Find os her

Det koster penge at spille i Europa, men det, som Bakken Bears har gang i, er alle pengene værd. Nej, lad mig lige lige omformulere det. Det er mere værd, end hvad den almindelige dansker og basketballfan går og tror til dagligt!

Det har haft økonomiske konsekvenser for Bakken Bears at lege med de store drenge i Europa i de seneste mange sæsoner. Bundlinjen har vist røde tal med et underskud, som er vokset og vokset. Nogle har peget fingre, imens andre ikke har givet det en større eftertanke.

Udover det har der været konsekvenser på spillersiden og på kampene i den hjemlige turnering, Basketligaen. Holdet har måtte disponere anderledes med brugen af spillere, og nogle kampe har de tabt.

Javist har alt en pris, men i sidste ende betaler det sig. Det gør det også for både Bakken Bears og ikke mindst hele basketball-Danmark.

Det som det danske basketballforbund, Basketligaen, klubberne, spillerne og alle basketballfans i Danmark derfor burde gøre, er at respektere aarhusianernes valg og ikke mindst mod, og sige tak. Mange, mange tak!

Fordi det som Bakken Bears har gang i, ikke kun har gavnet klubben selv, men tværtimod hele sporten i Danmark.

Danmark var et ukendt ‘land’

Hvis man for få år siden spurgte i Europa om dansk basketball, var det ikke ligefrem den store klokke, der ringede hos de europæiske ligaer, klubber, basketball-entusiaster og journalister.

Dansk basket har ikke været gode til at eksponere sig selv udadvendt mod Europa, og de begrænsede muligheder for at følge dansk basket i Europa har holdt udviklingen tilbage.

Ligaen mangler stadig en bedre eksponering på det europæiske marked, både i forhold til bredere dækning med video og flere aktiviteter på diverse sociale medier. De huller har Bakken Bears dog trods alt forsøgt at lukke med deres europæiske aktiviteter – hvilket har virket.

Til Final Four i EuroLeague i Istanbul sidste år oplevede jeg for første gang, at kendskabet, og ikke mindst interessen, var blomstret, eller at den ihvertfald var tilstedeværende.

Flere europæiske kollegaer fra diverse lande og medier spurgte nemlig ind omkring netop Bakken Bears, deres spillere og den danske liga, efter aarhusianernes deltagelse i Basketball Champions League i sidste sæson.

Dette er et fænomen, der er fortsat i løbet af denne sæson, og som er steget især i den seneste tid, hvor Bakken har leveret rigtig flotte resultater i Europa, hvilket er fantastisk!

Tiden må vise, hvor langt Bakken Bears’ eventyr kan blive i Europa – Foto: FIBA Europe Cup

Bakken Bears’ eventyr-sæson

Siden 2004 har Bakken Bears jævnligt draget ud på europæiske togter. I alt ni gange har det danske storhold deltaget i europæiske turneringer og spillet i alt 76 kampe. De sidste fem sæsoner har de været en fast deltager i europæiske turneringer.

I år er de igang med den bedste sæson nogensinde i klubbens og ikke mindst dansk basketballs historie. Det er det rene eventyr at følge, hvor kun tiden vil vise, hvor fantastisk en historie, det egentligt kan blive til.

Aarhusianerne startede sæsonen med et forsøg på at kvalificere sig til Basketball Champions League, men fejlede. Dette virker dog i øjeblikket langt fra som en skuffelse, eftersom klubben har haft en stor sæson i FIBA Europe Cup.

Bakken Bears kvalificerede sig nemlig videre fra første runde i turneringen, og de har ligeledes imponeret i anden runde.

Med en enkelt kamp tilbage fik de deres fjerde sejr ud af fem mulige i anden runde. Derfor var den sjette og sidste kamp uden betydning, da Bakken Bears var sikre på videre avancement.

Videre efter sejr mod topklub

Sejren der gav Bakken videre avancement, kom i hus mod det montenegrinske storhold Mornar Bar, som blev besejret efter overtid, med resultatet 76-87 på udebane i Bar, Montenegro.

Et ikke hvilket som helst-hold, eftersom montenegrinerne i øjebliket kæmper om top-4 pladserne i ABA League, mod storhold som Buducnost, Cedevita og EuroLeague mandskabet Crvena Zvezda!

Det er et hold, der er sikre på en plads i den næstbedste europæiske klubturnering, EuroCuppen, til næste sæson. Samtidigt har de stadigvæk en mulighed for en plads i EuroLeague, hvis de vinder ABA League-mesterskabet. Jeg gentager, et ikke hvilket som helst-hold!

Med sejren var Bakken Bears som sagt videre til tredje runde i turneringen på trods af, at de tabte den sidste kamp til Szolnoki Olaj.

Den næste runde, der er på programmet, er play-offs, som er en knock-out-fase. Med denne succes har Bakken Bears skrevet historie på det klubmæssige plan, men endnu vigtigere på det nationale plan.

Et dansk hold har aldrig nogensinde været så langt inde i turneringen, hvilket er en enorm triumf. Bakken Bears har i denne sæson brudt flere af deres egne rekorder, og sæsonen vil gå direkte i historiebøgerne.

I næste runde er Bakken Bears parret med det lettiske storhold Ventspils, hvor den første kamp spilles på udebane i Letland den 7. marts.

Ventspils har en lang historie i diverse europæiske klubturneringer i de seneste mange år. De er det mest vindende hold i den bedste lettiske liga med ni titler og otte andenpladser.

Et godt resultat mod Ventspils ville bryde en hver fantasi man havde inden turneringsstart, og vi krydser alle fingre, for at det sker. Uanset resultatet i den næste runde, så har Bakken Bears dog allerede vundet!

Tak til Bakken Bears

Det er ikke så tit, at der er nogen der går ud og siger tak. Derfor vil jeg gerne benytte denne tekst til at sige tak til Bakken Bears.

Tak, fordi I år efter år har mod, overskud og lysten til at kaste jer ud i et europæisk eventyr på trods af konsekvenserne.

Tak, fordi I repræsenterer Danmark på den store scene, og for at bruge år, efter år, efter år på at øge fokus på jer selv, den danske liga og dansk basket!

I har med jeres sæson i år sat nye standarder for danske klubber ude i Europa, og den fantastiske stime af resultater kan forhåbentligt vare ved lidt endnu.

Uden jeres europæiske eventyr ville lille Danmark måske stadig blot være en lille skygge på den europæiske basketballscene. Udviklingen ser dog ud til at være på rette vej, hvilket er en stor succes, både for klubben og for dansk basket.

TAK!

Husk du kan se Basketligaen live på fanseat.com

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Mere fra Bakken Bears