fbpx
Find os her

Der var store forventninger, da TV2 Sport overtog TV-rettighederne til Basketligaen fra DK4. Men er forventningerne blevet indfriet fra begge parter?

Niveauet i Basketligaen har næppe været højere, end det er i denne sæson, hvor otte hold kæmper om det danske mesterskab. Af de otte hold har seks hold en målsætning om som minimum at nå i semifinalen, og bredden i ligaen har allerede på dette tidspunkt givet flere spændende kampe.

Til gengæld har TV-dækningen af Basketligaen på dette tidspunkt været tæt på ikkeeksisterende, da TV2 Sport kun har valgt at sende tre kampe af denne sæson i 2017. De tre kampe lå alle i november, da TV2 Sport som i de forgangne år rydder programmet i december og januar, hvor der er slutrunder i håndbold.

Fullcourt har kontaktet TV2 Sports sportschef, Kristian Hyldgaard, til en snak om prioriteringen af dansk basketball på kanalen.

”Man kan sige, at vi har egentligt ikke kontrakt om mere, så det vi har gjort de andre år er, at vi har udvidet i forhold til den aftale, som vi har med Basketligaen. Når man så kigger på konkurrencen, i hvert fald på vores side, er blevet skærpet en hel del i forhold til, hvor meget live sport vi har og sender, så det er egentligt en konsekvens af det,” udtaler han til Fullcourt.

Håndboldslutrunderne kvæler basketdækningen

Det danske herrelandshold i håndbold er her få minutter fra at løbe på banen under VM i Sverige i 2011. Foto: Guillaume Baviere, Flickr

Hvis navnet Kristian Hyldgaard klinger, skyldes det højst sandsynligt, at han også var sportschef for dækningen af basketball på DK4, og han har i den grad været med til at fremme sporten i landet. Han har arbejdet med sporten i 15-20 år, og der er ikke noget, som han ønsker mere, end at dansk basket får succes.

Kontrakten, som Hyldgaard snakker om, lyder på 20 kampe per sæson, hvoraf de blot har valgt at ligge tre kampe i efterårssæsonen. Derfor må det forventes, at der bliver vist minimum 17 kampe i forårssæsonen og særligt i slutspillet, hvis TV2 Sport har i sinde at leve op til deres del af kontrakten.

”Vi sender jo ikke i december og januar, for der ligger håndboldslutrunderne. Det har vi aldrig gjort, og derfor har kontrakten også været skrevet derefter. Allerede der har det jo ændret sig fra tidligere (læs: DK4), hvor det var der kontinuerligt, så der er jo nogle andre parametre. Som det ser ud nu, så er vores hensigt at lave den dækning, som vi har lavet de andre år fra februar og frem til finalerne slutter,” fortæller Hyldgaard.

Dermed kan de danske basketfans håbe på op til to ugentlige kampe i TV op til slutspillet, mens Hyldgaard forventer, at der blive tale om en ugentlig kamp i slutspillet. Selvom mange danske basketballfans ærgrer sig over de få TV-kampe i øjeblikket, så er Hyldgaard også i en situation, hvor han må vælge at fokusere på eksempelvis slutspillet, da der er størst interesse på det pågældende tidspunkt.

”Hvis jeg skal være meget direkte, så kan man sige, hvis vi kiggede på, hvor mange der fulgte med, så havde vi jo heller ikke prioriteret, som vi gjorde. Man kan sige, at det er et spørgsmål om, hvor mange varer vi har på hylderne, og hvad vi groft sagt skal bruge vores penge på, og hvor der er flest, der følger med. Hvis jeg skal vælge i forhold til vores kontrakt, så er det da klart bedre at bruge kræfterne på dem i slutspillet,” udtaler han, inden han fortsætter:

”Sådan helt groft sagt, så laver vi den forpligtelse, som vi har lavet en aftale på. Jeg forstår godt, at det for nogen ikke giver logik. Fra et helikopterperspektiv, hvor man sidder ude som seer ude på den anden side, der kan jeg sagtens være, og der kunne vi jo godt have delt det ud på sæsonen, men så ville vi jo sende mindre i slutspillet, og det synes vi trods alt ikke. At vi så de andre år har valgt at sende mere, det er jo det, som falder tilbage nu. Det var nogle ekstra omkostninger, som der var valgt at tage de andre år. Det er stadig vigtigt at understrege, at det er ikke noget med, at vi ikke vil dansk basket.”

Fra en stor fisk i en lille sø til en lille fisk i en stor sø

Basketball var tilbage i DK4-dagene en af de helt store attraktioner på kanalen. Derfor havde sporten også et stort råderum, for hvad der kunne sendes, og kontinuiteten blev meget sjældent brudt.

