fbpx
Find os her

Basketligaen

Lukas Varga: Vi bliver farlige!

Svendborg Rabbits præsenterede først på sommeren den tidligere Horsens IC-assistent Lukas Varga, der skal være med til at løfte den stolte sydfynske klub tilbage til fordums styrke.

Foto: Svendborg Rabbits, Facebook

Det har været nogle medaljemagre år på Sydfyn, der i de seneste fem sæsoner blot har hentet en bronzemedalje i forrige sæson. Forinden havde Svendborg været i finalen syv år i streg, men finalerne har været langt væk det sidste halve årti.

I samme periode har Bakken Bears hentet tre mesterskaber og to sølvmedaljer, mens Horsens IC har hentet to mesterskaber, to sølvmedaljer og en bronzemedaljer, mens både Team FOG Næstved og Randers Cimbria har fået medaljer i to ombæringer.

Selvom Svendborg Rabbits økonomisk er langt fra de aarhusianske mestre, så vil klubben gerne kunne måle sig med resten af Pro A-holdene, og derfor så Svendborg sig igen i år nødsaget til at hente en ny træner i stedet for italienske Luca Ciaboco.

Valget er faldet på en tidligere kending af Basketligaen i form af slovakiske Lukas Varga, der har optrådt for Horsens IC som både spiller og assistant coach. Her havde han stor succes med holdet, hvor han var med til at få guldet tilbage til Horsens uden dog at spille en stor rolle på banen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Han var ligeledes med på sidelinjen, da Horsens IC sæsonen efter gentog bedriften, så Svendborg Rabbits har altså hentet en træner til klubben, der har smagt sejrens sødme som både spiller og træner. Han har fået en treårig kontrakt på Sydfyn, hvoraf det sidste år er med en option på.

“Jeg er uden tvivl meget begejstret for at komme tilbage til dansk basketball og til at komme til den smukke by Svendborg. Jeg ser frem til at arbejde her og med at hjælpe mine spillere samt denne historiske organisation til at nå vores næste niveau,” udtaler Lukas Varga til Fullcourt.dk.

På trods af mange besøg i Kaninhulen som både spiller og træner, så havde den slovakiske træner aldrig besøgt selve byen, før Svendborg kontaktede ham angående trænerjobbet. Den basketglade by overraskede deres kommende træner ganske positivt.

“Vigtigst af alt er byen Svendborg meget entusiastisk omkring deres basketballhold. Efter mange sæsoner i dansk basketball, hvor jeg faktisk aldrig nåede at komme ind til bymidten, er jeg nu forbavset over den smukke og kulturelle by.”

Fokus på stor dansk kerne

Svendborg Rabbits har forud for denne sæson ønsket at have en stor mængde unge danske spillere i truppen, hvor klubben har en spændende trup med unge spillere som nytilkomne Peter Møller og Nicolai Hvidberg samt gengangerne Sebastian Åris, Jacob Enevold og Mathias Kelly i truppen.

“Denne kerne af danskere er hovedsageligt grunden til, at jeg straks var begejstret for jobbet. Det er en gruppe af sultne, unge spillere, som alle er ivrige for at tage deres spil til det næste step. Situationen minder meget om den, som jeg kommer fra i min sidste sæson i Södertälje, hvor vi havde seks svenske landsholdsspillere, og vi var meget succesfulde med deres individuelle udvikling,” udtaler deres nye træner.

Derudover har klubben hentet tre amerikanere til truppen, som bliver de eneste udenlandske spillere i truppen. Lukas Varga håber, at de tre amerikanere Brandon Norfleet, Zach Charles og Jeremiah Ingram ender med at komplementere den danske trup godt.

“Jeg forventer, at vores amerikanske spillere fuldender holdet, så det er i stand til at spille på forskellige måder. Jeg mener, at det er meget vigtigt at rekruttere spillere, der deler din holdkultur, men enhver træner går ultimativt efter at skabe en gruppe af fyre, der er klar til at dø for hinanden. Dét er meget svært at slå, og det gør ikke nogen forskel for mig, om det er et mix af hjemlige eller udenlandske spillere.”

(Artiklen fortsætter under billedet)

Arnel Dedic, Horsens IC

Arnel Dedic foran sin senere assistant coach Lukas Varga (#11), som han i den kommende sæson skal stå over for (Foto: Boba Keseric, Fullcourt.dk)

Mødet med mentoren

Lukas Varga nåede to officielle sæsoner som assistant coach i Horsens IC, selvom han også bidrog lidt, mens han spillede aktivt for klubben. Han har desuden haft samme rolle i Bundesligaklubben MHP RIESEN Ludwigsburg, mens han det seneste år har været assistant coach i svenske Södertälje Kings, der røg ud i årets semifinaler i Basketligan.

I denne sæson står han nu over for Arnel Dedic, som er en af hans helt store mentorer i trænererhvervet, men når kampen mod De Gule først bliver fløjtet i gang, så vil venskabet for en kort stund blive sat på hold, men der hersker ingen tvivl om, at respekten for den kroatiske træner er til stede.

“Arnel [Dedic, red.] og Ignacio [Munoz, red.] er venner for livet, og vi deler mange fantastiske øjeblikke. På et tidspunkt vil vores konkurrende sjæle tage over, og når kampuret slutter i vores interne kampe, så vil begge sider håbe på at have et point mere end den anden. Jeg har den maksimale respekt for Arnel. Han har bidraget voldsomt til min udvikling, hvilket jeg altid vil være ham taknemmelig for,” afslutter Lukas Varga i interviewet til Fullcourt.dk.

Jobbet på Sydfyn bliver Vargas første tjans som head coach for et professionelt hold, men han føler sig efterhånden godt rustet til opgaven.

“Jeg ville ikke tage jobbet, hvis jeg ikke følte mig forberedt. Jeg føler selv, at jeg har en meget fyldig basketballbaggrund, hvor jeg har fået læring og viden fra en række forskellige basketballskoler. De amerikanske og jugoslaviske filosofier sikrer de afgørende kerneværdier, som er nødvendige til at få succes i dette erhverv,” forklarer han til Fullcourt.dk, inden han fortsætter:

“Jeg har fået et meget unikt perspektiv ved at gå frem og tilbage fra at spille og træne, som jeg tror er en stor hjælp til at forstå udviklingsprocessen og til at være opmærksom på en spillers tanker og følelser.”

Lukas Varga ønskede ikke at komme med en decideret målsætning til sæsonen, men han forventer, at det Kaninerne bliver slagkraftige, når Basketligaens nye format med Pro A og Pro B starter op. Svendborg Rabbits starter med en udekamp mod Wolfpack Basketball den 29. september.

“Jeg tror, at fyrene kommer til at kæmpe, og at vi bliver farlige!”

Jeg er sidens Basketligaredaktør og har været en del af Fullcourt-holdet siden 2014. Jeg kommer fra den basketglade by Svendborg, men har siden 2013 boet i København, hvorfor du ofte kan finde mig i hallen til basketkampe i Storkøbenhavn.

Mere fra Basketligaen