fbpx
Connect with us

ASVEL

EuroLeague indfører ny skævvridning i Europæisk basketball

EuroLeague laver en ny strukturændring fra sæsonen 2020/21 der gør det endnu sværere for de europæiske klubber at blive en del af det fine selskab.

Foto: Igor Martín – Baskonia.com

En ny æra starter for EuroLeague til næste år. En sætning man nærmest er ved at vænne sig til at skrive de seneste par år, eftersom EuroLeague med korte intervaller, har ændret turneringsstrukturen i flere tilfælde.

Til næste år, kommer endnu en ændring. Denne gang en stor en af slags, og måske den største i turneringens historie, som langt fra er faldet i god jord rundt omkring i Europa, da det kan vælte økosystemet i europæisk basketball.

Fra år med sæsonen 2020/21 er der nemlig visse regler som træder i kraft. Hele to pladser i EuroLeague kommer i fremtiden til at gå til EuroCup hold, til forskel for de seneste år, hvor det kun har været et.

Det ene af de to hold som slutter højest i turneringen og helst i playoff, beholder samtidigt deres plads i EuroLeague sæsonen efter. I såfald vil kun EuroCup vinderen få en plads i EuroLeague året efter, og dermed ikke to.

Ingen direkte adgang – Kun wildcards

Den største ændring af dem alle, er dog at turneringen i fremtiden ikke længere kommer til at give direkte pladser til vinderne af de nationale turneringer.

Før i tiden var det ACB Liga, VTB Liga og ACB Liga. Istedet bliver disse pladser lavet om til wildcards, i alt tre styks. I de tre er de to wildcards som allerede er givet ud til ASVEL Villeurbanne og FC Bayern Munich ikke inkluderet. De to klubber fortsætter som hidtil på deres wildcards.

Som et underpunkt i den nye aftale og ændring, er der angivet at ABA League har en prioritet til at få én af de tre wildcards, eftersom ligaen hverken har et A-licens hold, eller en klub med en fler-års-aftale med EuroLeague.

Herudover kommer EuroLeague til at stille langt mere strikse regler omkring økonomi overfor klubberne end det er set tidligere.

For at summere alle ændringerne betyder det at adgangen til europas bedste klubturnering EuroLeague fra næste sæson kommer til at se således ud:

  • 11 A-Licens klubber (Fenerbahce, Anadolu Efes Istanbul, Real Madrid, FC Barcelona, Baskonia, CSKA Moscow, Maccabi Tel Aviv, Olympiacos, Panathinaikos, Olimpia Milano, Zalgiris)
  • 2 Wildcard til ASVEL Villeurbanne og FC Bayern Munich
  • 2 EuroCup licenser (De to finalister)
  • 3 Et-årige Wild Cards

Alt dette betyder at EuroLeague endnu engang laver en ændring, der gør turneringen til et mere lukket selskab end hidtil. 

Samtidigt trækker turneringen sig yderligere væk fra de europæiske ideologier, da de nationale mesterskaber endnu en gang mister værdi, da vinderne af de nationale turneringer ikke nødvendigvis gør sig egnede til at spille i europas fineste selskab.

Den spanske liga har så sent som i dag fordømt ændringerne, og kalder dem uacceptable i forhold til vedligeholdelsen af europæisk basketball.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

More in ASVEL