evn-dk
Fullcourt
23. maj 2015 - 9:00

FIBA World Cup 2019 i Kina eller på Filippinerne

Foto: Bongbong Marcos - Flickr - Philippines Arena

VM-finalen foran 55.000 vilde Filippinere? Ja hvorfor ikke – Indenfor en de kommende måneder vil FIBA komme med den endegyldige beslutning om hvor det næste Basketball VM (FIBA World Cup) skal afholdes.

Den 16. marts 2015 blev det bestemt at VM i 2019 skal afholdes i Asien. Siden da har både Kina og Filippinerne budt ind som mulige kandidater, og er ligeledes blevet godkendt. Hvilket af de to lande, der ender med at skulle afholde slutrunden vil dog først blive besluttet i indenfor de kommende måneder. Det land der afholder VM-slutrunden får desuden automatisk en plads i turneringen.

Filippinerne har tidligere været værter for VM i Basketball tilbage i 1978 med succes, og har erfaringer med afholdese af FIBA Asia Championships (Det Asiatiske mesterskab) i 1960, 1973 og 2013.

Kina har omvendt aldrig afholdt en slutrunde ved VM, men får i år mulighed for at være værter for FIBA Asia Championships for femte gang.

Både Tyskland, Tyrkiet og Qatar havde budt ind på at afholde VM-slutrunden i 2019, men deres kandidaturer blev rykket frem til 2023, hvor de har mulighed for at få værtskabet. Tyskland er desuden én af værterne ved Eurobasket denne sommer – Læs mere om EM ved at klikke her.

Har Filipinerne Arenaer nok?

Det korte svar er JA, det har de i den grad. Basketball er en utrolig populær sport på Filipinerne, og sporten har udviklet sig enormt meget de seneste par år. Den helt store gennembrud fik landet i 2014 i Spanien, hvor landsholdet blev et hot emne til slutrunden, på grund af deres deres vanvittige spillestil – Læs mere om det ved at klikke her.

Planen er at hvis VM skulle komme til Filippinerne vil de nedstående arenaer stå på listen, som destinationer for verdens landsholds. Arenaer som FIBA rent faktisk allerede har inspiceret og godkendt.

Mall of Asia Arena med plads til 15.093 tilskuere, SMART-Araneta Coliseum med plads til 14.711, og den vanvittig store Philippine Arena, der har plads til svimlende 55.000 tilskuere (Se billedet foroven). Udover disse tre er planen at to yderligere arenaer skal stilles til rådighed. Hvilke to, er endnu ikke på plads endnu.

Ændring af dato, og format ved VM

Den skarpe læser vil bemærke at det næste FIBA World Cup er skubbet fem år frem, istedet for de traditionelle 4 år. Grunden til dette er at slutrunden på denne måde ikke afholdes samme år som VM i fodbold.

Udover dette vil der i 2019 ske en ændring i formatet og antallet af deltagere til VM. Listen ændres fra 24 til 32 hold. En ændring der skal gøre det nemmere for de små landshold at komme til VM. Vinderen ved de Olympiske lege vil desuden ikke få direkte adgang til VM, som det tidligere har været tilfældet, og der ville heller ikke være adgang via. Wildcards som tidligere.

Kvalificering til VM kommer til at foregår via. kvalifikationsrunder som vil foregå på en periode af to år. Netop dette frygtes at skulle blive et problem, da de største europæiske klubber og ligaer i øjeblikket kæmper en kamp mod FIBA i og med at de ikke ønsker at lade deres spillere frigiviet til landskampe midt i sæsonen. Læs mere om striden mellem ULEB og FIBA ved at klikke her.

-

Seneste nyheder