fbpx
Find os her

Sidste sommer startede den nye FIBA-kalender, hvor landsholdene i stedet for kun at spille om sommeren, også skulle i aktion midt sæsonen.

Dette skete som led i et større ønske fra FIBA, om at sætte mere fokus på landsholdene og give fans mulighed, for at se deres landshold på egen hjemmebane.

Udover at indføre landsholdsvinduer midt i sæsonen, er strukturen også blevet ændret. I dag skal ALLE lande igennem en kvalifikation for at nå til en slutrunde til forskel for tidligere.

Før i tiden gik landsholdene nemlig videre til hhv. EM, VM og OL på baggrund af resultaterne og placeringer ved forhenværende slutrunder.

Alle fans havde derfor ikke mulighed for at se deres landshold i aktion på hjemmebane, da de ikke spillede i kvalifikationsturneringer. Det var kun muligt at se en kamp eller to, hvis landsholdet spillede en træningsturnering eller træningskampe på hjemmebane før en slutrunde.

I øjeblikket virker det dog til at de mindre nationer i højere grad nyder godt af ændringerne, i forhold til de store nationer.

Landsholdene plukker spillere fra tredje hylde

Kvalifikationsvinduer i midten af sæsonen, har været en fantastisk initiativ fra FIBA’s side, til at give basketball fans en bedre mulighed for at følge landsholdene.

Dette kan i den grad også føles på tilskuertallene. Problemet er dog bare at de store nationer lider i kvalifikationen akkurat som forventet.

Det er svært at forestille sig et VM uden store basketball nationer som Kroatien, Letland, og de forsvarende europamestre fra Slovenien. Dette scenarie truer til at kunne blive en realitet, og der hersker i øjeblikket surrealistiske foreholde i kvalifikationen til VM.

Profiler fra NBA har for lang tid siden fået en No-Go til at forlade NBA, midt i sæsonen og spille for landsholdet, og det samme er sket i Europa og i EuroLeague, hvor langt de fleste også har fået et nej fra klubberne.

Mange landshold har i denne anledning været nødsaget til at plukke spillere fra henholdsvis tredje og i nogle tilfælde fjerde hylde, for at udfylde truppen.

Overraskelserne hober sig derfor op på stribe i disse dage ved VM-kvalifikationens første runde.

Fem store overraskelser fredag aften

I går fredag, blev der spillet i alt 16 kampe i VM-kvalifikationens første runde, for europæiske lande, hvoraf vi var vidner til hele fem store overraskelser.

Den største af dem alle var Kroatiens nederlag på 56-58 til Rumænien, på egen hjemmebane i Zadar. Med nederlaget har kroaterne rent faktisk tabt samtlige tre kampe i gruppen. Dette er dog langt fra det værste for kroaternes vedkommende.

Med tre kampe tilbage i første runde indtager de i øjeblikket fjerdepladsen, som IKKE giver en billet til videre avancement.

En anden overraskelse var Sverige, som på hjemmebane foran et rekordantal tilskuere (7,500), i den svenske hovedstad Stockholm slog Tyrkiet med resultatet 59-58.

Letland var heller ikke heldige mod Ukraine, eftersom de slog dem med overbevisende 68-82, imens Island slog Finland 81-76 på hjemmebane.

Viceverdensmestrene fra Serbien led også en dårlig skæbne, da de tabte til Tyskland med 79-74, på udebane i Frankfurt.

Sidst men ikke mindst, skal Spanien også nævnes eftersom de var tæt på en katastrofe, da Hviderusland var ved at slå spanierne på hjemmebane i Minsk fredag aften. De mange-dobbelte europamestre fik akkurat en sejr med sig hjem med resultatet 82-84.

Med denne udvikling kunne det se ud til at vi til VM måske kan komme til at se nationer, som under normale omstændigheder aldrig nogensinde ville have haft en chance for at være der. Der er dog langt vej igen.

I anden runde fordeles de 24 hold, som går videre fra første runde, i fire grupper. Her går kun de fire bedste videre fra hver gruppe, og i alt 12 hold til VM i Kina i 2019.

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Mere fra FIBA