fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Basketligaen

Blog: Svingdøren i Team FOG Næstved er igang igen

Bronzefesten er dårligt nok overstået i Næstved, og medaljerne ikke engang taget af halsen hos spillerne, før hjulene igen ruller i det sydsjællandske.

Mange ting går i den rigtige retning for den sydsjællandske klub Team FOG Næstved, de seneste par sæsoner. Og så ikke alligevel. Gang på gang, formår de nemlig at skyde sig selv i foden.

Klubben fortsætter med at eksponere, og tilknytter flere og flere sponsorer hvert år. En ny og moderne Arena er også på plads, og tilskuerne strømmer da også ind i hallen, som gør Næstved-holdet til af de mest sete hold i ligaen. Den sportslige filosofi derimod, halter gevaldigt.

Ønsker man medaljer og mesterskabskampe, så skal der være kontinuitet og stabilitet. Noget som Team FOG Næstved til dels har haft de seneste to sæsoner med Bogdan Karaicic bag roret. Truppen har nemlig bestået af en solid dansk kerne, krydret med udenlandske forstærkninger. En ting som altså har resulteret i to DM-semifinaler, og to bronzemedaljer, to år i træk.

Kontinuiteten i sig selv er dog et sjældent syn i Næstved, der er kendt for at skifte ud i truppen hvert år. Sådan har det ikke været de sidste to sæsoner, hvilket træneren har den store fortjeneste af eftersom han har kunnet trække spillerne til klubben, og insisteret på at lave længere kontrakter. Men der skulle altså ikke gå lang tid, før man igen gik tilbage til samme ”koncept”. For med træneren, forlader også mange af spillerne nu klubben.

Minimum 7-8 spillere står til at forlade klubben denne sommer. Nogle spillere venter på at se hvilken træner, der træder til, før de beslutter sig for deres fremtid, mens flere af spillerne ikke ønsker at forlænge med klubben. Sidst men ikke mindst er der endnu et “Chris Gabriel” episode, der kunne lure i kulissen, med en spiller, der stadigvæk har kontrakt med klubben, men som inderligt ønsker at fortsætte karrieren et andet sted.

Og mens alt dette sker, er klubben allerede ved at begå en ny potentiel fejl inden næste sæson. Flere spillere rygtes nemlig til klubben i disse tider, men en træner er endnu ikke på plads. Og det kan i sig selv også give et bagslag, hvis denne har en spillefilosofi, som holdet ikke kan udføre. Men nok om det.

Spillere der ikke ønsker at forlænge med klubben er i sig selv et stort slag, men endnu værre er det når spillerne selv vil tvinge sig selv ud af kontrakten. Spørgsmålet som Sydsjællænderne burde undre sig over lige nu er: Hvorfor vil spillerne ikke blive? Svaret på dette kan være mange ting.

Team FOG Næstved - Timeout - Boba Keseric

Team FOG Næstved står til at miste næste hele deres bronzehold, til næste sæson – Foto: Boba Keseric

Ingen ændringer i sigteLigesom at det så ud til at Team FOG Næstved var ved at bygge noget stort op på Sydsjælland, ligeså hurtigt er disse fremtidsudsigter nu væk. Projektet skal genstartes, og der skal begyndes fra nul, og bygges op igen. Sådan fungerer et moderne tophold dog bare desværre ikke.

Team FOG Næstved fortsætter altså i samme spor, som vi har set dem de seneste mange, mange år. En ting, der til dels kan vække bekymring, om hvorvidt klubben egentligt har rykket sig eller ej i sidste ende?

Medaljerne er der. Men hvilken nytte, og betydning, har disse medaljer, hvis ”filosofien” og arbejdsgangen er, et nyt hold hvert år? For javist kan man da ramme rigtig engang i mellem, med et rigtig godt hold. Men dette holder ikke i længden.

Horsens IC og Bakken Bears er det eksemplariske model for at en god kerne, giver gode og store resultater. Selvfølgeligt er budgettet hos disse to klubber større end i Team FOG Næstved, og især sidsteenævnte, men filosofien har i mange år i Næstved virket til at være, at få det bedste, til den billigste pris. Flere danske topspillere har nemlig kunnet ende i Næstved de seneste par sæsoner, men Næstved takkede hver gang nej tak, til at kigge på en kontrakt, eftersom de simpelthen ville have mere end hvad Næstved ville give.

