fbpx
Connect with us

Optakt til Euroleague runde fem, gruppe C og D:

Vi er nået til sidste kamp af første rundes første halvdel.
Hele to topopgør finder sted i gruppe C og D når femte runde af denne sæsons Euroleague løber af stabelen.
I gruppe C er det topholdene Lokomotiv Kuban (1) og FC Barcelona (2) der tørner sammen hos sidstnævnte, mens gruppe Ds tophold CSKA Moskva (1) og Unicaja Malaga (2) mødes i Moskva.

Disse to storkampe vil vi have fokus på, i denne optaktsartikel til gruppe C og D. De to opgør vil have deltagelse af alle tre tilbageværende ubesejrede hold, da hverken Kuban, CSKA eller Malaga endnu har lidt nederlag i årets turnering. Mindst ét af holdene vil ikke længere være ubesejrede efter denne runde…

FC Barcelona – Lokomotiv Kuban:
Vi starter i gruppe C, hvor Barcelona skal forsøge, at fortsætte den stime man har været i, siden man tabte i første runde. Siden har spillet – og resultaterne – set gode ud, og både den spanske liga og Euroleague har budt på lutter sejre for katalanerne siden. Helt præcist er det blevet til fem sejre ud af fem mulige i ligaen, som man fører, og tre sejre ud af fire i Euroleague gruppen, hvor man kun er overgået af torsdag aftens modstander, Lokomotiv Kuban.
De har overrasket positivt i turneringen, hvor de har vundet fire ud af fire kampe, og dermed er fuldt fortjent nummer et. Helt så overbevisende har man ikke været i den hjemlige multinationale østeuropæiske VTB United Leagye, hvor man efter seks kampe blot har vundet halvdelen, og ligger nummer syv ud af 16.

Det bliver altså et opgør mellem et mandskab der er ubesejret i den hjemlige liga, mod et hold der er ubesejret i Europa. Herfra er troen på hjemmesejr dog størst, dels pga. hjemmebanefordelen, men også fordi den generelle form virker bedre hos Barca end hos Kuban samlet set.
Den favoritvurdering er bookmakerne enige i, og du kan få odds 1.20 (Bet365) for et-tallet og 5.65 (NordicBet, Betsafe) for to-tallet. Der er altså lagt op til tronskifte i gruppe C, men du kan være sikker på, at Kuban ikke vil give førstepladsen fra sig uden kamp. Det bliver uhyre spændende, og vi kan kun anbefale at du tuner ind på kampen på euroleague.tv i aften kl. 20:45.

Inden vi forlader kampen helt, tager vi lige et kig på de to holds profiler. For gæsterne har den amerikanske point guard Malcolm Delaney været en af turneringens allerbedste hidtil. Hans effektivitet er i gennemsnit på +21,25, og det er pt. det tredjebedste i turneringen. Samtidig er han nummer tre på turneringens topscorerliste med 18,75 point pr. kamp.
Derudover har den tidligere NBA-spiller, den spanske forward Victor Claver (Portland Trail Blazers 2012-2015), været en vigtig bidragsyder. Pt. er han turneringens 16. bedste spiller, målt på effektivitet (+16,5).
Hos hjemmeholdet har profilerne ikke været helt så meget på banen som Kubans bedste. F.eks. er Justin Doellman og Ante Tomic pt. blot nummer 17 og 25 på effektivitetslisten som Barcelonas to bedste, med hhv. +16,33 og +14,75 i snit pr. kamp.
Til gengæld har deres point guard, NBA-veteranen Carlos Arroyo fra Puerto Rico, hidtil været turneringens sjettebedste tre’er-skytte, med hele 53,3% ramte af sine tre’er-forsøg.

Carlos Arroyo - Keith Allison - Flickr

Carlos Arroyo da han spillede for Miami Heat – Foto: Keith Allison

De to øvrige opgør i gruppe C, byder på opgør i Izmir og Athen. I Izmir kommer Zielona Gora på besøg hos Karsiyaka, i et opgør som hjemmeholdet bør vinde. De polske gæster beviste dog i sidste runde, ved at besejre de græske giganter Panathinaikos, at man ikke må undervurdere dem.
I Athen er det netop Panathinaikos der skal i aktion, når de får besøg af Zalgiris Kaunas. Zalgiris har vundet to kampe ud af fire, og lever – med deres nuværende tredjeplads – nogenlunde op til, hvad man på forhånd kunne have forventet af dem. Panathinaikos har derimod slet ikke levet op til de massive forventninger der var til dem inden turneringen gik i gang. Med én sejr i fire forsøg, har grækerne kniven for struben, og er pisket til at vinde hjemme i Olympic Indoor Hall.
De to kampe spilles begge fredag aften, hhv. kl. 18:45 og 20:45.

