meddelte Hørsholm, der også har været fast inventar i Basketligaen i mange år, at holdet lader sig nedrykke til 1. division, fordi klubben ikke har den nødvendige kapital.

En af de klubber, der forhåbentlig kan være på vej tilbage til Basketligaen, er BK Amager, der endte på 1. divisions tredjeplads. Holdet har slået Aalborg Vikings i kvartfinalen og skal nu møde EBAA i semfinalen. BK Amager har tidligere været med helt fremme i medaljekampen, men har i de seneste sæsoner været i den næstbedste række.

Head coach og sportschef i klubben, Almir Zeco, har bemærket situationen i Basketligaen, hvilket han i den grad begræder.

“Det er virkelig ikke særlig godt, at klubberne bliver nødt til at fravælge Basketligaen på grund af dårlig økonomi. Det skete med SISU sidste år, og i år er det så Hørsholm. SISU og Hørsholm er begge traditionsklubber i Danmark, og det vil være et stort tab for dansk basket.”

“Dansk basket er blevet mere professionelt og langt mere konkurrencedygtigt, så det kræver mange ressourcer, sponsorer og en professionel organisation. Man skal huske, at både SISU og Hørsholm har haft ligahold på både  herre- og damesiden, hvilket helt sikkert har været en del af de økonomiske problemer.”

Der er ambitioner på Amager, men…

Almir Zeco er nu i Amager, hvor klubben gerne vil være økonomisk ansvarlige, for Almir Zeco erkender, at der var udfordringer allerede dengang han selv var i SISU.

“Jeg var selv head coach i SISU i fem år og kender alt til de problemer, der var. Folk forventer, at klubber som SISU og Hørsholm skal kæmpe med i ligaen, men der var bare hold med flere penge og en større organisation.”

“Min pointe er, at  klubberne bliver nødt til at opbygge et hold samtidig med, at de opbygger en organisation, er tålmodige og ikke forventer, at resultaterne kommer hen over natten.”

“Der bliver også stillet nogle krav til holdene, hvis de vil spille i Basketligaen, og jeg synes faktisk, det er helt fint, at der er nogle kriterier, klubberne skal leve op til. Jeg er sikker på, at klubberne og forbundet i fælles forening laver den bedste model, der kan skabe en konkurrencedygtig og attraktiv liga, som samtidig kan hjælpe klubberne med at vokse.”

Almir Zeco har været træner i BK Amager i den seneste sæson i 1. division, men med hans baggrund hos blandt andet SISU kender han alt til livet i Basketligaen. Han og klubben er derfor meget påpasselige med ikke at tage for store skridt af gangen, der på sigt kunne få alvorlige konsekvenser for klubben.

Klubben har tidligere været i Basketligaen, hvor holdet gennem flere sæsoner var en del af toppen. Dengang blev det til bronzemedaljer og en enkelt pokaltriumf. Der kræver dog ressourcer at være med, hvor det er sjovt, og derfor vil ledelsen hos Amager ikke sætte klubben i en presset situation igen.

“For 7-8 år siden var BK Amager i en lignende situation a la Hørsholm og SISU. De havde et hold både i den bedste herre- og damerække, og organisationen var ikke stærk nok til at følge med, mest fordi der skal investeres så meget tid og energi for at kunne udvikle klubben.”

“Kvindeholdet var meget stærkt, og på herresiden havde man en god historik for at producere egne talenter, men klubben havde ingen strategi og kun en lille gruppe af sponsorer og mennesker, der styrede klubben.”

“I år har vi en talentfuld gruppe spillere, og et fokuspunkt der hedder at udvikle både klubben og spillerne individuelt. Vores langsigtede mål er at rykke op i Basketligaen, men som jeg hele tiden har sagt, så kræver det et godt hold på banen og et endnu bedre hold uden for banen.”

Basketligaen har brug for flere hold

Med det nuværende antal ligahold så vil de fleste danske basketfans nok håbe, at man inden for en overskuelig fremtid vil kunne finde BK Amager i Basketligaen, så der ikke bliver behov for, for mange kampe mod de samme hold i grundspillet, men Almir Zeco vil ikke stille nogen garantier for, hvornår det eventuelt kan være.

“Det tager tid at gøre klubben klar både på og uden for banen, så på nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige, om der går et, tre eller fem år. Vi har fokus på at udvikle vores spillere og samtidig håbe på at tiltrække talentfulde spillere fra andre områder af København.”

“Vi har også en masse gode trænere i BK Amager, men det er også vigtigt, at alle er placeret de rigtige steder for at kunne udvikle de unge spillere bedst muligt. Vi er i gang med at skabe nogle retningslinjer for vores kultur og måde at udvikle spillere på i klubben, som vores trænere skal følge. Det er en lang proces, men jeg er sikker på, det vil give os gode resultater på sigt.”

Husk du kan se Basketligaen live på fanseat.com

Skribent på Basketligaen siden 2013. Dansk basket er den klare favorit, men der følges med i basket på internationalt plan både i NBA og Europa.

Mere fra Basketligaen