fbpx
Connect with us

Basketligaen

Ugens Spotlight: Adam Heede-Andersen

Ugens spotlight er en ugentlig artikelserie, der sætter fokus på danske basketballspillere som befinder sig i sin karrieres forår. I denne uge er fokus på 23-årige Adam Heede-Andersen, der har vist sig som værende en vigtig brik i Værløse Blue Hawks´ kamp om succes i Pro B-rækken i Basketligaen.

Arkivfoto: Carsten Heinze, Heinzefoto.

5 hurtige om Adam Heede-Andersen

Infoboks
Navn: 
Adam Heede-Andersen
Alder: 23
Position: Point Guard
Klub: Værløse Blue Hawks
Højde: 188 cm

Hvorfor startede du til basketball?

Det har nok altid ligget lidt i kortene, da begge mine forældre har spillet og coachet. Da jeg var lille, var jeg faktisk overbevist om, at jeg skulle være den nye Rivaldo og spille fodbold for F.C Barcelona, men sådan skulle det ikke være.

5 styrker og 5 svagheder i dit spil:
5 styrker:
1) Jeg skyder godt fra dribling
2) Jeg har god ballhandling og er sikker med bolden
3) Jeg er god til at læse spillet og finde mine holdkammerater
4) Jeg spiller meget fysisk og lægger meget energi på banen
5) Jeg forsøger altid at binde holdet sammen og være en leder

5 svagheder:
1) Jeg skal udvide mit repertoire af afslutninger omkring ringen
2) Jeg vil gerne kunne bidrage mere i reboundspillet
3) Jeg arbejder fortsat på at skyde 3´ere, især i bevægelse
4) Jeg skal arbejde med at holde mig foran små hurtige guards
5) Jeg skal blive ved med at udvikle min fysik, så min krop kan holde til en, forhåbentlig, lang karriere.

Hvad er din drøm med basketball?

Jeg har ikke alle mulige konkrete mål og ting jeg skal nå, men jeg har altid syntes, det var fedt, når jeg kunne bruge basketball som et middel til at rejse og få nye oplevelser. Jeg fokuserer egentlig bare på at udnytte hver dag og nyde det, hver gang jeg får muligheden for at spille basketball.

Hvor ser du dig selv om 5 år?

Det er utroligt svært at sige, men selvfølgelig håber jeg på at spille det højest mulige niveau for mig.

3 interessante facts om dig selv:
1) Jeg elsker at fiske og spille World of Warcraft sammen med nogle af de andre fra holdet.
2) Jeg er assistenttræner for Værløses U17-herrehold.
3) Jeg har boet tre år i Sitges, en lille by syd for Barcelona.

Livet efter college

Adam Heede-Andersen spillede gennem fire år på St. Cloud State University i USA. St. Cloud State er et college i Minnesota, der kæmper med i toppen af NCAA Division 2. Den unge dansker optrådte i 122 kampe i løbet af sin college-tid, hvilket gav ham titlen som den spiller med tredjeflest kampe for St. Cloud State University. Dertil placerede han sig selv på 17. pladsen over flest assists med 283.

I sommer blev det et farvel til St. Cloud State University og USA, mens det bød på starten på et nyt kapitel  herhjemme i Danmark hos Værløse Blue Hawks.

“De fire år på college var meget blandet for mig basketballmæssigt, og jeg fik aldrig rigtig foldet mig ud, som jeg gerne ville. Herhjemme har jeg langt mere frihed, og jeg har fået spilleglæden og motivationen tilbage, som jeg ofte manglede på college, når det blev for ensformigt og rigidt,” fortæller Adam Heede-Andersen til Fullcourt.

St. Coud State University Archive

Her ses Heede-Andersen i kamp for St. Cloud State University (Credit: St. Cloud State University Archive)

Trods enkelte bump på vejen fortryder han ikke at have taget turen over Atlanten, da han fik nogle oplevelser, bekendtskaber og en uddannelse med i bagagen, som han ikke ville være foruden.

“Jeg var virkelig heldig at være et sted med så mange gode mennesker, og jeg blev lukket ind i nogle helt fantastiske familier. Socialt var college-oplevelsen enormt fed, og jeg havde det generelt bare godt med at være der. Jeg fik prøvet lidt af hvert og niveauet i den conference, jeg spillede i, var rigtig højt. Man blev udfordret i hver kamp, og der var kamp om spilletiden. Jeg ser tilbage på det som en rigtig god tid i mit liv,” siger han og fortsætter:

“Hvis basketball var det eneste, der betød noget for mig, kunne det godt være, jeg stod og fortrød det nu (at tage på college, red.), men det gør jeg ikke. Man skal passe på, at man ikke hænger sin identitet op på, hvordan man præsterer på banen, så bliver man hurtigt udmattet og mister nemt overblikket over, hvad der i virkeligheden er vigtigt.”

Træner på banen, mor udenfor

Adam Heede-Andersen er nu hjemme i Danmark og i Basketligaen, hvor han bidrager til Værløses kamp om succes i Pro B-rækken. Hans nye cheftræner er hans mor, den respekterede Susie Heede-Andersen, og det er ikke alle og enhver, som har muligheden for at blive trænet af sin mor på professionelt plan.

“Det er en ny oplevelse for mig at spille i Basketligaen, men jeg nyder det, og jeg synes det er enormt fedt at konkurrere med en masse dygtige spillere. Det er lidt anderledes for mig (at have sin mor som træner, red.) og nyt for os begge, men generelt er det super fint,” siger sønnen og fortætter:

“Hun er dygtig og giver spillerne meget frihed, men forlanger derfor også, at man selv tager ansvar for sine præstationer og den kvalitet, vi spiller med. Den filosofi kan jeg godt lide.”

Der er naturligvis stor forskel på Basketligaen og college i USA, men det har ikke været svært for den talentfulde dansker at tilpasse sig i Basketligaen Heede-Andersen har hidtil spillet otte kampe i Værløse-trøjen, hvori han snitter 13,5 point, 4,5 assists og 3,3 rebounds per kamp.

“Jeg synes egentligt ikke, jeg har haft de store problemer med at vænne mig til Basketligaen, men spillet er selvfølgelig lidt anerledes, og man kan godt mærke, at man nu spiller mod fuldtidsprofessionelle. Det hjælper at spille på et hold, hvor vi allesammen er unge, så der er en fed energi på holdet, og vi matcher hinanden rigtig godt,” afslutter han med at fortælle til Fullcourt.dk.

Adam Heede-Andersen og kompagni spiller næste kamp d. 24. November på udebane mod Horsens IC.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

19-årig skribent bosat i Aarhus. Jeg dækker både NBA og Basketligaen og kan ofte findes ude i Vejlby-Risskov Hallen til Bakken Bears´ hjemmekampe.

More in Basketligaen