CSKA Moskva – Unicaja Malaga:
Det helt store opgør i gruppe D er naturligvis kampen mellem de ubesejrede CSKA, der får besøg af Malaga. Både i VTB og Euroleague har CSKA været forholdsvist suveræne i år, og som vi har omtalt flere gange, ligner det et hold der kan blive den helt store oplevelse på den europæiske scene denne sæson. Det er blevet til fem sejre i seks forsøg i den hjemlige liga, og som bekendt fire ud af fire i Euroleague. Malaga har opnået samme imponerende resultater i Euroleague, mens det har knebet lidt mere hjemme i den stærke spanske liga. Her ligger man lidt skuffende nummer ni ud af 18, med tre sejre i fem kampe.

Umiddelbart ligger sejren nok også til hjemmeholdet, der ikke viser nogle tegn på, at skrue ned for det meget høje, stabile niveau man har leveret indtil videre, mens Malaga måske stadig kan få skudt i skoene, at deres fire sejre i årets Euroleague, er kommet i hus på en lidt billig baggrund, mod hold der ikke just er i den europæiske superliga pt. Jovist er Maccabi Tel Aviv i gruppen, men de har indtil videre slet ikke vist sig som den trussel de var for bare få år siden, hvor de var coachet af nuværende Cleveland Cavaliers coach David Blatt.
Ikke desto mindre, ér fire sejre i træk i Euroleague – lige meget hvad – imponerende, og skulle det lykkes for spanierne at tage sejren med fra den russiske hovedstad, vil de først for alvor have bevist, at de er et hold man skal regne med.
Spørger du bookmakerne, er CSKA dog klar favorit. Der gives odds 1.14 (Bet365) for hjemmesejr og 7.00 (Unibet) for to-tallet.

Hvad de to holds profiler angår, må vi for CSKAs vedkommende ty til gengangere. Nando de Colo og Milos Teodosic må og skal igen fremhæves som sit holds vigtigste spillere, og den backcourt er det simpelthen svært at forestille sig nogle modstandere i Europa matche pt. Det viser sig også tydeligt i statistikkerne, hvor begge er i top fem på effiktivitetslisten, Teodosic lige så på assist-listen og de Colo på topscorerlisten (hvor Teodosic er sekser).
Hvor Unicaja Malaga måske ikke på samme måde har profiler der springer i øjnene på helt samme måde, har de til gengæld vanvittigt dygtige skytter, og det er virkelig her, at russerne skal forsøge at stoppe deres modstandere, hvis de ikke vil rende ind i et overraskende nederlag. Daniel Diez skyder vanvittige 63,64% fra tre’eren (næstbedst i Euroleague pt.), mens deres Richard Hendrix og Mindaugas Kuzminskas er nummer ét og to på listen over de bedst skydende fra to-points afstand, hvilket jo må siges at være ganske iøjefaldende.

Kampen er kl. 18:00 fredag aften.

Mindaugas Kuzminskas - Litauen - Eurobasket 2015 - FIBA - Ciamillo Castoria - Ceretti

Mindaugas Kuzminskas i aktion for Litauen til EM i sommers (hvor man vandt sølv) – Foto: © FIBA – Ciamillo Castoria – Ceretti

Udover denne brandkamp, spilles der to kampe i gruppe D denne runde. Torsdag aften kl. 20:15 tager Maccabi Tel Aviv imod tyrkiske Darussafaka, i en kamp der skal vindes for israelerne, hvis ikke man vil sakke alvorligt bagud i kampen om de fire adgangsgivende pladser til turneringens top 16 fase.
Et godt døgn senere, fredag 20:30, er de tyske mestre Brose Baskets på besøg hos de italienske ditto, Dinamo Sassari. Brose er pt. tre’er i gruppen med sejre i halvdelen af de fire afviklede kampe, mens Sassari er sidst med lutter nederlag.

Foto: Rudolf Getel

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

More in EuroLeague