Dette har ændret sig gevaldigt efter skiftet til TV2 Sport, hvor basketball er blevet en lille brik i et stort puslespil, hvor de store brikker uden tvivl er håndbold, tennis, badminton og cykling.

”Man kan sige, at dansk basket er gået fra at være en stor fisk i en lille sø til at være en lille fisk i en stor sø. Det går vi jo ikke ubemærkede hen, men vi må også bare sige, at vi kan ikke alt. Vi er nødt til at have en fornuftig forretning. Det er jo det samme, som hvis vi ikke viser alle tenniskampe, eller hvis vi ikke viser alle badmintonkampe. Det er vi jo klar over, der er en konsekvens, for det man gør, men så må man jo kigge på, hvor er de største benefits,” forklarer Kristian Hyldgaard til Fullcourt.

Seertallene for Basketligakampe ligger desværre ikke på niveau med eksempelvis håndboldkampe, hvor seertallet typisk er omkring syv til otte gange større. De højere seertal er ligeledes gældende i de førnævnte sportsgrene, og det eksploderer særligt, når der er en national genkendelsesværdi, hvis eksempelvis Viktor Axelsen eller Caroline Wozniacki spiller.

Dette var ikke en problematik på DK4, men til gengæld har TV2 en langt større platform, der forhåbentligvis kan medvirke til at fremme basketball i Danmark.

”Vi er ikke i tvivl om, at dem der følger dansk basket, de er der, og de er meget dedikerede. Det er alle dem, som vi gerne skal have til udover dem. Det laver vi forskellige forsøg på, hvordan vi kan ramme, men selve platformen har aldrig været større. Det vil sige, når vi laver en henvisning fra en 17- eller 18-udsendelse og så videre, der sidder du med 2-400.000 mennesker, som du henviser direkte over i en basketkamp. Der er masser af metoder, som du kan bruge her, som der ikke tidligere var, som vi kan bruge som værktøj til at få flyttet nogle folk,” udtaler Hyldgaard.

Stor tilfredshed med dækningen fra TV2’s side

Der var stor utilfredshed på de sociale medier, da det kom frem, at TV2 Sport blot havde tænkt sig at vise tre kampe i efterårssæsonen, men på trods af et stormvejr fra den danske basketballverden, så udtrykker Kristian Hyldgaard stor tilfredshed med dækningen fra kanalens side.

”Vi er meget, meget, meget tilfredse med dækningen. Vi er meget tilfredse med rammerne rundt om, der bare har udviklet sig, og det har vi gjort over samarbejde over mange år. Men helt grundlæggende ville jeg selvfølgelig bare håbe, at der var nogle flere, der så det. Når du kigger på, hvor mange der er ude i hallerne og ser det, og hvor meget positivt der ellers sker, så kan man jo ikke rigtigt forstå det.”

Nøglen til at få basketball til at blive en stor succes på kanalen er derfor ikke overraskende, at der skal flere seere til. Her har kanalen dog mødt et problem, som de ikke nødvendigvis møder, når de viser håndbold.

”Lidt sat på spidsen, så kan man sige, at det er ikke nødvendigvis alle dem, der sidder nede i eksempelvis Svendborg, der interesserer sig for eller har lyst til at se en kamp, hvis det ikke er med deres eget hold, og det er der, at vi er lidt udfordret. Når jeg nu siger vi, så taler jeg for det som basketmand. Det er nøglen, som jeg ser det,” forklarer Kristian Hyldgaard, inden han fortsætter:

”Du kan godt gå til Bakken – Svendborg eller gå til basket i Horsens eller Næstved og alle mulige andre steder, fordi du har noget lokalt, som du gerne vil bakke op om, men ikke fordi du har en generelt større interesse for sportsgrenen.”

Kontrakten mellem TV2 Sport og Basketligaen udløber til sommer, men Kristian Hyldgaard afviser på ingen måde, at TV2 Sport kunne gå hen og forlænge aftalen. Det er dog en forhandling, som han ikke ønsker at kommentere yderligere på.

Interviewet med Kristian Hyldgaard blev foretaget den 22. september 2017.

Aske er redaktør på Basketligaen, og han har været en del af Fullcourt siden 2014. Aske kommer fra den basketglade by Svendborg, men har siden 2013 boet i København, hvorfor du ofte kan finde ham i hallen til basketkampe i Storkøbenhavn. Aske er desuden stor fan af Los Angeles Lakers.

Mere fra Basketligaen