Klubben, og direktøren, Andreas Larsen ved dog udmærket godt at pengene har en stor betydning i om en spiller vælger dig til eller fra, hvilket også kommer til udtryk i et interview med sjællandske, hvor han fortæller hvad spillerne lægger vægt på: ”Det sportslige tilbud betyder meget, og så betyder det også meget, hvem der er træner. Og så selvfølgeligt penge.”

Og netop penge, er altså ikke ligefrem noget man vil ofre mange af på spillere, hvilket man i øvrigt også har kunnet se på de seneste sæsoners fejlslag i spillere, som et blevet sendt hjem igen. For den billige løsning, er typisk den usikre løsning, i og med at man ikke ved hvad man reelt får. Og dette er da måske også grunden til at spillerne ikke ligefrem står i kø for at forlænge med klubben på Sydsjælland? For hvis filosofien er at man kan altid få en billig spiller, så kan man bedre skifte ud, end at hæve kontraktsummen for at spilleren bliver.

Penge er dog langtfra alt. Det er også ekstremt vigtigt at få en spiller til at føle sig godt tilpas uden for banen. Noget som Horsens IC tilsyneladende, har stort succes med, hvilket fx. kommer til udtryk i Vedran Borovcanins kontraktforlængelse i yderligere tre sæsoner, og hans kommentarer om at han føler sig hjemme i Horsens. Derudover har klubben også uden problemer haft hentet tidligere profiler tilbage til klubben.

Der er mange faktorer der skal gå op, og hvad det præcist er der går galt i Næstved er svært at sige. I følge Andreas Larsen kan geografien dog også være problematisk for klubben til tider.

”For dem der har ambitioner, betyder geografi til gengæld ikke så meget, men jeg tror alligevel det bliver en stor fordel, når vi får højhastighedstog til København. Det vil være en stor fordel og gøre det nemmere for os at rekruttere spillere”. udtaler Andreas Larsen til Sjællandske.

Med det sagt så har fodboldholdet, FC Midtjylland, dog ikke skulle bruge en højhastighedstog til at opbygge et dansk mesterhold, der kunne spille i Champions League. Svendborg Rabbits, skulle heller ikke bruge en bedre linie til Odense for at opbygge et mesterskabshold i Basketligaen.

Alt dette er tankevækkende for en klub, der ønsker at kæmpe om toppen i Basketligaen, og at kæmpe om DM-guldet.

Noget skal ændres nu, før det hele gentager sig igen

I sidste ender afhænger alt af det produkt man kan tilbyde på banen, og de muligheder, man kan tilbyde uden for bane, hvad man tør ofre på en spiller og træner, og hvordan disse behandles.

Men nogle af tingene inden for disse områder slår klubben tilsyneladende fejl i at udføre og have succes med. Dette skal gå op for klubben nu. De skal begynde på en frisk, og de skal lave nogle ting om. For det har de mulighed for, med en ny træner, og et helt nyt hold. Går dette ikke op for dem nu, så går det galt igen om et års tid eller to.

Noget skal ændre sig, hvis deres vision om at spille i toppen, skal holde stand.

Foto: Boba Keseric

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Team FOG Næstved tog mandag aften i mod Værløse Blue Hawks. Inden kampen må hjemmeholdet siges at have været store favoritter til at tage...

Basketligaen

Horsens IC har stadig ikke tabt en kamp i Basketligaen i 2024. Torsdag blev Team FOG Næstved besejret med 90-87.

Bakken Bears

Der var to kampe på programmet i Vejlby Risskov Hallen lørdag, da både Bears Academy og Bakken Bears havde hjemmebanekampe i denne runde. Begge...

Basketligaen

Topopgøret mellem Horsens IC og Team FOG Næstved blev en intens kamp, hvor begge hold havde op- og nedture. Det endte med en sejr...

Basketligaen

Team FOG Næstved tog torsdag aften en vigtig sejr mod et andet tophold i dansk basket, Svendborg Rabbits. I den tredjesidste kamp af grundspillet...

Basketligaen

Holbæk-Stenhus tog onsdag aften i mod Team FOG Næstved, der netop havde vundet pokalfinalen over Bakken Bears få dage tidligere. Hjemmeholdet fik i den...

Basketligaen

Det var en ærgerlig Skyler Bowlin Fullcourt.dk mødte efter søndagens pokalfinale, hvor Bowlin´s Bakken Bears blev slået af Team FOG Næstved.

Nyhedsoversigt

Glæden var ikke til at tage fejl af, da Fullcourts udsendte snakkede med Dan Pearson, om hans og holdets præstation, da de besejrede Bakken...