fbpx
Connect with us

Blog

Panathinaikos angriber EuroLeague med den stærkeste trup i årevis

Panathinaikos har opbygget en fantastisk trup for den kommende sæson og er store favoritter til at slutte af i toppen af EuroLeague for første gang i mange sæsoner.

Foto: paobc.gr

Siden legendariske Zeljko Obradović, som vandt fem EuroLeague-titler med Panathinaikos, forlod klubben i 2012, har grækerne ikke været den samme magtfaktor i Europæisk basketball. I denne sæson er der dog fornyet håb.

Resultaterne har talt deres tydelige sprog for den græske traditionsklub. Selvom at holdet har vundet den græske liga fire gange de seneste seks sæsoner, så har holdet ikke været i Final Four i Euroleague siden 2011/12 sæsonen. Dette var året efter at de vandt titlen i 2010/11.

Når alt kommer til alt, er det netop disse resultater som giver prestige på verdensscene, nemlig i EuroLeague.

I sidste sæson kom frustrationerne sågar også frem udenfor banen, da ejeren Giannakoupolos skabte stor polemik, og truede med at trække PAO ud af Europas bedste klubturnering EuroLeague.

Heldigvis er den græske temperament kølet af, og i øjeblikket virker det til at Giannakoupolos er faldet til ro, og det det er der også kommet på både på træner- og spillerbænken.

Stabiliteten er på vej tilbage

Klubben har udskiftet flere trænere pr. sæson de seneste fem år, og de store profiler har derfor også langtfra ønsket at komme til Athen, hvor hverken spillere eller trænere har fået arbejdsro.

For to år siden kom der dog endeligt stabilitet på trænerbænken med spanske Xavi Pascual, bag roret. Spanieren sagde farvel til FC Barcelona efter ni sæsoner, og velkommen til en goddag til Athen og traditionsklubben Panathinaikos.

Her har han nu været i to sæsoner, hvor han begge gange har ført holdet til kvartfinalerne. I et øjeblik så det da også ud som om at Panathinaikos igen ville vende tilbage til europas basketball højdepunkt, Final Four, da de slog Real Madrid med 95-67 i kvartfinalen sidste sæson.

Spanierne rejste sig dog fra støvet, og vandt de næste tre kampe i træk på deres vej, til først og fremmest Final Four, og derefter finalen, og titlen.

Istedet for at fyrre Pasqual, som længe har været fremgangsmåden i Athen, så valgte klubben at beholde ham denne sommer. En positiv udvikling eftersom Pasqual nu kan arbejde videre med projektet, der forhåbentligt og formentligt kan skabe et bedre resultat i år.

Store profiler hentet til klubben

Grunden til den store forventning om succes i den kommende sæson, kommer på grund af det fantastiske arbejde de grønne har lavet henover sommeren.

Panathinaikos har hentet en kombination af gamle kendinge og nye store profiler, der tilsammen forventes at kunne skabe store resultat i den kommende sæson, for første gang i mange år.

Tilgang Position Tidligere klub
Stephane Lasme C Unics Kazan
Georgios Papagiannis C Portiand TrailBlazers
Ioannis Papapetrou F Olympiacos
Keith Langford SG Rishon Lezion
DeShaun Thomas F Panathinaikos
Vangelis Sakellariou SG Panionios
Afgang Position Ny klub
Kenny Gabriel PF Türk Telekom
Chris Singleton PF Barcelona
Mike James PG Olimpia Milano
Zach Auguste C Galatasaray
Marcus Denmon SG Zhejiang Golden Bulls
Adreian Payne PF/C
KC Rivers SG/F

En af dem der er hentet ind er Stéphane Lasme, som kommer fra en sæson hos russiske UNICS Kazan. Sidste gang han var at finde i Panathinaikos trøjen spillede den 35-årige center to af sine bedste sæsoner i karrieren. Samme niveau kan man dog formentligt ikke helt forvente af ham i dag.

Den to-dobbelte Alphonso Ford topscorer i EuroLeague fra 2014 og 2017, samt EuroCup topscorer i 2015 er også kommet til Athen. Ja det er korrekt, guarden Keith Langford er tilbage i EuroLeague efter at han sidste år var at finde hos Maccabi Rishon i Israel.

Deshaun Thomas er også hentet til klubben efter en god sæson med Maccabi Tel Aviv sidste år, hvor han spillede sin bedste sæson i EuroLeague

En anden spændende profil, som Panathinaikos har hentet, er den unge Ioannis Papatrou. Den 24-årige græker tog denne sommer det forbudte skifte fra Olympiacos, og har formået at trække en del overskrifter.

Sidst men ikke mindst har centeren Georgios Papagiannis valgt at vender tilbage til PAO efter tre sæsoner, eftersom han ikke har set meget spilletid i NBA. Sidste sæson var han at finde hos Portland Trailblazers.

Udover de nye navne har Panathinaikos beholdt spillere med en del erfaring i form af blandt andet James Gist, Nikos Pappas, Matt Lojeski og Thanasis Antetokounmpo.

Sidst men ikke mindst valgte Nick Calathes at skrive under på en kontraktforlængelse med PAO til og med sæsonen 2020–21, til en værdi af 6,5 mio euro. En vigtig spiller som spillede sin livs sæson sidste år, og har vist sig som en ægte leder og Xavi Pasqual’s udstrakte hånd på banen.

Truppen 18/19
PG Nick Calathes Lukas Lekavicius Georgios Kalaitzakis
SG Keith Langford Nikos Pappas Vangelis Sakellariou
SF Ioannis Papapetrou Matt Lojeski Thanasis Antetokounmpo
PF James Gist DeShaun Thomas Kostas Mitoglou
C Stephane Lasme Georgios Papagiannis Ian Vougioukas
Træner Xavi Pascual

Du kan også se hele Baskonia’s trup på EuroLeague’s hjemmeside ved at klikke her.

Favoritter til at ende i toppen

Får spillerne og træneren den fornødne ro på banen i denne sæson ville det ikke være den største overraskelse hvis PAO stod ved Final Four i maj måned i Vitoria-Gasteiz for første gang i rigtig mange år.

Fenerbahce og CSKA Moscow er sæsonens store favoritter til at nå Final Four, og lige efter kommer vi til at se Real Madrid og netop Panathinaikos forsøge at slå de to favoritter af pinden.

Sæson Turnering Rekord Placering
2017-18 EuroLeague 20-14 Playoffs
2016-17 EuroLeague 19-14 Playoffs
2015-16 EuroLeague 15-12 Playoffs
2014-15 EuroLeague 13-15 Playoffs
2013-14 EuroLeague 14-15 Playoffs
2012-13 EuroLeague 17-12 Playoffs
2011-12 EuroLeague 14-9 Semifinalen
2010-11 EuroLeague 16-6 Mestre
2009-10 EuroLeague 10-6 Top 16
2008-09 EuroLeague 17-5 Mestre
2007-08 EuroLeague 15-5 Top 16
2006-07 EuroLeague 20-4 Mestre
2005-06 EuroLeague 16-7 Playoffs
2004-05 EuroLeague 15-10 Semifinalen
2003-04 EuroLeague 9-11 Top 16
2002-03 EuroLeague 14-6 Top 16
2001-02 EuroLeague 19-3 Mestre
TOTAL: 263-154

Køb dit NBA-gear her

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

More in Blog